“Beskyttende faktorer”

Det der skal holde mig i live

 • Drive til at være social
 • Sociale kompetencer
 • Behagelig personlighed
 • Struktureret
 • Systematisk
 • Interesser: slægtsforskning, kriminalhistorie  foto og gamle billeder. Computer-software
 • Menighedsråd og kirken
 • Godt begavet

Indenfor psykiatrien taler man en del om det, der kaldes “beskyttende faktorer”, som kort sagt er det, der skal holde en i live, når der opstår en krise.

Jeg har lige været til stuegang med Ditte Wollesen (psykologen), og vi rundede af med at tale om de beskyttende faktorer.

Mit udgangspunkt er, at jeg ikke synes, jeg har nogen, men det synes hun, og hun lavede lige ud af hovedet ovenstående liste. Det er selvfølgelig vældig pænt af hende. Problemet er, at jeg ikke synes, jeg rigtig kan tage ejerskab til den. Det vækker ikke rigtig genklang hos mig.

På hendes opfordring har jeg dog nu skrevet det ned både her på bloggen og i mine noter på iPadden, så jeg altid har dem med mig. Måske de så på en eller anden måde kan gøre gavn?

10 Svar
 1. Susanne B. Fuglsang
  Susanne B. Fuglsang siger:

  Det er helt iorden, Donald. Jeg bytter også om på navne ind imellem 🙂

  Hanne :
  I min verden er man ikke helt almindelig hvis man ringer 16 gange og lægger 8 beskeder på telefonsvareren på en enkelt eftermiddag…
  Det grænser jo til terror ! – så jeg synes du handlede helt rigtigt ved at slette beskederne og slukke telefonen.

  Du skal stole på dine mavefornemmelser og handle derefter 🙂

  Kh. Susanne,
  som har taget tid på hvor lang tid ad gangen jeg kan koncentrerer mig i rap uden at blikket flakker og tankerne tager på udflugt. Det svinger mellem 15 og 22 minutter så der er et pænt stykke op til dine 35 minutter… 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Susanne

   🙂

   Ja de 16 opkald og otte beskeder var klart over min grænse. Jeg holder af hende, men der måtte jeg give op.

   Jamen OK da, så ser jeg positivt på de 35 minutter… 🙂

 2. Ulla
  Ulla siger:

  Kære Hanne.

  Problemet med listen over beskyttende faktorer, er, at den er meget overordnet og generel i sin formulering.

  En idé: En måde, du eventuelt kan gøre listen mere genkendelig for dig selv, er at uddybe den med konkrete eksempler. Så du får uddybet hvert punkt på listen med 2-4 for dig genkendelige eksempler.

  Venlig hilsen Ulla…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Ulla

   Det er en rigtig god idé. Den vil jeg tage til mig og arbejde med.

 3. Donald
  Donald siger:

  Jeg kender jo ikke til de egentlige forhold omkring hvad der i første omgang gav problemer, men jeg kan som Anne genkende dig i listen, og jeg tror at vi *allesammen* ville blive syge af at være for meget alene, så de sociale aktiviteter rangerer højt som det, der holder sammen på tilværelsen og skaber de glade, harmoniske øjeblikke. Hvis man vel at mærke forstår at håndtere konflikter – de mindre, der altid vil være – med de mennesker, man holder af.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Det vil uden tvivl være godt, hvis jeg kunne blive lidt mere social, men det er ikke min stærke side at være det.

   Jeg har meldt mig ud af et udvalg i kirken, fordi jeg følte, at det var mig, der lavede al arbejdet i det udvalg. Ditte er ikke helt tilfreds med den beslutning – men det er nu hendes problem 🙂

   Lige p.t. har jeg en slags konflikt med en veninde: Jeg sendte hende torsdag formiddag en SMS, hvor jeg skrev, at jeg ikke lige nu havde kræfter til telefonsamtaler, men at jeg ville sende hende en mail efter udskrivelsen. Herudover sendte jeg hende et link til min blog for nærmere informationer. Fredag eftermiddag ringede hun 16(!) gange og lagde otte beskeder på min telefonsvarer. Til sidst slettede jeg alle beskederne uden at høre dem, og så slukkede jeg for telefonen! Vi har kendt hinanden siden 1981 – så hun burde kunne forstå, hvad jeg mener, når jeg skriver, at jeg vil vende tilbage efter udskrivelsen.

 4. Susanne B. Fuglsang
  Susanne B. Fuglsang siger:

  Kære Hanne.

  Jeg kan nu sagtens genkende dig i den liste 🙂

  Kh. Susanne.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.