Jeg mangler spyt

Jeg mangler spyt

I går

Jeg mangler spyt

I går var jeg hos tandlægen, hvor “vi” lige skulle se på, om alting var i orden. Jeg havde noteret nogle få punkter, og et af dem var, er der var en skarp kant på en kindtand. Det klarede han på to minutter. Alt andet var i orden. Og jeg børster perfekt! Jeg bliver så stolt, når han siger det. Endnu engang drøftede vi den manglende spytproduktion/mundtørhed. Tænderne føles “ru”, men det skyldes den manglende spyt, og det kan han jo ikke gøre noget ved.

Årsagerne kan være:

 1. Medicin – men det skal der bare ikke pilles ved, nu hvor det har 2½ år at finde frem til de rette præparater og doser.
 2. Alder – alle steder skrives bare, at det sker, når man er blevet “ældre”, og den kategori tilhører jeg trods alt ikke endnu. Jeg er altså “kun” 53; jeg synes ikke, jeg er “ældre”.
 3. Strålebehandling – heldigvis ikke relevant for mig.
 4. Sjøgrens sygdom – hrm…

Jeg har spurgt alle steder

 1. Distriktspsykiatrien kender slet ikke til det. Det begriber jeg ikke. Jeg kan da ikke være den eneste, der har det problem, da det er en kendt bivirkning til psykofarmaka?
 2. Tandlægen anviser adskillige midler, der kan forebygge, altså forebygge det at den manglende spyt ødelægger tænderne, men det er jo årsagen, der skal bekæmpes.
 3. Apoteket kan også oplyse om meget forskellig symptombehandling. På mit apotek, hvor jeg jo er stamgæst, og de snart kan mit CPR-nummer udenad, er de så dygtige til at vejlede. Men de kan jo altså heller ikke fjerne årsagen.

I dag

Jeg har gennem en uges tid chattet med min egen læge om problemet, når nu ingen andre kan trække kaniner op af hatte, og vi blev enige om, at jeg hellere måtte kigge forbi. Jeg medbragte simpelthen de fire ting, jeg bruger til forebyggelse af dårlige tænder, så hun kunne se, hvad jeg allerede gør, og at jeg ikke ligger på den lade side.

Hun var velforberedt og havde tænkt over, hvordan hun kunne hjælpe. Hun er simpelthen en fantastisk læge, og jeg har haft hende i mange år, og beholdt hende, da jeg flyttede fra Vanløse til Hvidovre. Jeg ser hende ikke så tit, da hun jo ikke er psykiater.

Hun har flere skud i bøssen: For det første undersøger hun, vha. blodprøver, for Sjøgrens Sygdom. Når vi har svaret på det (det kan tage et par uger), er næste trin en øre-næse-halslæge. Heldigvis kunne hun selv tage blodprøverne. Det, der taler stærkt imod Sjøgrens er, at jeg stort set aldrig oplever tørre øjne. Nu må vi se…

Og så sluttede hun af med at sige, at hun ikke havde set mig have det så godt længe, længe, længe. Jeg er helt enig.

2 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det lyder helt vanvittigt, at Distriktspsykiatrien ikke skulle kende til problemet med mundtørhed! Det er jo et helt veldokumenteret problem med megen medicin, ikke kun psykofarmaka i øvrigt, også en del smertestillende. Det, de ikke kender noget til, er åbenbart, hvad man kan gøre ved det. Men det er nok “kun” symptombehandling. Det skal man dog ikke se ned på. Der er mange symptomer, man gerne vil være fri for, ikke sandt?

  Selvfølgelig skal du tjekkes for, om der kunne være andre ting i vejen. Det er jo godt at få ting og sager elimineret.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Ja jeg forstår altså heller ikke, at Distriktspsykiatrien stiller sig uforstående overfor problemet. Min kontaktperson har været i psykiatrien i 20 år, og har aldrig rigti haft pt., der klagede over det. Mystisk.

   Jow da – der er mange symptomer, man gerne vil være foruden.

   Det er så fedt med en omhyggelig læge, der tager tingene seriøst. Hun er virkelig god grundig. Og tænk at have en læge man kan chatte med!

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.