, ,

Elskede vanvittige projekter

Datafascinationen og Systemizer-testen SPQ

GPS-koordinater, amt og land

Titlen kan misforstås, som er det en beskrivelse af datiden, men det er det ikke. Det er den skinbarlige nutid.

I adskillige år har jeg ønsket mig at få ryddet op i mine lidt over 2.000 stedkoder i Legacy, så der kom orden og system på tværs af alle koderne/stederne, og det ikke var hulter til bulter. Ligefrem hulter til bulter var det ikke, men det kunne gøres bedre på tværs af landet.

Det har jeg så gjort, hvilket har krævet ufatteligt mange opslag rundt omkring, men så er det også blevet i orden. Opgaven var temmelig kedelig, men jeg kan let blive optændt af “hellig ild” og leve med det kedelige, fordi jeg ser slutmålet for mig.

Alle stedkoder i Legacy (slægtsforskningsprogrammet) har nu: lokalitet, sogn, herred, amt og land. Jeg forestiller mig, at det vil give gode søgemuligheder, når jeg engang bliver helt færdig og viser data i TNG.

GPS-koordinaterne

Jeg har også sat GPS-koordinater på ethvert sted, hvilket kræver mange opslag for bare at finde koordinaterne fx i Wiki eller på krak.dk, og dernæst mange gange cut’n paste for at få både længdegrad og breddegrad først kopieret og dernæst sat ind i de rette felter. Og masser af frem og tilbage mellem de forskellige faneblade…

Undervejs sad jeg og tænkte på, hvad jeg ville gøre, hvis det ikke virkede? Hvis kortene ikke blev vist i TNG? Så det var spændende at eksportere fra Legacy og importere til TNG.

Koordinaterne kom ikke med, tabellen i TNG var tom, og jeg var klar til at springe ud af vinduet. Trods fantastisk hjælp og sparring fra Legacy Forum, lykkedes det mig ikke at forstå, hvordan jeg skulle gøre, og hvordan jeg kunne undgå at lave ca. 6 – 8.000 cut’n paste om igen.

Nu har jeg fundet en anden metode: Alle 2.008 steder er korrekte, og kan importeres korrekt til TNG. Til TNG findes et lille tilføjelsesprogram ved navn “GeoCodeAssistant”, som med klik-og-peg nemt sætter 90 pct. af koordinaterne på. Jeg er allerede igennem 12,5 pct. Så hurtigt kunne jeg ikke have gjort det i Legacy.

Kortene i TNG bliver ganske pæne. Her er et eksempel med min oldefar på Brede.

Det næste vanvittige projekt

Jeg begyndte at slægtsforske i 2003, og dengang måtte man prioritere tiden ved mikrokortapparatet på arkivet, ugen i Viborg eller hvor mange kirkebøger, der var råd til at købe på mikrokort til det hjemlige mikrokortapparat. Jeg havde på forhånd lavet lange prioriterede lister, startede fra nr. 1 og skyndte mig mest muligt. Det vil sige, at der er en del, der ikke er efterset i de originale kilder, fx de slægtsbøger jeg tastede ind dengang (det ville jeg aldrig gide i dag), fordi jeg gerne ville træffe efterkommere.

Det næste vanvittige projekt bliver  at starte fra nr. 1, og så supplere med alt det, der nu er så nemt at finde på Arkivalier Online, i indtastede folketællinger eller på registrerede  gravsten.

Jeg fører en lille database til løbende opgaver, så jeg ikke glemmer dem. Dette projekt har fået udløbsdato 31. december 2024 🙂