Udokumenteret MyHeritage-side

Udokumenteret MyHeritage-side

Kan der ikke angives kilder?

Udokumenteret MyHeritage-side

Jeg har oprettet en ny kilde: “Udokumenteret MyHeritage-side”, der altid vil få “troværdighed = 1”, der angiver, at det er højst usikkert. Jeg overvejer, om det slet ikke er muligt at angive kilder i MyHeritage, siden ingen tilsyneladende gør det? Det virker underligt. Slægtsforskning uden kilder er nærmere mytologi end forskning.

Herudover savner jeg ræsonnementer og resultatløse søgninger. Det kan fx være en liste over alle de kirkebøger, der er gennemset uden resultat og begrundelse for, hvorfor det er netop disse, der er gennemset.

Jeg har tegnet premium-abonnement på MyHeritage

Det, jeg ikke havde troet skulle ske, er alligevel sket: jeg har tegnet et premium-abonnement på MyHeritage, selvom jeg synes, det er alt, alt for dyrt. Men slægtsforskning og dataanalyse er nu en gang mit et og alt, og jeg køber ikke dyre rejser, nyt køkken, dyre biler, golfferier, smart tøj mv. Derfor har jeg givet mig selv et år med MyHeritage.

Der, hvor jeg virkelig synes, jeg får noget ud af det er, at folketællingerne for 1930 og 1940 er søgbare, og dem har jeg meget glæde af. Det er uklart, hvem der har tastet dem ind; det kan være, det er “nogle damer i Amerika”. I Danmark må der – på grund af det tåbelige GDPR – ikke indtastes folketællinger senere end 1916.

I virkeligheden laver jeg et enormt dobbeltarbejde, da jeg vil have, at mine kilder fx ser sådan ud: “Odense amt, Odense, Odense Købstad, Overgade ulige nr., 1930 – opslag: 141 af 225 opslag”. Derfor dobbelttjekker jeg alt og slår alle fund fra MyHeritage op på http://ao.salldata.dk/ Så kan mine kildeangivelser blive, som jeg vil have dem.

Alt det jeg ikke kan bruge fra MyHeritage

Jeg kunne aldrig finde på at køre min gamle billeder igennem deres værktøj til farvelægning. Det er helt forkert at ændre på de gamle billeder. De skal være, som de er, for ingen kan vide, hvilken farve oldefars jakke mv. havde. Jeg bryder mig ikke om gætterier. Ofte har billederne en ridse, de har været bøjede eller foldede, tapetet har pletter mv. Men sådan er det så – det er den virkelighed, vi kender nu til dags. Den skal vi ikke ændre på. Og jeg skal heller ikke have oldemor til at bevæge sig som en form for GIF.

Når jeg søger på personer i min egen familie, kan jeg se alle fejlene. Det kan fx være, at min mormor Mary Christensen anføres som gift med fædrene til sine to første “uægte” børn og får deres efternavne. Nej, hun gifter sig først med min morfar Carl Fredrik Kristensen den 5. november 1933. Adskillige steder staver mit efternavn forkert. Adskillige steder giver børn de forkerte fædre, uanset bare nogle få søgninger ville vise, at vedkommende er død flere år tidligere.

Jeg kunne aldrig finde på at uploade min GEDCOM-fil til deres side. For det første fordi der ikke er kildeangivelser. For det andet fordi jeg selvfølgelig ønsker besøgende til min egen TNG-side. TNG står for “The Next Generation of Genealogy Sitebuilding“, som jeg synes, er et fantastisk program til at vise slægtsdata. Man kan let drive en TNG-side for ca. en femtedel af, hvad et fuldt abonnement på MyHeritage koster. Jeg tilbyder at hjælpe dig i gang med TNG. Min hjælp er gratis, men du skal selv lave det hårde arbejde; det gider jeg ikke gøre for dig. Jeg har oprettet en FAQ, som betyder “Ofte stillede spørgsmål”, som kan hjælpe dig i gang. I FAQ’en findes også mulighed for at booke en times gratis support. Og det kan du selvfølgelig gøre flere gange.

Herudover ser det ikke ud som om, der er plads til andet end rå data på MyHeritage. Historierne, som jeg går lige så meget op i som kilderne, ville altså forsvinde ud i det blå.

Det er hamrende irriterende, at man, efter et eller andet antal søgninger, bliver omdirigeret til siden, hvor man kan købe et DNA-sæt. Så må man tilbage til søge-siden og indtaste kriterierne igen. Den slags ufine salgstricks bryder jeg mig ikke om.

Mit DNA-sæt har været længe under vejs

Min biologiske slægt interesserer mig naturligvis også. Derfor har jeg købt et DNA-sæt. Jeg returnerede det dagen efter (måske to dage efter), jeg modtog det, hvilket vil sige den 22. april. De lover, når man køber det, at man vil have et resultat efter tre til fire uger. Jeg modtog imidlertid først efter fem uger besked om, at de i det hele taget havde modtaget det.

Da jeg ikke hørte noget efter ca. fire uger, ringede jeg til dem. De forklarede, at de giver 44 dages respit, inden de fremsender et nyt sæt. Det hænger ikke særlig godt sammen, da fire gange syv kun er 28!

Nå – men resultatet dukker vel op en gang, og jeg er vældig spændt på, om det kan give noget.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.