Kan vi snart få julefred

Kan vi snart få julefred

Salig fred, himmelsk fred?

Kan vi snart få julefred

B.S. Ingemann skrev allerede i 1850 i “Glade jul, dejlige jul”:

Salig fred, himmelsk fred
toner julenat herned!
Engle bringer til store og små
bud om ham, som i krybben lå;
fryd dig, hver sjæl, han har frelst,
– fryd dig, hver sjæl, han har frelst!

Knapt 175 år senere har vi ikke fået teksten “implementeret”. Der kommer ikke mange engle herned i år.

Svaret på spørgsmålene ser ud til at være et rungende “Nej”. De slår hinanden ihjel i Israel, og de slår hinanden ihjel i Ukraine. Sidstnævnte hører vi dog ikke meget om for tiden, idet konflikten i Israel har overtaget scenen. Og det bidrager jeg så selv til med denne post …

Konflikten i Israel udvikler sig konstant til det værre. Syv dages våbenhvile blev indstillet, og begge parter siger, det er den anden parts skyld. Jeg har absolut ingen mening om, hvem der taler sandt, idet det første offer i enhver krig er sandheden.

De mærkelige demonstrationer i Aarhus og København foregår tilsyneladende, uden at nogen har tænkt sig om eller tænkt på konsekvenserne af at deltage. Hvad er det, man fortæller, når man stiller sig op i enten den ene eller den anden lejr? Svaret er nemt: Slå de andre ihjel; lad de andre betale den højeste pris.

Jeg skal ikke til demonstration.

Bekymringer

 • Jeg er alvorligt bekymret over de mange jøder i Danmark, der får tegnet davidsstjerner og hagekors på deres vinduer og døre. Det minder mig alt for meget om krystalnatten den 9. november 1938 i Tyskland.
 • Jeg er alvorligt bekymret over manglen på dialog og den manglende forståelse for, at ikke alle jøder er zionister. Manglende forståelse tillader jeg mig at omskrive til det, det er nemlig: dumhed.
 • Jeg er alvorligt bekymret over, at Israeli Defence Forces (IDF) nu bomber massivt også i Sydgaza, når det var der, man rådede civilbefolkningen at tage til. Hvor kan de næsten to millioner mennesker snart være? Hvor kan de lægge sig til at sove og forvente at vågne op næste morgen?
 • Jeg er alvorligt bekymret over de mange børn, der bliver dræbt, eftersom næsten halvdelen af Gazas befolkning består af børn. Børnene støtter sikkert hverken Hamas eller IDF. De vil måske hellere ud at lege?
 • Jeg er alvorligt bekymret over den manglende overholdelse af krigens love og antallet af krigsforbrydelser, der begås af begge parter. Sikke et krigsforbrydertribunal der skal sammensættes, når dette en gang er slut.

Af og til får jeg tårer i øjnene og gråd i stemmen (selvom jeg ikke taler med mig selv), når jeg ser TV Avisen. Jeg synes, det er forfærdeligt, at to nabofolk ikke kan finde frem til en løsning, der er acceptabel for begge parter. Det er, som om der altid har været krig i Mellemøsten.

Når jeg tænker tilbage, kan jeg svagt huske billederne fra Seksdageskrigen. Krigen mellem Israel og de arabiske stater Syrien, Jordan, Egypten og Irak blev udkæmpet i 1967. Israel vandt krigen og besatte Sinaihalvøen, Vestbredden, Gaza og dele af Golanhøjderne.

Når man synes, at der altid har været krig i Mellemøsten, forfalder nogle til at tænke: “Nu slås de igen”. Det er en farlig tankegang, som gør os blinde for alle dem, der betaler den højeste pris.

Kan vi snart få julefred


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

2 Svar
 1. Glennie Vita Jensen
  Glennie Vita Jensen siger:

  Godt skrevet, Hanne! Har egentlig ikke nogen kommentar udover, at jeg er fuldstændig enig med dig.

  Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *