Valget

SV-regering

Sikke et valg

Rød blok er ved valget på alle måder styrket og har alene de 90 mandater. Hvis man nu forestillede sig, at de kunne samarbejde om alting ville det gå let at danne en regering, men det kan de ikke. Hvis de kunne, var der jo ingen grund til, at de var i forskellige partier.

Jeg synes, valget er fantastisk:

  • Fordobling af SF
  • Fordobling af Radikale
  • En ordentlig lussing til Dansk Folkeparti
  • Liberal Alliance også decimeret
  • Stram Kurs kom ikke ind.

Nogen der skal lære det

Da det var næsten sikkert, at Nye Borgerlige ville komme ind, blev Pernille Vermund interviewet, og sagde bl.a. om Morten Østergaaard at “ham skulle man bure inde i et (koste-)skab i fire år og smide nøglen væk”. Det siger man simpelthen ikke om en mulig kommende kollega, uanset hvor uenig man er. Intervieweren stoppede hende heldigvis.

Pernille Mundsvejr må hellere lære, hvordan man taler i Folketinget – og egentlig også alle andre steder.

Imponerende TV-dækning

Valget blev dækket af Danmarks Radio allerede fra kl. 15:00 (eller var det 12:00?), og jeg er imponeret af Kim Bildsøe Lassen og Ask Rostrup, der hele tiden kan holde dampen oppe, forstået som at de hele tiden ved, hvad de skal sige fra kl. 15:00 til kl. 01:00. De har jo ikke noget manuskript eller en teleprompter. De må være selvkørende også i de lange perioder, hvor der i realiteten intet foregår. Så snart exit poll og prognoser foreligger bliver det hele selvfølgelig mere virkeligt og dermed lettere.

Og hvad så nu efter valget?

Efter valget kører statsministeren til dronningen og begærer sin afsked, og senere på dagen (vist nok) starter den såkaldte dronningerunde, der er en politisk praksis, dvs. den er ikke lovfæstet. Dronningen udpeger en forhandlingsleder, der skal prøve at få enderne til at mødes.

Det kan blive meget spændende, når der er mandater nok i rød blok alene, mens Morten Østergaard samtidig har stillet ultimative krav om fx flygtninge og uddannelse. SF har også en række områder, hvor de ikke vil give sig, fx afskaffelsen af kontanthjælpsloftet; men de siger, at det kan udskydes til finanslovsforhandlingerne, som jo i realiteten går i gang straks efter Folketingets sommerferie.

Uanset hvad så bliver det spændende, når Mette Frederiksens største ønske er at regere alene og krydse sig igennem, som var hun en sejler – skal man kalde det en dødssejler?

4 Svar
  1. Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Det er jo pendulets sædvanlige bevægelse, vi her er vidne til. Det, der er anderledes, er, at Socialdemokraterne efterhånden er blevet et borgerligt parti med populistiske tendenser. Ikke destomindre vil jeg da tillade mig at håbe, at Mette Frederiksen kan klare det bedre end Thorning kunne. Dårligere end Løkke er vel ikke muligt.

    Jeg er også godt tilfreds med valget i store træk. Da vi danskere nu er så forskellige, som vi er, havde vi næppe kunnet håbe på et meget bedre resultat. Jeg ærgrer mig dog lidt over de Radikales fremskridt, fordi vi som sædvanlig ikke ved, hvad de vil lade sig bruge til, opportunister som de er.

    Det er fint, at Racismus ikke kom ind. Gud give, at vinden er gået ud af ham, men det er vel for meget at håbe på? Fru Vermund, forældreenkernes våde drøm, kom jo ind. Det ser ikke ud til, at nogen vil være specielt interesseret i at arbejde sammen med hende. Det var jo på samme måde, da DFs forgængere, Fremskridtspartiet først kom på tinge. Man kan håbe, at hun nu får tilstrækkeligt med mulighed for at gøre sig selv til grin offentligt (som fx hver gang hun åbner munden i nærheden af en mikrofon og/eller et kamera), at folk kan se det og lader være med at støtte hende næste gang. At hashbonden Riskjær ikke kom ind, kan man også kun være tilfreds med.

    Naturligvis er jeg skuffet over, at Enhedslisten gik lidt tilbage. Jeg tror dog, at fremgangen sidste gang kan have skyldtes, at folk ville straffe SF for deres skuffende præstationer, mens de var i regering og derfor stemte EL. Måske synes de, at SF har været i skammekrogen længe nok og er vendt tilbage til folden. Ja, det er jo ikke til at vide, idet afstemningen heldigvis stadig er hemmelig, og tanker stadig er toldfrie.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henny

      Jeg er enig i alt, hvad du skriver.

      Jeg opfatter også Socialdemokraterne som en form for borgerligt parti, men det kan jo så blive spændende om de øvrige røde kan trække hende i den rigtige retning. Fx SF er jo ikke længere til at komme udenom, og de har gjort det fantastisk, så de fortjener resultatet. Du har ret i, at det ikke kan gøres dårligere end Løkke. Hvor er jeg glad for at slippe af med ham og Støjsenderen.

      De radikale kan meget vel blive tungen på vægtskålen både i den ene og den anden retning. Jeg stemte nu på dem alligevel, da jeg synes, de har de rigtige værdier, men det kunne lige så vel være blevet Enhedslisten som mit hjerte banker for. Det var synd, at de gik lidt tilbage for de har ført en flot valgkamp og også dem kan jeg kun være enig med.

      Fru Mundsvejr kan jeg overhovedet ikke tage alvorligt. Alene det at det fyger med eder og forbandelser, når hun åbner munden, kan jeg slet ikke klare. For nu ikke at tale om hendes politik…

  2. Eric
    Eric siger:

    Tja, situationen er ikke meget anderledes, end da Thorning skulle danne regering. De radikale puttes frejdigt i rød blok, uagtet at deres økonomiske politik er ærkeblå, så det bliver business as usual.
    På klimaområdet nærer jeg dog en beskeden optimisme – alle synes at have fattet, at det er noget, borgerne prioriterer, og at det er sidste udkald. Det kommer til at koste, klynker nogen, men for få taler om, hvad det vil give af indtægter, hvis DK blev foregangsnation.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Eric

      Du har helt ret i, at situationen i Thornings tid var den samme. JJeg har i denne valgkamp savnet argumenter og oplysninger om alle partiernes tilgang til økonomiske spørgsmål. Fx Hvordan vil de radikale finansiere alle deres fine forslag? Er det kun ved at hæve pensionsalderen ind i evigheden? Dog har Liberal Alliance selvfølgelig talt om topskattelettelser, men det er jo en udgift.

      Ja det er rigtigt at klimaområdet er ‘feset ind’ hos de fleste (ikke rigtigt hos DF, slet ikke hos NB eller SK). Alternativet siger noget, jeg er enig i: ‘Vi er den første generation, der oplever klimaforandringerne, og vi er den sidste, der kan gøre noget ved dem’.

      Ja det kunne være spændende, hvis vi blev foregangsland. Vi har ressourcerne til det. Og har vi dem ikke, må vi skaffe dem.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.