Brandøvelse

Vi har haft brandøvelse i dag.

Bedst som jeg sad og arbejdede kom en kollega forbi og sagde “Det brænder, tag det roligt og gå udenfor”. Jeg tog det fuldstændig roligt, puttede min portemonnæ i lommen, lukkede døren til kontoret og gik ned ad trappen ud i gården og til opsamlingsstedet. Så stod vi vel 300 mennesker på en parkeringsplads og vidste godt, at dette var en øvelse – og godt det samme. Havde det været virkelighed…

Tankerne når lige at flyve gennem hovedet på vej ned ad trappen “tænk hvis det ikke er en øvelse? Har jeg det vigtigste med mig?”

Vi fik kollektivt noget af en opsang fra brandmanden:

 • Ingen havde ringet 112
 • Branddøre var flere steder kilet fast, så de ikke kunne udføre deres funktion, nemlig at lukke når det brænder
 • Flere tog det meget stille og roligt og var syv minutter om at komme ud ad døren
 • Nogle mente, at “denne røg var ikke skadelig” og brugte alligevel trappen, hvor røgen var

En opsang fra en brandmand er tankevækkende for han jo ret – og det er ham, der er professionel. Han ved, hvad der skal gøres og at det kan koste livet at gøre noget andet.

Vel tilbage gik snakken om varslingssystemet. Vi er formentlig 5-600 mennesker i Haraldsgade 53. Varsling forgår via e-mail! I dag kom den fra receptionen og var sendt til “alle” (men de plejer at handle om ledige – og dernæst optagede – massagetider, så jeg sorterer dem automatisk fra). Det er over min fatteevne, hvordan man i den virkelige verden ville evakuere så mange mennesker ved at sende dem en e-mail! Nede på opsamlingsstedet var der nogle der spurgte, hvorfor vi ikke har alarmklokker rundt på de fem etager? Svaret var “Det har vi ikke budgetteret”. Jeg tænker, at så man lægge nogle nye budgetter og iøvrigt har der været kontorer i mindst 20 år! Alternativt bliver evakueringen lige så legetøjsagtig som den lille brandbil på billedet.

4 Svar
 1. Ellen
  Ellen siger:

  E-mail!
  Jamen den ser man da også altid lige med det samme, selv under frokosten, eller når man sidder i møde…

  Der SKAL da vaskeægte brandalarmer til på et sted med så mange ansatte, og jeg forstår slet ikke, at de får lov til at være ikke-eksisterende.

  Når det er sagt, er brandøvelser både godt og skidt. Helt klart mest skidt, hvis du spørger mig. Vi har haft så mange af dem, at det er en tro kopi af ‘Ulven kommer’, og det er et absolut fåtal, der begiver sig ud på samlingsstedet – som regel overvejende de medarbejdere, der er blevet ansat siden sidste brandøvelse 🙂

  Jeg er med skam at melde en af dem, der bare kigger mig lidt omkring, når brandalarmen går i gang. Hvis jeg hverken kan se eller lugte noget mistænkeligt, åbner jeg mit vindue, for så kan jeg da lige hoppe ud af det (kontor på 1.sal, så jeg ville overleve), hvis det mod forventning skulle være alvor.
  Vi har alt for mange falske alarmer, som man bagefter beklager dybt og meget, men det hjælper ikke spor på troværdigheden.

  Tænk hvis det en dag var en ægte alarm…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Du har ret. Man ser altid sin e-mail lige med det samme, uanset hvor man er 🙂

   I mit kontor undersøgte vi faktisk sidste år, om det var lovpligtigt at have brandalarmer – og overraskende nok så er det ikke lovpligtigt. Men lad så lov være lov og få ofret de penge det koster at få de alarmer op.

   Jeg har aldrig “ramt” en brandøvelse før og tog det ret seriøst. Jeg synes helt bestemt, det er godt at holde dem, bl.a. fordi det skærper opmærksomheden – men hvis det er i tide og utide har du helt ret i, at det primært bliver noget, man ryster på hovedet af – og arbejder videre.

   Der burde heller ikke være falske alarmer, for så er det klart, at man til sidst gør som du. Selv sidder jeg på en høj 2. sal og jeg skal bestemt ikke have noget ud af at springe ud af vinduet for ud ovre de to etager er der også en lyskasse på godt og vel 1½ meters dybde. Det vil være det rene selvmord at springe ud der.

 2. Eric
  Eric siger:

  Hvor jeg forstår din undren!

  Vi har en røgalarm placeret i entreen mellem køkken og stue, og den hyler hysterisk af misundelse, når det lugter godt i køkkenet af sprød svær, kylling eller lignende – og det gør der ofte.
  Det er lidt irriterende med denne barnagtige og meget højrøstede misundelse, men på sin vis også meget betryggende.

  Misundelige og forbundne røgalarmer i Haraldsgade var nok bedre end e-mails.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Det er jeg glad for! Og måske var det også lige det med den manglende budgettering, der trickede mig. For det første har der været kontorer siden i hvert fald 1990 hvor jeg startede med at cykle forbi der dagligt, så man kan sige, at det er på tide at få gjort noget. For det andet så kan det vel ikke koste meget at få smækket 20 alarmer op (4 pr. etage) – og for det andet så må jeg sige at jeg er lidt ligeglad med prisen. Min arving og Børnefonden skal altså ikke have deres del af kagen endnu.

   Efter i dag har jeg tjekket min alarm herhjemme, og den virker! På den måde er en brandøvelse en fin ting; man får lige en reminder om, at der er noget, man bør have styr på.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.