,

Økonomien

Tvangsauktion

Der, hvor jeg kom fra, var økonomien vist ikke særlig god – men det er næppe en overraskelse. Ordet “tvangsauktion” blev ofte nævnt. Jeg vidste ikke helt, hvad det betød, men jeg var meget bange for det, for jeg forestillede mig, at det ville være noget i retning af de to billeder herover bare i nyere forklædning, og at vi altså ville stå på gaden med nogle få ejendele på en trækvogn af træ. Jeg fornemmede helt klart, at jeg ikke skulle spørge, hvad det i virkeligheden betød.

Det blev heldigvis aldrig til til noget.

“Skrives”

Mens vi boede i Svaneke, var det som hovedregel mig, der købte ind nede på torvet hos “Købmand Bent”. Det var temmelig ofte, at det skulle “skrives”, hvilket bare er et andet for at købe “på klods”.

Baggrund

Hvorfor det egentlig var sådan, ved jeg ikke. Han var lærer (fedt job for en pædofil… måske var det derfor, vi flyttede så meget?), og det er/var vel en mellemindkomst? Og min mor forsøgte sig jo som skotøjshandler, men det kan der næppe have været mange penge i. Måske var det det store hus i tre etager, der slugte rådighedsbeløbet?

Der er mange ubesvarede spørgsmål, dette er dog et af de mindre betydningsfulde.

Afsmittende effekt

Pludselig kan jeg se en – egentlig helt åbenbar – sammenhæng med, at jeg i mit voksenliv altid har haft fuldstændig styr på indtægter og udgifter, altid har lidt i reserve, aldrig har skyldt andet end studiegælden osv. Jeg havde ikke tænkt på det selv; det var psykologen, der påpegede det.  Det understreger også, hvorfor det var så belastende for mig, med de to år jeg var rigtig syg, at jeg ikke vidste, hvor pengene skulle komme fra.

6 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Tak for turen. Jeg tror det var i 1949 mit første besøg på Spøttrup fandt sted. Min farmor kom fra Vile sogn, hvilket ikke er langt derfra. Vi må have været på besøg hos slægtninge, måske i forbindelse med min farmors død samme år.
  Kunne være en ide til en tur engang.

  • Jørgen
   Jørgen siger:

   Det er ikke så godt når flere blogge læses på samme tid. Kommentaren har naturligvis ingen sammenhæng med dine overvejelser om sammenhængen mellem de tidlige økonomiske trusler og ubehaget ved ikke at kunne overskue økonomien i mere pressede perioder. Men sammenhængen giver jo god mening. Måtte du i øvrigt have held med at ordne skeletterne – eller finde en kasse (du skal jo bruge skabet til tøj) og lukke dem inde i den.

   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Jørgen

    Jeg kæmper med skeletterne, men jeg kommer også fremad med det, og det er jeg glad for. Jeg skal bevæge mig, for at besøge mig selv gennem alle de dårlige år.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Har jeg det forstået rigtigt, at denne kommentar hører til en anden blog?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.