Når kirkebøger fortæller historie – her Højby Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt

Når kirkebøger fortæller historie - her Højby Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt

Gennemgang af Odsherred/Ods Herred

Når kirkebøger fortæller historie – her Højby Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt

Jeg tror, jeg nærmer mig afslutningen på oprydningen i Ods Herred, for det, der ligger længere tilbage end eksempelvis Thomas NIELSEN, der er en 7. tipoldefar, bliver for usikkert, og det gider jeg ikke have med. Højby kirkebog starter først i 1700.

Når man gennemgår et sogns kirkebog relativt minutiøst, falder man over historier om liv og død – mest det sidste. Præsten/præsterne i Højby har været meget meddelsomme. I dag er jeg faldet over følgende:

1. 1710. Den 28 et 29 Apr. ere blefve begrafve een Schipper som hafue hiemme udi Kiøbenhafn som ved Ulychelig hændelse døde ved strand bachen udi Klint. Herforuden een Studenter som nafnlig Hans Pedersøn Drift hvilchen var paa samme Skibruin og overværede samme u=lychelige hændelse, hvilche begge blefve lagdte udi Høyby Kirche, Og blef gifvne til Kirchen for deris hvilested, om hver for sig betalte deris venner.

Noch samme dag blef begrafvene 2de fattig Skibsfolchene som blefve lagde udi den fattiges jord paa Kirchegaarden og var paa samme fornæfnte Skiberuin.

Kilde: Holbæk Amt, Ods, Højby, 1700-1799, EM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde – opslag: 72 af 466 opslag. Kirkebogen er her.

2. 1741. Dominica 15 post Trinit. Begravet Maren SvendsDotters u-ægte Barn Kirstine ErichsDotter, som var falden i Børne-Kopper (effter at Moderen ude fra Landet var kommet her ind i denne Høstes Tid i Høybye Sogn, hvor hun før har tient, for at besøge en Deel sine Bekiente) og der af døde hos en BoeMand Navnlig Peder Mogenssøn i Lumbsaas.

Kilde: Holbæk Amt, Ods, Højby, 1700-1799, EM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde – opslag. 148 af 466 opslag. Kirkebogen er her.

3. 1756. d. 3. Aug. Sidse, afg. Jens Fiskers Daatter i Lumbsaas, som ved en ulykkelig Hændelse af noget opreyst Tømmer, som faldt omkuld, blev ilde slagen, halvdød hiembaaren, og 1 tiime derefter døde, begravet. 7 Aar.

Kilde: Holbæk Amt, Ods, Højby, 1700-1799, EM, Fødte, Konfirmerede, Viede, Døde – opslag: 320 af 466 opslag. Kirkebogen er her.


Jeg vil have det hele med

Jeg forsøger at få alle stamdata med: fødsel, konfirmation, vielse(r) for alle ægtefæller, samtlige beskæftigelser og død. Og hvis der er folketællinger, skal de selvfølgelig også med, men når man efterhånden kender et sogn godt, bliver det tydeligt, hvor forvrøvlede de er.

Et eksempel er Sidse PEDERSDATTER: Der er flere indikationer på, at hun må være født ca. 1741 (der tager folketællingen 1801 ikke fejl). Folketællingen 1787 kalder hende for “LARSDATTER”, men hun hedder altså “PEDERSDATTER”. Aldersforskellen på hende og ægtefællen angives som værende 10 år, men den er 30 år, eftersom Lauritz er født 1710.

Til tider sludrer kirkebøgerne også. Et eksempel er Boel JENSDATTER. Ved hendes død i 1758, er det angivet, at hun blev 50 år. På den baggrund er det beregnet, at hun var født i 1708. Det er helt sikkert forkert, men det fås ikke bedre. En af årsagerne til, at det er forkert er, at hun troloves i 1719. Hvis 1708 var korrekt, så skulle hun være ca. 11 år ved trolovelsen, hvilket selvfølgelig er helt Anders And.

Men jeg vil ikke have alle efterkommere med

Der må trods alt være en kant. Jeg behøver ikke at vide, hvem mine tip-7-oldeforældres tip-4-oldebørn og deres koner var …

Så jeg medtager (selvfølgelig) aner og deres søskende, disses ægtefæller uanset hvor mange der er. Og længere går jeg ikke.

Når jeg medtager samtlige ægtefæller, er det for at sikre, at der ikke omtales personer, som jeg ikke har medtaget. Fx gifter en enkemand sig med en enke, så medtager jeg begge disse første ægteskaber. Og var der flere ægteskaber både før og senere, medtager jeg også dem for alle de implicerede.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge. Jeg svarer dig også relation til artiklen til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Jeg svarer til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid. Herefter vil du stryge lige igennem.

2 Svar
  1. Charlotte (Uglemor)
    Charlotte (Uglemor) siger:

    Ja, det er herligt – og nogle gange ligefrem til at tude over – når kirkebøgerne fortælle historie. Det er nogle skønne eksempler, du der har fundet frem.

    Jeg har faktisk overvejet at finde frem til alle efterkommere efter mine 4 x tipoldeforældre fra Herlufmagle. Vi er tilbage til før kirkebøgerne begyndte i 1773. Men da jeg prøvede med et par af dem, endte jeg i København, i rabarberkvartererne, der hvor folk flytter hele tiden, bor mange sammen i en lejlighed osv. Eller jeg kom til de moderne – dvs hændelser fra ’61 eller derefter og kunne hverken finde dødsfald, vielser eller børn længere.

    Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Charlotte

      Tak. Det glæder mig, du kan lide mine eksempler. Jeg synes, de siger en masse en masse om liv og i sær død.

      Er du klar over begrebet “Tørrelejligheder”, altså at man boede gratis i op til seks måneder, men lejligheden tørrede. Det har nok ikke været det sundeste … og er du opmærksom på at bruge stadsarkivets hjemmeside?

      Jeg har også selv en del fra Herlufmagle. Måske kan du finde noget brugbart hos mig? https://tng.stegemueller.dk/

      Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *