Kender du nogen, der »prepper«? Jeg gør ikke
Forberedt på kriser
Indholdsfortegnelse
Kender du nogen, der »prepper«? Jeg gør ikke
Jeg hverken kender nogen eller forbereder mig selv på kriser. Måske er det forkert af mig?
Bortset fra at »at preppe« er et lidt fjollet udtryk, der nemt kunne erstattes af »at forberede« eller lignende, så kender jeg virkelig ingen, der tager myndighedernes anvisninger alvorligt. Og jeg gør det heller ikke selv.
Mine egne begrundelser for ikke at gøre det er:
- Den næste krig, vi kommer til at opleve i Danmark, bliver en krig med kernevåben, og den er ikke overstået på tre dage. Vi kan ikke gå på gaden efter tre dage
- Hvis Putin (også) kommer her, bliver hans tropper mere end tre dage. Nu har de snart været i Ukraine i tre år
- Jeg tror simpelthen ikke på, det bliver nødvendigt
- Jeg har svært ved at tage det alvorligt
Når man læser Beredskabsstyrelsen pjece fremgår det, at det også er vores hjælp til myndighederne, så de bedre kan hjælpe andre borgere, der har et større hjælpbehov. Det vil jeg på den anden side set naturligvis gerne bidrage til.
Barndommens beskyttelsesrum
Indtil jeg var ca. otte og et halvt år, boede jeg i Vestjylland. Og jeg husker tydeligt folderen »Hvis krigen kommer«, der var udgivet af Statsministeriet i 1962, og at min far viste mig det stedlige beskyttelsesrum og sagde: »Det er her, vi skal sidde, hvis der bliver krig igen«. Det har været i ca. 1969-70, og der var anden verdenskrig ikke så langt væk. Faktisk var det kun 25 år siden, han havde lagt sit frihedskæmperarmbind på hylden.
Beskyttelsesrummet havde form som en kælder med en lille betonsilo, der stak op over jorden. Jeg havde på ingen måde lyst at være i det beskyttelsesrum, for der lugtede af mug, der var mug på væggene, og bænkene langs væggene var smalle og hårde. Jeg kunne slet ikke forestille mig, at vi evt. skulle sidde der i længere tid. Det kan jeg stadig ikke.
Det er ikke længe siden, jeg så et indslag i TV Avisen om, at man ikke har styr på antallet af beskyttelsesrum/sikringsrum. Man ved ikke, hvor de ligger, og man ved ikke, om de er fyldt med regnskaber eller andet. Billedet herunder stammer fra borger.dk, og der fremgår det tydeligt, at rummene helt legalt kan bruges til andre formål, når de ikke skal anvendes som beskyttelsesrum.
Hvis de pludselig skal bruges som beskyttelsesrum/sikringsrum, må man håbe, at regnskaberne hurtigt får ben at gå på. Man er muligvis blevet klogere efter det omhandlede indslag, for af linket fremgår:
Beredskabsstyrelsen har i samarbejde med kommunerne og Vurderingsstyrelsen udarbejdet en opgørelse pr. 19. juni 2024 over pladser i beskyttelsesrum. Af opgørelsen fremgår bl.a. at der er ca. 3,4 mio. pladser i sikringsrum, som kan klargøres, hvis behovet opstår. Dertil kommer et antal pladser i offentlige beskyttelsesrum samt supplerende rum til beskyttelse, herunder underjordiske garageanlæg med videre.
Læser man lidt mere på Beredskabsstyrelsens hjemmeside, finder man ud af, at det er rum, der skal beskytte os mod luftangreb men hvad med de øvrige farer?
Beskyttelsesrum og sikringsrum er en betegnelse, der dækker alle typer af forstærkede rum, hvis formål er at beskytte befolkningen mod luftangreb.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Jeg må indrømme, at jeg er så autoritetstro, at jeg følger myndighedernes anvisninger. Velvidende, at kommer der en atomkrig, hjælper det ikke en pind at have vand, knækbrød og dåsemad i kælderen….Som du, har også jeg haft svært ved at tage rådene helt
alvorligt, men når Beredskab styrelsen ligefrem sender en mail, retter jeg mig nu efter det. Efter Corona er i hvert fald min tro på, hvad der “selvfølgelig aldrig” kan ske, blevet rokket en del ved. Og som andre her på siden skriver, kan der jo sagtens komme andre situationer end krig, hvor det er godt at være beredt på at undvære el og vand m.m. et stykke tid.
@ Glennie
Ja, der kan ske så meget, og det er godt, der findes autoritetstro menneske som dig. Og det er da rigtigt, at når myndighederne ligefrem sender en mail, så mener de det jo nok seriøst.
Jeg burde sikkert også samle lidt forråd, men jeg hader både tun i vand og knækbrød 🙂
Hej Hanne
Nu drejer det sig ikke kun om, hvis der kommer en krig.
Det kan også være en snestorm, som den vi havde her på Bornholm i julen 2010, hvor det var godt at have forråd hjemme, da øen var lukket flere dage.
Mvh.
Bjarne
@ Bjarne
Velkommen til. Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.
Ja det har du selvfølgelig fuldkommen ret i.
Jeg har ikke gjort andet/mere end det, jeg plejer at gøre hvert år: nemlig syltet & henkogt ‘egen avl fra nyttehaven’. En batteridrevet radio har vi allerede og batterier plejer vi også at købe når de er på tilbud. Jeg overvejer om de tomme sylteglas/-flasker skal fyldes med vandhanevand (som jo nok skal skiftes fx en gang om måneden, og så passende kan bruges til at vande blomster/krydderurter i vindueskarmene med).
Men først og fremmest håber jeg da sandelig, at der aldrig bliver brug for alt dette.
@ Ulla
Velkommen til. Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.
Du har ret: vi må håbe, at der aldrig nogensinde bliver behov for alt dette, men noget af det kan der jo blive behov for bare i anledning af oversvømmelser el.lign. Det behøver jo ikke være tredje verdenskrig, Putin i baghaven el.lign.
Det står i Beredskabsstyrelsens pjece, hvor ofte man skal skifte vandhanevandet. Det er vist hver måned.