, ,

Diskplads

Jeg manglede diskplads

Jeg advarer: dette er et nørded indlæg.

Ved et tilfælde opdagede jeg, at både mit C-drev og mig D-drev var ved at løbe over med data, og at det var kritisk, og jeg ringede derfor til min forhandler og fik dem til at komme og installere et G-drev. Nu har jeg fået 1000 GB på G-drevet og det er rigtig dejligt. C-drevet skulle der lige tænkes over. På C har jeg kun Windows og så de filer, der automatisk bliver placeret der ved installationer. Jeg installerer aldrig selv noget på C.

Efterfølgende: Backuppen, der kørte på D-drevet, kunne ikke køre færdig, fordi drevet var fuldt, men programmet spurgte selv, hvilket drev det i stedet skulle sende data til. Jeg valgte bare mit fine nye G-drev, og så var der ingen problemer med den. Jeg valgte at slette de gamle backupfiler fra D-drevet, og det frigjorde oceaner af plads, faktisk så meget, at jeg slet ikke havde behøvet at købe det nye drev. Jeg var godt klar over at backupfiler fyldte meget, men at det var meget, var jeg ikke klar over. Nu er status således, at jeg har 348 GB ud af 500 ledig på D og 1000 GB på G. Det er helt vildt, og jeg glæder mig bare over det. Jeg kan lagre data helt uden at tænke over det i flere år frem i tiden.

Da jeg slettede de gamle backupfiler fra D-drevet, frigjorde det af mærkelige årsager også plads på C-drevet. Der var ellers under 2 GB tilbage af de oprindelige 60 GB, nu er der pludselig 11 GB ledige. Jeg forstår ikke helt, hvordan det hænger sammen. Nu kan jeg ikke finde ud af, om jeg skal aflyse min ordre på en ny solid state disk på 256 GB. Gode råd modtages gerne. Hvis jeg køber den nye disk, er jeg fremtidssikret i flere år, og jeg får en hurtigere disk, men det er spørgsmålet, om jeg i det hele taget har brug for det? Jeg er faktisk godt tilfreds med min nuværende solid state disk, og det var kun pladsproblemet, der fik mig til at overveje en ny.

Bonus: Da de installerede det nye G-drev, fik jeg dem til at støvsuge min pc indvendigt, så nu har jeg igen en dejligt lydsvag pc. Bare jeg turde udføre den slags operationer selv; det ser så let ud, når de gør det, men jeg tør ikke. Jeg er sikker på, at det går galt, hvis jeg selv forsøger mig.

12 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Jeg tror nu også der er noget med RAM og clockfrekvenser og mange andre ting. Det er ikke bare et spørgsmål om diskplads. Jeg har desværre bare ikke en lyd forstand på hardware. Hardware er noget jeg betale mig fra og det skal bare virke – hver gang.

 2. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Umiddelbart har du jo helt ret. Problemet er, så vidt jeg har forstået det, at nye udgaver af programmerne er mere og mere krævende med alt det som computeren kan levere, og det er det der gør, at man konstant må opgradere. Man kan ikke bare blive ved de gamle udgaver af programmerne af sikkerhedshensyn.

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  Jeg ved faktisk ikke, hvad pokker det er, der fylder så meget; jeg har ikke nær dit antal billeder. Jeg har måske 2.000 billeder, det er da også maks. Det er ikke slægtsforskningsdata, der fylder, data fylder måske 20 GB i alt. Jeg har mistanke til mit backup-program, der tager backup på den måde, at man altid kan gå bagud i tid (jeg kan ikke huske betegnelsen for det), og det skal selvfølgelig fylde meget. Og det bekræftes af, at da jeg slettede backuppen fik jeg pludselig oceaner af plads igen.

  Nej du har helt ret, programmer skal der ikke tages backup af.

  Jeg har alle mine brugernavne og passwords i en database, og det fungerer fint. Problemet var at jeg ikke havde fået dem skrevet ned, og så er man jo lige vidt.

 4. Ellen
  Ellen siger:

  Du bruger godt nok meget diskplads … er det slægtsforskningsdata, der fylder så meget?
  Jeg har en ekstern harddisk på 1 TB, og selv om jeg har over 13000 billeder, så er der plads til mange backups på den.
  Jeg backer heller aldrig programmer op; de fylder alt for meget, og det er jo bare at reinstallere dem.
  Mht. dit forrige indlæg: Jeg har på et meget hemmeligt sted en liste over alle mine brugernavne og passwords. Jeg kører med kun to forskellige PWer, hvis jeg selv kan vælge, men det kan jeg ikke altid, og min hjerne er for lille til at huske på alle de forskellige logins, jeg har over det ganske cyberspace 🙂
  Bare en ide … måske kan du bruge den?

 5. Susanne
  Susanne siger:

  Du har ret. Det er noget nørdet. Og da jeg er fuldstændig blond på det område, vil. Jeg da bare benytte kommentarfeltet til at ønske dig en rigtig god weekend.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Susanne

   Tak skal du have Susanne og i lige måde. Det næste indlæg skal nok blive mindre nørded, det lover jeg.

 6. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg skal ikke gøre mig klog på noget af det herhenhørende, men finder det faktisk interessant at læse fordi man kan have brug for alle mulige råd om ting og sager. Tænk hvis jeg blot kunne have støvsuget (med pipette) min gl. PC så den holdt op med at lyde som et forestående sammenbrud og sat en ekstra disk i, så ville der have været bedre plads her. På den anden side holder skidtet vel ikke evigt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Jeg gør mig heller ikke selv klog, for det kommer til stykket har jeg ikke en meter forstand på hardware. Jeg er god på softwaresiden, men ellers har jeg det sådan, at en pc bare skal virke.

   Som Erik også er inde på, så har computere vel en vis begrænset levetid – jeg mener man siger tre år – men man kan jo komme langt med rengøring og nye diske. Jeg har selv købt en enormt stærk pc, og håber da den holder mindst de tre år.

 7. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Eric

  Du er helt på linie med Overleveren. Tak for det gode råd. I forening har I lige sparet mig for en masse penge.

  Jeg tror, jeg skal have tjekket hvad det egentlig er, jeg tager backup af; jeg tror den er alt for omfattende. Jeg har et meget dejligt backupprogram, der hedder Genie Timeline som sørger for at der altid er taget backup, man sætter det til, og så behøver man aldrig mere tænke på backup. Jeg er bare lidt i tvivl om, hvordan jeg får ændret i indstillingerne for programmet.

  Update: det var nemt – man højreklikker nede ved uret. Jeg tager faktisk kun backup af billeder dokumenter, musik, mit slægtsforskningsprogram med data og så mit website, som jeg af og til henter hjem med FTP. Jeg har ikke engang mails med, så det undrer mig, at backupfilen blev så enorm.

 8. Eric
  Eric siger:

  Det er rart med plads, men de ekstra 256 GB bør du overveje. Din PC vil formentlig stå til udskiftning, før du igen får pladsproblemer. Jeg tager kun backup af billeder, dokumenter, mail og den slags. Skulle noget ske, er det relativt nemt at reinstallere programmer.

 9. overleveren
  overleveren siger:

  Jeg synes faktisk at du skal afbestille den hvis du ikke har tvingende grunde til at købe den lige nu. For hvis du køber den nu og faktisk først skal bruge den om et år eller nogle måneder, så får du om et år eller nogle måneder ca det dobbelte for den pris du giver nu.

  Og så er der pr definition INTET i computersammenhæng, der er fremtidssikret flere år frem.

  Mht at støvsuge er det vigtigste at undgå statisk elektricitet, hysteriske kan købe et særligt armbånd, men jeg er ikke hysterisk, så jeg anvender en øresprøjte fra apotektet på de følsomme dele og så smækker jeg støvsugeren på når alt støvet ligger i bunden og støvsugeren kan tage det på 10 cm afstand.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overleveren

   Tusind tak for det gode råd. Hvis jeg havde tænkt mig godt nok om burde jeg også selv have kunnet regne ud, at prisen falder konstant, når vi tale computere. Jeg har ikke tvingende grunde til at købe den nu (faktisk vil jeg gerne spare pengene), så jeg afbestiller. Jeg kan fint klare mig med de ledige 11 GB et godt stykke tid.

   Nej du har selvfølgelig ret i, at intet er fremtidssikret. Men med hensyn til G-drevet føler jeg mig alligevel lidt fremtidssikret, fordi jeg nu har oceaner af plads.

   Støvsugningen: det er gode råd, du giver, men jeg tør ikke engang pille kabinettet fra hinanden.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.