Tre parallelle monologer eller en dialog

Tre parallelle monologer eller en dialog

Er jeg gået forkert?

Tre parallelle monologer eller en dialog

Situation: Aftensmad, hvor samtalen falder på emojis. Tilstede er en medarbejde og en medpatient. Jeg forsøger at forklare, hvad jeg mener om emojis (og det er som bekendt ikke så lidt) og hvorfor. Jeg mødes af statements, der ikke byder op til dialog fx: “Det må du bare vænne dig til, sådan er verden”.

Jeg giver op i løbet af forholdsvis kort tid. Set fra mit synspunkt består en dialog af, at man lytter, “udforsker” i fællesskab fx  “Nå for pokker har du det sådan; det har jeg da aldrig overvejet”, argumenter for det ene og det andet. En måde at blive klogere i fællesskab. Forleden var der endda en, der forsøgte at lære os om “assertiv kommunikation”, hvor jeg følte mig sat tilbage til diverse lederkurser for 15-20 år siden. Samtalen over aftensmaden var ikke bestemt ikke assertiv.

Jeg bliver enormt ked af det, giver op og går. Var jeg blevet siddende, var jeg begyndt at tude. Det har jeg ikke lyst til i “miljøet” og overfor tilstedeværende medpatienter, der ikke skal bære på mine gebrækkeligheder, for de har deres egne.

Går senere en tur med medarbejderen og forsøger at forklare op ad døre og ned ad stolper. Hun lytter pænt men siger, at det kan jeg ikke forvente her, og slet ikke henover maden. Det har hun faktisk ikke ret i. Jeg har både denne gang og tidligere ført adskillige meningsfyldte dialoger uanset lokalet.

Hun forklarer, at der ikke om aftenen er tid til samtaler. Jeg bliver forvirret, og spørger, om vi så skal gå i stilhed, for så kan vi lige så godt vende om. Næh, man må gerne sige noget, det falder bare ikke ind under begrebet “samtale”. Det var jeg ikke klar over.

Jeg ender med følelsen af at være gået forkert, at være forkert og overvejer, hvad jeg gør i stedet. Jeg starter med at gå i seng. Jeg synes ikke, det hjalp.

De mest meningfyldte samtaler har jeg ført på psykiatrisk afdeling

Alle er her af en årsag: ønsket om at få det bedre. Der er altid en, to eller tre at have virkelige dialoger med. Det er ind til benet og uden omsvøb. Det kan jeg godt lide – det giver mening for mig. Jeg har hørt mange livshistorier ved “rygerbordet”, når der ikke er personale tilstede med påtaget optimisme. Jeg brækker mig af sidstnævnte fx “Det skal nok gå”, “Du har prøvet det før” osv. På den anden side set kan de selvfølgelig ikke sige det modsatte. Det er det overfladiske, jeg ikke kan holde til.

Ad livshistorierne kan jeg mærke, at jeg skal passe på ikke at blive en eller anden pseudoprofessionel, der lytter og spørger, for så får jeg ingen plads selv. På den anden side set er jeg oprigtigt interesseret i at høre historierne, og derfor spørger jeg til fx baggrunde og konsekvenser – med det spinkle håb, at det også vil blive min tur.

Jeg tror, jeg er gået forkert

Lige nu er jeg der, hvor jeg spørger mig selv, hvorfor jeg er her.

 1. Jeg har (heldigvis) ingen depression, altså er jeg ikke syg
 2. Jeg har de forkerte forventninger
 3. Jeg fylder for meget
 4. Jeg føler mig ensom. Det kan jeg lige så godt være derhjemme
 5. Er jeg her mest for at de kan holde øje med, at jeg ikke er død?

Tjah, måske lidt barskt at få smidt i hovedet over morgenkaffen. Men det er sådan, det er.

 

2 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Tjah, det kan da godt være, du er gået forkert. Det har jeg jo selv oplevet ift. sundhedsvæsenet. Omvendt var der ikke rigtig andre steder at henvende sig, så det …

  Jeg tror, du tidligere har været heldig, hvis du har haft fornuftige samtaler med de andre på afdelingen. De er der jo også, fordi de har problemer. Men personalet må vel udvikle en holdning til, hvor du skal være, hvis du ikke er det rigtige sted lige nu.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tjah, måske er jeg gået forkert, jeg ved det ikke. Jeg taler med ovl. MS i morgen formiddag, hvor jeg må prøve, om jeg kan forklare mig uden at hun oplever det som hverken kritik af hende, hendes afsnit eller hendes personale. Det er lidt af en balancegang. Hun plejer at sige, at jeg er firkantet, og kontaktpersonen i Distriktspsykiatrien siger, jeg er kategorisk – dog begge på en pæn måde. Så der er vel noget om snakken.

   I dag har været en fin dag med gode samtaler med medpatienter. Der er bare noget personale, der evner at komme og intervenere og overtage de samtaler, vi lige selv har skabt, hvilket jo faktisk kan tage sin tid. Det firkantede/kategoriske i mig ser rødt, når det sker. Og så går jeg, for ellers ville jeg komme til at sige min mening, og det skal man nok ikke lige …

   Hvis jeg ikke skal være her, ved jeg ikke, hvor jeg skal være. Jeg kender ikke andre steder, men det er selvfølgelig heller ikke min opgave. En medpatient lærte mig: “Det er ikke din skyld. Det er ikke dit ansvar”. Det giver sådan set god mening.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *