Jeg elsker at studere kort
Slægtsforskning er også at studere kort
Indholdsfortegnelse
Jeg elsker at studere kort
Der er noget fascinerende over at studere kort; det har jeg altid kunnet lide, og i skolen var jeg god til geografi.
En af de bøger, der har overlevet massakren i bogreolen, er »Gyldendals store verdensatlas«, som jeg købte i april 1999. Jeg tager atlasset frem, når jeg vil have en god fornemmelse af, hvor eksempelvis Iran ligger i forhold til Israel. Det synes jeg ikke, jeg lige kan slå op. Jeg vil gerne vide, at Iran skal sende deres l… henover Syrien, Irak og Jordan for at nå Jerusalem. Jeg vil gerne have det visuelle overblik over, hvad det vil sige, at der er 1.600 km. fra Teheran til Tel Aviv. Det får man ikke af at slå op i en database.
I forbindelse med min slægtsforskning har jeg indtil videre registreret 3.269 forskellige lokaliteter. 3.227 af dem har præcise længde- og breddegrader, som jeg har slået op en for en, så TNG kan vise et pænt kort over den involveredes begivenheder som fx dette:
Nogle af de sidste 42 lokaliteter er desværre for »dumt« angivet af mig, da jeg begyndte at slægtsforske. Det gælder fx »Sankt Nikolaj Kirke«, »Sankt Pauls Kirke« og »Utterslev Kirkegård«, der ikke er entydige, da der mangler sogn, herred og amt (og land). Men det går nok endda.
Det er noget sværere i udlandet
Jeg arbejder for tiden med mine tyske aner, som for en stor dels vedkommende boede i nogle meget små byer i skovområder eller på heden. Og der kan det være rigtig svært at finde byen på et kort.
Et er at man kan finde byen i en database, men at navigere rundt på kortet, så man får vist byen, kan være noget af et kunststykke. Jeg har brugt vældigt lang tid på at få øje på både Darsikow og Katerbow på flere kort, selvom jeg var klar over, at der er små 90 km på cykel fra Berlin til Darsikow, og jeg vidste, hvilken retning jeg skulle.
Det, at finde selv de mindste små flækker på et kort, giver en god fornemmelse af, hvor de ligger i forhold til hinanden, og det betyder en masse, når man skal forsøge at finde nabosognene. Jeg var på forhånd klar over, at der er ca. 5½ km. mellem de to byer.
Nuvel 5½ km er ingenting, men af og til sidder jeg med afstande på måske 100 km. og tænker på, hvordan de er kommet fra det ene sted til det andet. Et nærliggende svar er vel vha. hest og vogn?
Jeg har brugt oceaner af tid på ikke at finde min 3*tipoldemor Maria Elisabeth GRANZOWs død i hverken Darsikow eller Katerbow efter 1831. Hun må simpelthen være flyttet efter mandens død den 26/12-1831. Det næste spørgsmål er »Hvorhen?« Et af børnene er konfirmeret Katerbow i 1818.
Hverken Darsikow eller Katerbow er velbeskrevne i kirkebøgerne. Darsikow begynder først i 1801 og Katerbow er ikke meget bedre. Der findes nogle vielser tilbage til 1684, men det er ikke en rigtig kirkebog; det er noget, nogen har skrevet af fra et eller andet. Jeg føler mig ikke helt tryg ved det, selvom jeg da har fundet mine 3*tipoldeforældres vielse i den afskrift. Jeg kan bedst lide at læse de originale indførsler og få hjælp til det, jeg ikke selv kan læse.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Kort er ikke det værste man har. Jeg fornøjer mig ofte med historiskekort.dk.
@ Jørgen
Åh ja, den hjemmeside havde jeg da helt glemt. Tak for henvisningen.