Restless legs

Restless legs syndrome. Det gjorde ondt!

Det gør forbistret ondt

Allerførst noget der ligger mig på sinde: Jeg er så glad for alle jer, der tager jer tid til at skrive en kommentar. Jeg er glad for hver eneste en. De betyder meget for mig, og de giver liv på bloggen.

Restless legs

Og så til det egentlige emne: “Restless legs”. Det er noget meget pinefuldt, der kun er tilstede om natten, hvor jeg vågner af det efter at have sovet 1½ – 2 timer. Det er som vokseværk for voksne. Det er i begge ben, og det bliver værre og værre, efterhånden er det tilstede 4-5 gange pr. uge, hvor det ødelægger søvnen/natten. Det eneste, der hjælper, er at gå lidt rundt, men så snart man lægger sig igen, er smerterne tilbage.

Jeg er begyndt at tage Kinin, som min læge har anbefalet. Jeg startede på dem i fredags, men der er endnu ingen effekt, for man skal tage dem i længere tid, før det virker.

På apoteket henviste de til en artikel hos Radiodoktoren, som var god at blive klog af. Noget af konklusionen der er, at det kan skyldes Litium eller epilepsipræparater som fx Lamotrigin. Netdoktor har også en god artikel.

Nu tog jeg mig så sammen til at gå til en rigtig læge, og heldigvis har jeg en god en af slagsen. Hun kunne ikke umiddelbart i sine opslagsværker se, at Litium og Lamotrigin skulle være synderne eller interagere, selvom om det, at det er blevet meget værre, passer fint med, at jeg er begyndt at tage Litium i sommer. Vi blev enige om at se det an i 14 dage, hvor jeg skal føre et skema over, om det har været tilstede eller ikke pr. nat. Det skema skulle så gerne give et godt overblik.

Jeg håber virkelig, at Kinin eller noget andet kan hjælpe, for det er til at blive vanvittig af.


Jeg førte senere et regneark over alle bivirkningerne. Du kan læse med her.

30 Svar
 1. Mette L
  Mette L siger:

  Der er noget om det der D-vitamin. Jeg får både blodtrykssænkende og kolesteroldæmpende (kombinationen af mange arbejdsopgaver og mange kilo – og ikke et selvværd, der ikke helt matcher – er ikke så god for mig) og startede med uro i benene og ‘ondt i årerne’. Men når jeg tager den stærkeste D-vitamin, der findes (apoteket har den kombineret med kalk, som vi kvinder jo heller ikke tager skade af at få), så er det væk. Du ku’ jo prøve…

  • Mette L
   Mette L siger:

   Hov… glemte lige, at det faktisk er et lidt gammelt indlæg fra din side. Håber alligevel, du en dag ser det 🙂

   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Mette L

    WordPress, som bloggen kører i, er så smart, at det altid sender en mail, når der er en kommentar til at hvilket som helst indlæg; på den måde overser jeg aldrig nogen kommentarer.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mette L

   Mange tak for dit råd om at prøve D-vitamin; det vil jeg bestemt prøve, for det andet her er lidt af et mareridt. Det ødelægger dagen. når man er vågen om natten, men på en eller anden måde lykkes det mig dog at falde i søvn igen, når jeg har vandret rundt her. Heldigvis er min lejlighed indrettet sådan, at man kan gå rundt gennem rummene.

 2. Pia
  Pia siger:

  Vokseværk har jeg også lidt meget af, og senere lignende smerter i benene, når der var stormvejr eller kraftig blæst på vej. Det er ikke så mange år siden det ophørte helt af sig selv, og det er jeg virkelig glad for.
  Ved Restless legs, har jeg hørt fra pålidelig kilde, at det hjælper at lægge en æske husholdningstændstikker i benenden af sengen. der skulle være svovlet der udretter mirakler. Det lyder underligt, men det er da et billigt forsøg.

 3. Madonna
  Madonna siger:

  Undskyld, at jeg førhen har været lidt skarp over for dig, men det er jo først nu man kender hele din baggrund.

  Og jeg må sige, at jeg har fået stor respekt for dig, og de kampe du har kæmpet, du er sørme sej, mange ville ikke kunne klare det så flot som dig.:-)

  Mht. til uroen i benene, er jeg overbevist om, at det kun er en periode, for jeg havde det selv sådan for over 2o år siden, og har også hørt om andre, hvor det gik over igen.

  Hold fanen højt Hanne, de bedste ønsker til dig.:-)

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Madonna

   Mange tak for din kommentar. Det var lidt underligt, at den skulle godkendes, da du jo netop har været her før. Jeg så lige dine tidligere indlæg igennem, de var da ikke “skrappe”.

   Tak og nemlig jeg er en fighter 🙂 Det har livet åbenbart lært mig.

   Det ville være skønt, hvis det med benene er et overgangsfænomen. Jeg kan ikke huske, hvornår det begyndte, men jeg synes vist, at det er kommet i forbindelse med Lithium. Nu fører jeg lige tabellen i to uger for lige at give Kininen (ikke kaninen 🙂 ) en chance, og så må jeg jo tale med min læge igen.

   Hav en god aften.

 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Livet er vist ikke for nybegyndere! Heldigvis havde jeg vist ikke vokseværk tidligere, men nu kan jeg have lidt spjæt i benene af og til.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Du har da fuldstændig ret i, at det ikke er for begyndere. Vær du bare glad for, at du ikke havde vokseværk, det gør nemlig forbistret ondt.

 5. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Av og æv! Det må sandelig ikke være rart 🙁 Jeg krydser fingre for, at det skyldes noget forholdsvis simpelt som mangel på salt(e). Hvis det skyldes bivirkninger fra nødvendig medicin, er det måske svært at afhjælpe. Det der med at give medicin mod bivirkninger fra anden medicin bliver hurtigt noget rod.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja på apoteket sagde de også at det kunne være mangel på salte, da de vaskes ud af den større urinmængde, der er en følge af Lithium. Jeg er såmænd heller ikke rigtig interesseret i flere præparater, men dette må på en eller anden måde høre op.

 6. Ellen
  Ellen siger:

  Av! Jeg håber man kan gøre noget for dig, for den slags behøver man nok ikke lige oven i alt det andet – det er ikke svært at forestille sig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Du har ret: det er ikke rigtig til at klare oveni alle de andre diagnoser. Jeg synes, jeg “fejler nok.”

 7. Lene
  Lene siger:

  Det må være pinefuldt, jeg døjede meget med vokseværk og senere hen med lægkramper. Håber I finder frem til en løsning 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Faktisk kalder min læge det også lægkramper, men kan ikke forstå det, da det – så vidt jeg da ved – kræver at en eller anden muskel er overspændt. Hvis det er lægkramper, er det så ikke underligt, at det er i begge ben på en gang?

 8. kisser
  kisser siger:

  Vokseværk gør ….. ondt. Husker det ret tydelig – stadigvæk.
  Visse former for kolesterolmedicin kan også give urolige ben, og det samme med mangel på D-vitamin. Har prøvet begge dele. Holdt op med kolesterolmedicinen og spiser D-vitamin nu.
  Håber din læge finder ud af hvad det er, så du kan få din nødvendige og rolige nattesøvn.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Lige præcis …. ondt. Nogle nætter har jeg lyst til at skrige og være på grådens rand – men det vækker jo bare naboerne 🙂

   Jeg håber virkelig også, at Dorthe = min læge kan finde ud af noget. for dette er altså ikke til at holde ud. Jeg føler mig meget afhængig af at sove ordentligt, hvis jeg skal slippe for nogle andre onder, jeg slæber rundt med. Min ven Leif fra Herning foreslog i sjov at hænge et ekstra overskab på ude i køkkenet til min medicin. Det er lige før, det er nødvendigt 🙂

 9. Eric
  Eric siger:

  Det havde jeg ikke hørt om før. Jeg husker levende, hvor pinefuldt vokseværk var, og håber sandelig, at lægen finder en løsning.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Godt du husker det med vokseværk, for det er den bedste måde, jeg kan beskrive det på. Nu ser “vi” (altså min læge og jeg) tiden an i 14 dage, for at se, om Kininen (sjov lighed med kaninen 🙂 ) kan hjælpe; det håber jeg virkelig.

   • Name (required)
    Name (required) siger:

    Lithium kan give voldsom uro/smerter i benene om natten og forværre det, hvis man har tindenser til uro i benene – har selv været igennem et forløb med lithium og havde mange nætter uden søvn pågrund af det, da jeg gik ned i medicin hjalp det og aftog næsten helt, da jeg kom helt ud af medicinen – da den ikke hjalp mig, men gav kun bi virkninger af forskellig karakter – ved godt lithium virker godt for nogle, men det gjore det ikke for mig,
    Jeg håber for dig, du kommer af med den uro i benene om natten – ja… det er til at blive vanvittig over, da det påvirker ens nattesøvn så meget.

    Venlige hilsner

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Name

     Velkommen til min blog og mange tak for dit indlæg, der lige skulle godkendes, da det er første gang du er her/kommenteret.

     Lithium er jeg så en af dem, det ellers virker godt for, og jeg tør slet ikke droppe det, da jeg tror, det er Lithium, der holder mig fri af manierne. Pdas. sov jeg hjemme i går, og tog der Seroquel, ad jeg ikke havde Risperdal med mig hjem. Så vågnede jeg med store kramper, hvilket jeg næsten ikke hat haft de to måneder, jeg har været på PCH. Så det er måske nok narrede dem, jeg skal give skylden 🙁

     Det er nemlig lige til at blive helt vanvittig af, hvis man ikke,kan sove for de pokkers smerter. Mens jeg har værte her, har jernfremstilling Lysantin, og så har jeg slet ikke været generet af restless legs.

 10. Pia Sørensen
  Pia Sørensen siger:

  Har lige været hos psykiater i dag og skal skifte til Lamotrigin, så det kan da blive noget af en gyser. Jeg havde meget vokseværk som barn, men krydser fingre for os begge. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Lamotrigin er et rigtig godt middel, synes jeg. I følge apoteket var der noget med. at man kom til at mangle nogle salte ved lang tids forbrug, men tjek det hellere selv. Jeg har ikke huske, hvornår jeg selv startede på det. Du bliver garanteret glad for det. Mig har det hjulpet.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.