, , ,

Protese nej tak

Er der noget galt?

Jeg kommer lige fra tandlægen på Hvidovre Tandklinik og “min Nadia”, der simpelthen er så sød og så dygtig. Jeg er meget glad for, at hun på forhånd siger, hvad hun vil gøre, når hun allerførst har spurgt, hvad jeg mærker. Efter den tur, jeg har været igennem, er jeg altid lidt bange for, at der kan være noget galt. Det er der stort set ikke.  Jeg er altid bange for en protese. Jeg ved godt, det er dumt.

I dag roste hun mig for, at jeg børster kanterne på kronerne rigtig fint. Jeg bliver så barnligt stolt og glad, når hun siger sådan. Jeg har én tand tilbage uden krone!

Jeg var motiveret

Mine egne kroner er forsvundet i dette projekt, men jeg er færdig med at betale til ca. november. Til den tid vil jeg måned for måned føle mig som en rigmand/-kvinde. 3.000 kr. om måneden er mange penge, når man lever af et fleksjob plus en invalidepension. Det har været en prioritering fra min side, og jeg føler mig privilegeret over, at jeg i det hele taget har noget at prioritere med. Det er ikke enhver forundt. Jeg læser ofte om mennesker, der har problemer med tandlægeregninger på fx fem eller ti tusinde. Min var på 103.615 kr.. Jeg bliver så glad, når jeg ser på grafen, der dog ikke viser den indledende udbetaling på 40.000 kr.

At det kunne lade sig gøre at få ordnet tænderne for så mange penge skyldes ene og alene, at Amar, som klinikejeren hedder, ville gå med til en afdragsordning. Jeg har senere spurgt ham, hvad der fik ham til at sige ja, når Nordea(!)  sagde nej. Han svarede, at jeg virkede meget motiveret, og det har han jo ret i. Jeg skulle ikke have en protese.

Nadia og jeg småsnakker

Nadia og jeg kender jo efterhånden hinanden rigtig godt, så vi småsnakker også lidt med mindre, jeg absolut er er nødt til at tie stille, fordi hun skal arbejde.

Jeg kommer hver 3. måned, selvom hun egentlig synes, hver 5. måned ville være tilstrækkeligt. Jeg skal bare ikke risikere det mindste. For ikke så længe siden gik jeg i panik, da jeg syntes, jeg i spejlet kunne se noget, der lignede Carries. Gudskelov havde hun en akuttid, og jeg skal bare krydse Hvidovrevej for at komme derhen, og gudskelov kunne hun fortælle, at jeg så syner.

Hvad mærker du?

Hun spørger altid til, om jeg mærker noget. I dag måtte jeg desværre fortælle hende, at det af og til føles som om to af kindtænderne i venstre undermund er “for høje”. Det varer en til to dage, og så er det faldet til ro igen.

På forhånd havde vi aftalt, at hun i dag skulle tage panoramabilleder, der også kaldes “Ortopan-røntgen”, idet der nu er gået 12 – 14 måneder, siden det store arbejde blev gjort færdigt. Den form for billede skaber overblik over alle tænder, rødder, nerveforløb, og kæberelationer.

Hun kunne se, at det er som om, knoglen degenerer på det sted, og hun vil bede Amar om en second opinion. Så må han beslutte, hvad der skal ske. Evt. er der noget med en bro, der skal frigøres. Jeg forstod det desværre ikke rigtigt, og det, jeg forstod, har jeg glemt, men sådan er det jo med mig.

Amar kigger på billederne på torsdag, og så får jeg besked pr. telefon. Jeg håber inderligt, at det ikke er en større historie. Jeg orker næsten ikke, at tandlægen igen skal være en stor del af mit liv. Nu vil jeg bare betale min restgæld, børste mine tænder og så tænke på andre ting.

De er uhyre grundige, og det er jeg glad for. Blandt andet derfor har jeg givet dem fem af fem stjerner på TrustPilot, selvom TrustPilot hos mig kan ligge på et meget lille sted.

Mundtørhed

Mundtørheden er i dag helt tosset, da jeg i nat måtte tage Lysantin mod Restless Legs. Nadia kunne meget tydeligt se det.

En bivirkning hvor bivirkningsmedicinen udløser en anden bivirkning. Det er skruen uden ende. Jeg fik en “tungeskraber” med hjem, da det også går ud over tungen, og passer man ikke på den, er der risiko for svamp… Jøsses…

Prisen

Selvom alt under 100.000 er billigt, er det alligevel smådyrt at gå derhen, blandt andet fordi der ikke er tilskud fra Sygesikringen til panoramabilledet. Regningen (patientens andel) lød på:

 1. Udvidet tandrensning: 277,30
 2. Fokuseret undersøgelse: 132,64
 3. Tandrodsrensning: 104,75
 4. Ortopan-røntgen: 750,00

I alt: 1.264,69

Politik

Hvorfor tandlægeregninger ikke er en del af skattebetalingen, har jeg endnu ikke fattet. I 2½ år sagde alle folk i “systemet” til mig, at jeg skulle se at få ordnet mine tænder, men ingen anviste, hvordan jeg skulle klare det, når mit indtægtsgrundlag var sygedagpenge. Hvem vil låne en sygedagpengemodtager lidt over 100.000?

Jeg ansøgte kommunen, men hørte ikke noget i fem eller seks måneder, og derefter mente de, at at overslaget var forældet. Det havde de jo ret i, men det første overslag lød på 70.000 kr., og det opdaterede overslag lød på 151.000, hvor jeg fik forhandlet en rabat på 47.385 kr. igennem. Regningen til mig lød så på 103.615 kr., men værdien af det arbejde, Amar har lavet, er de 151.000 kr.

Jeg ville ikke have proteser

Skulle jeg have “ladet kommunen betale” havde jeg ikke fået den bedste behandling men den billigste behandling, og det havde været to proteser. Amar spurgte helt specifikt, og jeg glemmer det aldrig, “Vil du have den rigtige behandling eller den billigste behandling?” Jeg var ikke i tvivl: jeg ville have den rigtige behandling, for sådan er jeg! Kun det bedste er godt nok, og jeg går aldrig på kompromis! Har jeg ikke råd til et eller andet, så undværer jeg hellere!

Jeg ville være så flov over ikke at have mine egne tænder. I min mors generation (hun var født 1935) var det ikke ualmindeligt, at man fik en protese eller to i konfirmationsgave, men det er tiden gudskelov løbet fra. Min mor havde protese både i over- og undermund i alle de år, jeg husker, og hun gik meget ofte til tandlæge Skjerning i Skjern. Sådan vil jeg ikke ende.

Hvis jeg skulle få behov for en serie ECT-behandlinger igen, ville jeg være rædsomt ked af at svare nej, når de spørger “har du dine egne tænder”! Jeg ville føle det som et voldsomt stigma.

Jeg synes selv, jeg er bedre end som så, og jeg har den daglige glæde ved at kunne smile igen!

2 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg tror, det er en god investering, du har gjort der. Det betyder sq noget, hvad man ser i spejlet og hvad andre mennesker ser, når man åbner gabet. Jeg havde altid gode tænder før i tiden, dvs jeg har mange plomber, fordi jeg ikke begyndte at gå til tandlæge før i teenageårene. Der var ikke noget, der hed skoletandlæge. Men nu er mine tænder misfarvede, bliver frønnede (føles ikke glatte), plus at de nærmest smuldrer ud af munden på mig. Og så har jeg paradentose. Jeg spurgte sidst, om jeg ikke bare skulle få hele skidtet ryddet og få mig et gebis, men det mener tandlægen ikke, at jeg i min høje alderdom vil kunne vænne mig til. Så der er ikke andet at gøre end at få foretaget reparationer hen ad vejen, så godt det nu kan lade sig gøre, og så ellers acceptere det almindelige forfald. Man skal være glad, så længe man kan tygge smør! Jeg ved godt, at man kan få sine tænder bleget, men det svækker dem også, og det er da det sidste jeg har brug for. At gå i gang med en totalrenovering som du har fået, kan ikke nytte noget, for de tænder der knækker, er som regel knækket helt ned i roden, og så er der ikke noget at lave krone på. Implantater har jeg hverken råd til eller mod på. Så heller undgå at grine for meget i pænt selskab.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Ja det er altså vigtigt at kunne holde ud at se sig selv i spejlet; alene af den grund glæder jeg mig fortsat over min investering, om hvilken du engang skrev, at beløbet svarede til udbetalingen på et mindre hus oppe hos jer i Nordjylland. Jeg kunne ikke smile i de værste år af den fortid, jeg ønsker at lægge bag mig. For pokker da hvor var jeg grim at se på med de brune kanter fra tandkødet og op/ned på ca. to eller tre millimeter på alle tænderne. Når man har rigtig dårlige tænder, kommer man let til at ligne bunden af bunden.

   Jeg synes, psykiatrien har svigtet på dette område, og jeg klager jo ellers slet ikke over psykiatrien!. De burde allerede ved første lille tablet have orienteret om, at den kunne medføre mundtørhed og at det igen ville betyde, at jeg skulle børste 200 % bedre end før. De burde også have anvist modforanstaltninger (kunstigt spyt, receptpligtig tandpasta osv.). Det hjalp mig jo ikke, at de sagde, jeg skulle få tænderne ordnet; det følte jeg mig jo bare endnu grimmere af. Det var som at blive sat skakmat.

   Jeg tror faktisk, jeg var en af de første årgange, der fik skoletandpleje, som jo er den helt rette investering for at få alle børn med. Selv havde jeg indtil sommeren 2014 stadig meget flotte og stærke tænder, og det vil jeg tro var grundlagt hos skoletandplejen.

   Du skriver ”frønnede” og ”smuldrer”… Øv hvor lyder det meget lidt rart. Jeg forstår til fulde dine tanker om evt. at få protese(r), og jeg undrer mig over, at din tandlæge har fortalt dig, at det ikke er en mulighed. Har du bedt nogle andre tandlæger om en second opinion?

   ”Man skal være glad, så længe man kan tygge smør!” Det har du fuldstændig ret i, det er lige før, det er en luksus; og det er lige præcis på dette område, der er en ganske enorm ulighed i sundhed! Det er og bliver i sidste ende et politisk ansvar for allokering af ressourcer.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.