Drik vand

Drik vand

Hos speciallægen

Drik vand

Jeg har i dag været hos en øre- næse- halsspecialist, der skulle se på min mundtørhed. Han var vældig omhyggelig og imødekommende. Det gode er, at der ikke er noget galt nogen steder. Det knap så gode er, at der ikke noget at gøre ved det udover medicinen, og det vil jeg ikke være med til; jeg tør ganske enkelt ikke. Det har trods alt taget ca. to og et halvt år at finde de rette præparater og doser. Overlægen på 808 ved, hvad hun taler om, og jeg retter mig efter hendes råd og erfaring.

Den flinke specialist forsvandt i ca. 10 minutter for at konferere med sin kollega, om de kunne gøre noget for mig. Det kan de ikke. De slog al min medicin op på skærmen og kom frem til, at Lithium (Litarex) er den største synder; herefter kommer Lamictalen. Jeg kan ikke undvære noget af det, da det er dem, der holder mig på sporet og indenfor normalområdet/i neutraliteten, hvor jeg helst blive ved at være.

De kan ikke hjælpe, når jeg ikke vil ændre på medicinen

Så tilbage var kun at opfordre til at drikke mere vand. Jeg er glad for, at der ikke var noget galt, men på den anden side set er jeg lidt skuffet over, at de ikke kan hjælpe mig. Noget der undrer mig, at Distriktspsykiatrien har aldrig hørt om dette før. Det er da nærmest almendannelse, at hvis man arbejder i psykiatrien, har man også lidt viden om disse problemer. Jeg kan da umuligt være den første, der oplever dette. “Min præst” har været på psykiatrisk afdeling i 17 år, og hun kan fortælle, at der er rigtig mange, der har dårlige tænder.

Jeg gør allerede alt, hvad jeg kan

 • Kunstig spyt, som er en “gel”, man smører på tunge og tænder. Det virket fint, indtil det er forsvundet fra mundhulen.
 • Sugetabletter. De virket fint, indtil de er forsvundet fra mundhulen.
 • Specialtandpasta på recept.
 • Prolacsan i tabletform, og de er gode, fordi de rummer 7 mio. så mange gange enzymymer som alt mulig andet.

Alt sammen er jo vældig godt som symptombehandling, men årsagen (den megen medicin) har vi ikke fjernet, fordi jeg ikke vil gå med til at ændre på det, og det synes jeg, jeg har gode grunde til.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

6 Svar
 1. Lene
  Lene siger:

  Henny har ret, men der er jo forskelle. Og jeg drikker mere end to liter, fordi jeg ellers er tørstig. Har du overvejet at drikke vand? Selv om man nu ved, at det er en myte at kaffe og te er vanddrivende, så oplever jeg, at det gør godt også at drikke vand.
  Du har efter min mening ret i, at når I nu langt om længe har fundet den rette dosering, så du har det godt, så må der gås andre veje for at lindre din mundtørhed. Du har helt sikkert googlet dig frem til gode råd og har også din egen erfaring med hvad der lindrer, så der kan jeg ikke gøre dig klogere. Håber du finder en måde, hvorpå din mundtørhed lindres.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Du skal være opmærksom på, at selv det at drikke vand kan overdrives. Man taler ligefrem om vandforgiftning. Uden at skulle blive for teknisk om det, så er det noget med, at ens elektrolytbalance forstyrres. Man vasker for mange salte ud, hvis man indtager for meget vand. Der er masser af forskellige anbefalinger, men de fleste siger, at med mindre det er meget varmt eller man arbejder fysisk hårdt, så skulle de fleste ikke have brug for mere end et par liter væske om dagen. Og alt tæller med, også kaffe og te, selv om disse i sig selv er lidt vanddrivende.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tak for dit input. Meget interessant. Og det lyder jo helt fornuftigt og plausibelt, at der er noget, der kan vaskes ud af kroppen. Det er da egl. sært, at de kloge hoveder ikke fortalte om det.

   Jeg drikker 3/4 liter kaffe om morgenen og gerne et par store glas hyldeblomstdrik i løbet af dagen. Så jeg er da i hvert fald oppe på knap de to liter.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.