Frederik Albrekt Jens Schiøtt

Heidi Larsen sendte et billede

Frederik Albrekt Jens SchiøttHeidi Larsen, som jeg slet ikke kender, har sendt mig et dejligt billede af Frederik Albrekt Jens Schiøtt. “Han emigrerede 1893 til Amerika, men forsvandt sporløst omkring 1900 og siden har familien ikke haft kontakt til ham” står der i en købt slægtsbog fra “Dansk Slægtsforskning” i Fredericia, som min morfar blandt andre var med til at bekoste tilbage i 70’erne. Man siger altid, at de købte slægtsbøger er fulde af fup og fiduser, men jeg har kontrolleret alle oplysningerne i bogen, og de er korrekte.

Det er altid så dejligt at få fat i gamle billeder, for de gør nemlig mennesker til det, de var engang og ikke bare tørre facts i et slægtsforskningsprogram. Da jeg startede med at slægtsforske, havde jeg næsten ingen billeder, men samlingen er vokset støt, fordi der er så mange mennesker, der har været søde til at sende til mig. Mange tak for dem alle sammen. Skibet øverst i denne post er det, han sejlede til USA med.

Jeg ville så gerne vide, hvordan det gik Frederik Albrekt Jens Schiøtt i det forjættede land. Døde han hurtigt, stiftede han familie, hvad arbejdede han med osv? Jeg har haft efterlyst ham i mange forskellige slægtsforskerfora, hvor der sidder nogle meget dygtige detektiver, men han er som sunket i jorden, og alle søgninger har været resultatløse.

Det er  ikke så meget, jeg ved om ham. En lille detalje der dog meget er meget sjov: ved hans konfirmation skriver præsten: “Kundskab og Opførsel: ug og mg.”, så han har altså været en kvik fyr.

13 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Egentlig er det sjovt at sådan en lille beretning fanger, men måske er det fordi der er brug for orden. Og her er der ikke meget at skabe orden med.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Det glæder mig, at du blev fanget af historien. Ja orden, det er vist det, der er behov for; måske er det en del af den menneskelig hjerne at have dette behov? Det må du som psykolog har viden om?

 2. Pia
  Pia siger:

  Problemet er at jeg kun kan se i de svenske kirkebøger, at de er rejst ud af Sverige og til USA sidst i 1880’erne. Det er alt hvad jeg kan finde. Det er så mystisk, det hele.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Har du prøvet Rootsweb og Ancestry og alle de andre store amerikanske databaser, og hvad med Ellis Island? Hvad med FamilySearch.org?

   • Pia
    Pia siger:

    Da jeg forskede i det, var der intet internet at hente hjælp hos. Jeg var også mest interesseret i hvad der sket i familien. Hvorfor nærmest alle døde, og resten emigrerede og hvorfor det alt sammen var tabu. Som du jo ved ligger min slægtsforskning jo mere stille end det omvendte, og sådan har det været mere end 15 år

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Pia

     Der er sket rigtig meget på nettet i de 15 år, du har været borte fra slægtsforskningen (ja faktisk bare i de 10 år, jeg selv har været med), så hvis du kommer tilbage til det igen, kan det da være, at der er nye oplysninger at finde for dig, det lyder jo egl. til, at der kan gemme sig en spændende historie til dig.

 3. Pia
  Pia siger:

  Emigranter er altid spændende, men svære at få kød på synes jeg. Min mødrende familie stammer fra Sverige, min oldemor rejste til Danmark, og hendes brødre rejste til Amerika, en søster blev i Sverige. Det eneste min mormor kunne få at vide af min oldemor, var at det var så forfærdeligt alt sammen i Sverige. Jeg har fundet ud af at familien døde som fluer, men af hvad? Formentlig en sygdomsepedemi? Ingen har nogensinde hørt fra de brødre der rejste til USA.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Du har fuldstændig ret i, at det er svært, men det sørme da ud til, at du alligevel har fundet frem til en hel del – godt klaret Pia. Det er lidt mærkeligt, at I aldrig har hørt fra de brødre, der rejste til USA. Har du prøvet at opspore dem?

 4. Eric
  Eric siger:

  Uh, hvor jeg forstår fascinationen af historien, der aldrig blev fortalt, men som er derude et eller andet sted, og som måske …

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Dejligt at du forstår det – tænk om jeg har levende slægtninge i USA, og det er rigtig, det er historien, der aldrig blev fortalt, men som jeg så gerne ville fortælle. Hvad skete der med ham, fik han opfyldt sine drømme?

 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Jeg tror bestemt også, at han ændrede sit navn til noget, der kunne udtales i USA, måske Sciott, Scott eller lignende. Når vi har søgt i databaserne har vi derfor også brugt fonetisk søgning, men lige meget har det hjulpet. Jeg tror ikke, man havde ret meget styr på den slags dengang.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.