,

Normeringer i daginstitutionerne

Det kan ikke være sandt

DR1 har i denne uge sat fokus på normeringerne i daginstitutionerne. Det falder fint i tråd med statsministerens nytårstale, hvor hun sagde følgende om børnene:

“Det er de tidlige år, der former Holger og andre små børn. De skal have en barndom med tryghed og nærvær. Med glæde og leg. Vi har valgt at sætte penge af til lidt flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Men vi er ikke færdige. Vi skal have bedre daginstitutioner og dagpleje, end vi har i dag. Børnene skal trives, lære og udvikle sig. Vi skal investere i vores fremtid. Det kan vi gøre, fordi det går bedre i Danmark.”

Nu har jeg lært noget smart af Eric, nemlig at man skal vurdere politikerne på hvad de har foretaget sig, ikke hvad de lover om fremtiden.

Regeringen har med virkning fra 2015 sat ekstra 250 mio. kr årligt af til børnene, således at det samlede årlige beløb er 750 mio. kr. pr. år. Og det er der sandelig også behov for!

DR har været på besøg hos institutionen Nordlyset i Svendborg, hvor lederen fortæller om hvordan hun er alene med 15-20 børn både ved dagens start og slutning. Skal hun skifte en ble, er alle de andre alene på stuen. Ude på legepladsen samles børn fra tre stuer, og så bliver de lige en 50 stykker. Dem er de én pædagog til at tage sig af. Det er ganske enkelt uforsvarligt. Det er også uforsvarligt, at forældre af og til bliver længere i institutionen, fordi de ikke vil efterlade poden til så dårlig en bemanding. Det er altså de færreste, der kan komme tre kvarter på arbejde særlig ofte.

Her er et link til DR’s faktaside, hvor de kommer med alle tal og en video.

Mandag den 5. januar 2015 havde TV-Avisen kl. 18:30 så et indslag med en top-et-eller-andet fra Kommunernes Landsforening. Efter min opfattelse var han urimeligt arrogant, da han skød problemerne ind under, at det handlede om dårlig arbejdstilrettelæggelse i den enkelt institution samt at man jo ikke kunne måle nogen tendenser ved blot at se på én institution. DR kunne så oplyse, at der var tale om en undersøgelse i ca. 400 institutioner lavet i samarbejde med BUPL, men lige lidt hjalp det. Det var topmålet af arrogance.

Der er risiko for, at de afsatte millioner aldrig når ud til institutionerne, fordi kommunerne bruger pengene til alt muligt andet. Enhedslisten foreslår så en øremærkning af pengene. Tænk sådan troede jeg at offentlige midler allerede var øremærkede. Alt andet er da en form for tyveri fra kommunernes side.

Apropos dette, så er der mere på DR’s hjemmeside: “Borgerlige politikere til kommuner: Penge til børn bruges ikke godt nok. Penge til flere pædagoger ender alt for ofte i kommunalt bureaukrati, lyder det fra flere partier. De fleste forældre er tilfredse, svarer KL-formanden.” Endnu en omgang arrogance fra KLs side! Her er endnu en interessant side om det med, hvor pengene reelt bliver af.

Der synes at være langt til statsministerens nytårs-visioner!

Loading comments...