De købte slægtsbøger

De købte slægtsbøger

Mange familier køber slægtsbøger

Således også i min familie, hvor min morfar var med til at betale “Slægtsbog – Jens Frederik Schiøtt. Slægtsbog for efterkommere efter JOHANNES FREDERIK SCHIØTT, mølleejer i Hastrup Mølle, Thyregod Sogn, født 1800” hos Dansk Slægtsforskning i Fredericia i 1977.

Bøgerne koster en formue, men er i realiteten ret uinteressante, idet de mest (som titlen retfærdigvis også siger) beskæftiger sig mest med efterkommere til den udpegede hovedperson. De har form som en ambolt med en lille fod (forfædrene) og en stor bred top (efterkommerne). At jagte efterkommere er naturligt nok; der skal jo være nogen til at betale 🙂

Danmarks største slavehandler

I den nævnte slægtsbog, stopper de, før de får begyndt. De når aldrig til Danmarkshistoriens største slavehandler Jens Adolph Kiøge (~ 1746 – 1789), som jeg tidligere har skrevet en side om her. TNG oplyser: “Jens Adolph KIØGE er 6 x grandonkel til Hanne Baunsgård STEGEMÜLLER”. Slægtskabet er vist grafisk her. Du skal ikke lade dig forvirre af, at det ser ud som om, jeg er død – jeg lever i bedste velgående, men da jeg ellers ikke viser nulevende (GDPR mv.), er det nødt til at stå sådan, når jeg ønsker at vise mig selv 🙂

Det er mange år siden, jeg arbejdede med Jens Adolph Kiøge, men jeg husker stadig spændingen og glæden ved at læse litteraturen, jeg henviser til, et speciale fra Københavns Universitet og to romaner; den litteratur fandtes også, da Dansk Slægtsforskning i sin tid udarbejdede slægtsbogen, men den slags læsning er der selvfølgelig ikke råd til, når der skal betales i den anden ende. Det er kun os hobbygenealoger, der har råd til den slags.

At bruge Facebook i slægtsforskningen

Forleden aften sad jeg og søgte lidt med Facebook, og fik idéen at se, om der var grupper/sider, der havde noget med Thyregod Sogn i Nørvang Herred, Vejle Amt at gøre. Jeg har flere hundrede personer i databasen, der har relation til Thyregod. Det skyldes, at jeg, da jeg i 2003 begyndte på slægtsforskningen havde sjov ud af at lægge alle efterkommerne ind i Legacy, og adskillige af dem har relation til Thyregod. I dag ville jeg næppe gide at lægge alle de efterkommere ind.

Og sørme jo, der er en gruppe, der hedder “Thyregod og omegn”, og den har jeg nu meldt mig ind i, indsat links og spurgt til historier og/eller billeder. Det er spændende, om der er nogen, der bider på. Jeg går meget op i historierne om de implicerede mennesker, og ser mest datoerne fra de forskellige kirkelige handlinger som nødvendige forudsætninger for historierne. Det er også grunden til, at jeg kun har ca. 4.400 personer i databasen. Tiden er gået med at fortælle historierne.

Ergo: Jeg venter i spænding.

 

2 Svar
 1. Kenneth
  Kenneth siger:

  Jeg har læst i en bog en gang fra netop fra det hedengangne Dansk Slægtsforskning – om en fynsk slægt, som jeg ved en fejl var kommet til at arbejde med – og som stadig optog mig, selv om den viste sig ikke at være aner til min hustru.
  Mødte af og til en af dem, der arbejdede dér (Lind Frandsen, hed han – vist nok Tage til fornavn?) og fik flere gode snakke på Landsarkivet i Odense (nu: Rigsarkivet Odense). Vi stødte blot på hinanden og faldt hurtigt i snak.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kenneth

   Undskyld det sene svar, men jeg er indlagt igen, igen (forhåbentlig bare nogle få dage) og troede ikke, jeg havde mine koder tilgængelige her, men jeg fandt dem heldigvis.

   Jamen der er da ingen tvivl om, at medarbejderne hos “Dansk Slægtsforskning” var både søde og rare – jeg synes bare, deres bøger var/er uinteressante, men jeg har kun haft fat i tre eller måske fire. De er fine nok, hvis man er interesseret i at finde efterkommere. Men i min morfars/mit tilfælde forstår jeg ikke, at de ikke nåede til Jens Adolph Kiøge (slavehandleren), men så kan jeg jo bare glæde mig over, at det gjorde jeg.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.