,

Uddannelsesvalg

Dagens historie

I dag mener undervisningsminister Søren Pind, at det er for ringe, at 25 pct. af de studerende skifter studie inden for de første to år. Hans argumentation er, at når man er gammel nok til at kunne blive fængslet, er man også gammel nok til at træffe valg om fremtid og uddannelse.

Fra min egen “ørnerede”

Jeg startede på jura 1. september 1984. Efter tre år konstaterede jeg, at det var en fejl. Mit oprindelige mål var “noget med mennesker”. Jeg ville noget med strafferet, specialstrafferet, kriminalpolitik, kriminologi, socialret og den slags. Realiteten var, at disse emner kunne man få lov at beskæftige sig med i seks måneder. Al resten af tiden gik med fx ejendomsret, konkursret, arveret, familieret og andre økonomiske emner. De emner tændte mig slet ikke.

Tre år var gået og hvad så? Almindelig økonomisk fornuft tilsagde, at jeg ikke kunne skifte retning. Jeg havde ganske enkelt ikke råd, så jeg blev ved min læst. Havde jeg haft råd, skulle jeg have været cand. polit. eller datamatiker, evt. cand. mag. i tysk og historie. Det var bare ikke en mulighed. Enden på det blev, at min juridiske embedseksamen blev en ganske udmærket grunduddannelse, som jeg kunne udvikle til cand. polit. i praksis. Samfundet havde fået mere ud af at lade mig bevare mine drømme om “rigtig cand. polit.”

Nu om dage

Nu om dage forventes børn nærmest i børnehaveklassen at have taget stilling til deres uddannelsesvalg. Børn i vuggestuen skal i hvert fald kunne definere en firkant og en trekant og kunne tælle til 10. Hvorfor pokker lader vi dem ikke være børn? Nej nu skal der tværes “læringsmål” ud over enhver årgang.

Jeg kunne læse, før jeg kom i skole, og det var der også nogle få andre børn, der kunne. Men vi havde ikke mulighed for at “udleve” disse kompetencer.

Fornylig er der så sket det, at der er indført et “uddannelsesloft” (det er så moderne med lofter, fx “kontanthjælpsloftet”). Det går ud på, at hvis man allerede har én uddannelse, kan man ikke begynde på en ny på samme niveau inden for de første seks år. Det er nærmest en straf at blive klogere på sig selv.

Jeg begriber ikke et samfund, der ikke understøtter unge mennesker i deres studievalg. Pyt da med at 25 pct. vælger forkert – det betyder jo, at 75 pct. vælger rigtigt! Lad os holde fokus på dem. De 25 pct. er jo i virkeligheden temmelig modne – de er så modne, at de kan erkende en fejl og kan handle på den.

6 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   “Håndens arbejde” kunne sikkert være fint, men problemet er jo, at der ikke er arbejdspladser til de, når de er færdige med en praktisk uddannelse, på samme måde som alle dem der skulle i en rigtig praktik ender i en skolepraktik.

 1. Anette
  Anette siger:

  25 procent tænker lidt når ja… De første 2 år… mange af dem er jo kun lige omkring 20 år…. lad dem nu fi de deres føde, de må jo helst heler ikke rejse lidt først eller tage på højskole så de sikre i deres valg, for de skal hurtigt gennem systemet!
  samtidig tænker jeg at det var da max 4 på mit lærer hold der stoppede…. 2 af dem flyttede til et andet seminarium, 1 dumpende (gik måske om) den sidste ved jeg ikke… det så ud af 30 studerende…. hvis det standarden for årgangen så gang med 10…
  altså 40 ud af 300…
  det kun lige over 10 procent og ca halvdelen af dem læste jo Fortsat til lærer….
  mon ikke der i hans 25 procent også er dem der flytter fra Århus til Kbh 😉
  Jo der for mange lofter…. specielt i en tid hvor det at sammensætte en uddannelse til et arbejdsfelt er velset i erhvervslivet… så man kombinere viden i en person (handel, jura og lidt fremmetsprog) eller vider udvikle ens evener (håndværker bliver arkitekt) m.m.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Godt set det med at tallene kan rumme de studerende der skifter København ud med Aarhus og vice versa.

   Det er nemlig godt at tage ud at rejse eller tage på højskole. Det er ting, der modner, og måske kan det være med til, at man træffer det rette studievalg i første hug. Selv arbejdede jeg fuldtids et år i Irma efter studentereksamen, og det var godt for mig og for økonomien. Det gjorde dog ikke, at jeg traf det helt rette valg 🙂

   Du har ret i det med at videreudvikle/bygge ovenpå. Det er så godt og så rigtigt, at man ikke skal låses fast en gang for alle.

   Hav en god dag.

   • Anette
    Anette siger:

    De 25 procent kan også meget vel indeholde dem der tager et semester barsel… og andet der flytter dem fra deres oprindelige hold/årgang/studieplads

    Jeg er selv supper glad for at jeg valgte efterskole, så hf og så et års arbejde før jeg læste vider… dels blev jeg sikker i mit valg og dels sparrede jeg op til studiebøger. ..

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Jeg tror helt bestemt også, det er godt, at lave de der afbræk, hvor man ser noget andet end lærebøger. For mit eget vedkommende arbejdede jeg et år før studenterkurset og et år før universitetet.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.