,

Hjemme bedst?

Hjemme bedst?

Næh egentlig ikke

Er det virkelig sådan, at man skal sige “hjemme bedst?”

Jeg har været på besøg i mit eget hjem. Det er blevet hundekoldt, så jeg manglede relevant tøj, sovete, opladeren til tandbørsten osv. Herudover havde jeg en mail med bilag, der skulle sendes til nogle fra kirken. Jeg fik da bevist overfor mig selv, at jeg trods alt stadig kan tænke og skrive noget (bare en mail), der er fornuftigt og sammenhængende. Men resten af intellektet er temporært ude af drift. Tankerne følger simpelthen ikke med.

Jeg tør ikke være derhjemme

Det er en skræmmende oplevelse ikke at turde at være i eget hjem, som jeg ellers elsker. Jeg har jo kæmpet for at kunne beholde lejligheden. Der var ganske enkelt for mange spor. Dem har jeg dog fået fjernet, så det forhåbentligt bliver bedre at komme hjem næste gang enten for good eller på besøg.

Vi havde aftalt, at jeg skulle være tilbage på afdelingen kl. 13:00, så jeg var her naturligvis 12:55. Min søde kontaktperson kom og spurgte, hvordan det var gået. Jeg kunne kun svare, at jeg fik gjort det, jeg havde på huskelisten, men at det var en dårlig oplevelse, og at jeg kun ikke er bange for mig selv, når jeg er her.

De siger, jeg har mange ressourcer

De bliver ved at sige, at jeg har mange ressourcer. Det ved jeg godt, og det er selvfølgelig omsorgsfuldt, opmuntrende og pænt ment. Jeg er helt klar over, at jeg ser alt sort, men indeni mig bliver det til, at man så ikke kan have det elendigt. Skal man mangle ressourcer for at være psykisk syg?

God søndag.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

7 Svar
 1. Anette
  Anette siger:

  man skal ikke mangle ressurser, og desværre bruges det nogle gange til at droppe hjælpen… eller sådan føles det, fordi man jo “kan så meget”
  det der er brug for er jo hjælp til at bruge dem, uden at overbelaste sig selv… for det kan en fighter nemt gøre, endnu mere i dagens Danmark som gerne skubber folk til grænsen og så lige lidt til.

  ked af at du havde en dårlig oplevelse, men fantastisk at du gjorde det, OG at du kunne formidle din oplevelse til din kontakt person.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Ja det er rigtigt, at ressourcestærk af og til bruges til at sige, at man ikke behøver hjælp. Af og til har jeg tænkt, at det er som om det antages, at alle psykisk syge er ressourcesvage.

   Jeg føler mig ikke stærk, tværtimod.

   Jeg venter på lægen, og jeg har 500 spørgsmål.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Psykisk sygdom rammer jo i flæng, blandt mennesker der har eller ikke har ressourcer. Man mister vel ikke sine ressourcer, fordi man er psykisk syg, eller syg i det hele taget. Men man kan midlertidigt miste adgangen til sine ressourcer, og er der tale om et længere varende forløb, kan man miste sådanne ressourcer som arbejde, venner og sociale kontakter.

  Jeg vil tro, at intelligente mennesker oplever dette tab meget stærkere end mennesker med færre ressourcer ville gøre. Omvendt kan de mange ressourcer hjælpe én op igen, når man har været ned og vende.

  Jeg håber, du snart bliver klar til at tage fat i verden igen og ikke mindst til at være i dit eget hjem.

  Den med sporene synes jeg ikke om. Det glæder mig, at du har fjernet disse spor.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Man siger i en eller sammenhæng, som jeg ikke lige kan huske, at “sporene skræmmer”. Det kan jeg nu skrive under på. Jeg er glad for, at jeg fik ryddet op, så det er nemmere at komme igen.

   Du forklarer det godt, som om også ressourcerne er ude af drift. Temporært. Arbejde har jeg et par måneder endnu, måske plus to, de sociale kontakter kan ligge på et meget lille sted. Jeg tror bestemt, du har ret i, at ressourcestærke mennesker kommer lettere op efter en nedtur. Jeg har jo bevist det ca. 10 gange før.

   Jeg ser frem til igen at kunne være i mit eget hjem. Det er ret skræmmende ikke at kunne det. Absurd kun at finde fred på en psykiatrisk afdeling.

   Jeg ser også frem til første ECT i morgen, og håber det kan bringe bare en lille lindring. Det plejer det. Tager toppen hvis du forstår?

 3. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Man SKAL vel ikke mangle ressoucer for at være psykisk syg, men det er jo det man gør, når man er ramt af psykisk sygdom. Man mangler ressoucer. Man kan ikke fungere optimalt. Fx passe arbejde, huslige gøremål, se venner og familie osv. Det kan man enten slet ikke eller kun i et begrænset omfang alt efter, hvor hårdt man er ramt.

  Jeg bliver lidt nysgerrig, når du skriver, at du ikke kun er bange for dig selv, når du er hjemme. Hvad mener du med det?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   Jamen jeg kan jo godt arbejde de 15 timer, jeg holder mit hjem og passer mine pligter – for det meste, men jeg forbeholder mig retten til alligevel at være syg.

   Jeg har formuleret mig forkert. Der skulle have stået: Kun når jeg er hjemme hos mig selv, bliver jeg bange for mig selv.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.