Døde børn

Egentlig synes jeg ikke, der skal gå politik i min blog, men den aktuelle flygtningekrise ligger mig på sinde.

Der er så mange dejlige mennesker, der samler ind, organiserer indsamlinger af tøj og andre nødvendigheder til de mennesker, der flygter fra Syrien og Irak og havner på en strand på en græsk ø fx Lesbos. Flygtningestrømmen er enorm og ingen aner rigtigt, hvad de skal stille op med de mange mennesker. For Inger Støjberg og DF er sagen klar: De skal sendes tilbage hvor de kom fra hurtigst muligt. Angela Merkel er fortaler for, at Den Europæiske Union-landene vedtager en fælles strategi, og det kan jeg godt lide hende for. Ingen af landene kan klare dette problem alene.

Det der får mig til at fare i tastaturet er billederne af de døde flygtningebørn i vandet i Tyrkiet. Skal man vise dem eller skal man ikke?

Jeg skrev en kommentar på Facebook til et opslag fra DR. Jeg skrev “Jeg er enig i alle de kommentarer der allerede er lagt her. De døde børn må ikke glemmes. Måske er det netop disse billeder, der får folk til at forstå, at det er alvor dette her. Det går ikke over, blot vi slukker for TV. Børnene har ikke levet eller er ikke døde forgæves. Derfor skal de mindes på alverdens sites.” Det var en reaktion på Red Barnets kommunikationschef Claes Amundsens kommentar om billeder af døde flygtningebørn på de sociale medier. Der er kommet over 80 likes på min kommentar, det har jeg ikke prøvet før.

Man kan sige, at det bare er følelsesporno, og at billederne derfor ikke har nogen berettigelse. Omvendt synes jeg som nævnt, at billederne har deres berettigelse, fordi børnene så ikke har levet – eller er døde – forgæves. Nogle argumenterer med, at familierne ikke skal se deres døde børn flydende i vandkanten på nettet. Sidder man i Syrien eller Irak er ens første prioritet dog næppe at se billeder på de sociale medier.

Hvad synes du egentlig er det rigtige at gøre i denne situation: vise billederne eller ikke?

4 Svar
 1. Søren Larsen
  Søren Larsen siger:

  Prøv at vende den om.
  Det er os der er på flugt, eller har sendt vores børn af sted i desperation.
  Ville du så gerne se dit barn på Fb eller andre sociale medier som død.

  Nej, vel.

  Det hører ikke hjemme på Fb eller lign, hvor alle og enhver kan dele og bruge det til ???

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Søren Larsen

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der lige skulle godkendes, da det er første gang du er her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Jeg prøver at vende det om, og i det perspektiv kan jeg godt se, at det vil være hårdt at se mit eget lille barn som dødt, og derfor ikke ønske billederne. Men set i det større perspektiv synes jeg nu stadig, at billederne har deres berettigelse, fordi det fastholder, at det enkelte lille menneske er dødt med en begrundelse – nemlig hvorfor døde de, hvorfor levede de? Men jeg medgiver, at det er en svær diskussion, og det er da også derfor jeg prøver at rejse den her.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg synes ikke, de skal vises, primært af hensyn til familierne. Jeg tror ikke, man skal regne med, at nogen er helt uden chance for at se noget på internettet. Jeg synes til gengæld, at Red Barnet skøjter på tynd is, idet mange af de børn, de viser i tv-reklamer, tydeligvis er mere end halvdøde. Måske er det bare mig, der har en livlig fantasi, men når jeg hører beretningerne om, hvordan det foregår, når man flygter, så behøver jeg ingen billeder. Beretningen i sig selv er grusom nok.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg er faktisk enig med dig: Billederne er overflødige. På den anden side kan man måske mene, at billederne er med til at betone situationens alvor for mange mennesker, alle dem der tror, at flygtningene sidder i Syrien og planlægger en flugt til DK for at få de høje sociale ydelser.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.