Corona eller Covid-19

Corona eller Covid-19

Tag det nu alvorligt

Corona eller Covid-19

Flere steder på de sociale medier læser jeg indlæg om, at Corona/Covid-19 jo bare er en influenza, faktisk noget der er mildere end en influenza, og at myndighedernes handlen er vildt overdrevet.

Selv hører jeg til dem, der bifalder statsministerens ord om, at ‘vi skal passe på hinanden’. Jeg har i min omgangskreds flere med kroniske lidelser, der, i tilfælde af smitte, kunne forværres meget alvorligt. En af disse venner har fornuftigvis aflyst en rejse til London.

Forsigtighedsprincippet

I Danmark arbejder vi ud fra et forsigtighedsprincip for at undgå, at smitten spreder sig, for hvis den spreder sig, og hospitalsvæsenet bliver lagt ned af syge, er vi på herrens mark.

Princippet har vidtrækkende konsekvenser lige fra at Grand Prix blev afholdt uden tilskuere til, at jeg ikke gav hånd til min kontaktperson i distriktspsykiatrien i dag. Og sådan bør det også være, selvom det føles lidt underligt.

Man kan komme langt ved at undgå knus, kram og håndtryk. Ved at nyse i albuebøjningen eller i et papirlommetørklæde og ved ekstra god håndhygiejne – hvis det nu ellers var til at få fat i håndsprit, ville det være en hjælp, men vand og sæbe ofte er en udmærket ‘nødløsning’.

Nye tiltag

I dag ved kaffetid er der 156 smittede og tallet vokser eksponentielt. Fortsætter det, som det er begyndt, kan vi have 100.000 smittede ultimo maj.

  • Udenrigsministeriet har opdateret sine rejsevejledninger, så der er flere lande, man helt fraråder rejser til og fra. Der er en række områder i Italien, hele Iran og noget af Østrig, hvor situationen lige nu er rød. Det betyder, at man ikke skal rejse dertil, siger statsminister Mette Frederiksen. Er man der allerede, risikerer man at strande, fordi flytrafikken lukkes fra midnat.
  • Det frarådes at bruge offentlig trafik i myldretiden. Mød senere og gå tidligere eller senere hjem.
  • Myndighederne anbefaler, at man så vidt muligt undgår offentlig transport som tog og busser i myldretiden. Til kortere ture anbefales det at cykle eller gå.

Der er grund til at tage det alvorligt og rette sig efter myndighedernes anbefalinger.