For 300 år siden …
Maria Barbara Schultzin f. 1724
Indholdsfortegnelse
For 300 år siden …
Jeg er lidt vild i varmen over at sidde med noget, der er 300 år gammelt. Det er da helt utroligt, at man kan sidde ved skrivebordet i København i 2024 og finde en Østpreussisk dåb i 1724 i en original kirkebog. Slægtsforskning er i sandhed blevet noget andet siden 2003, hvor jeg begyndte.
Det er lykkedes at finde en relevant original kirkebog på FamilySearch. Maria Barbara er en 4*tipoldemor, der bliver døbt den 18. april 1724 i “Tilsit, , Kaliningradskaya Oblast’, Russia”. I 1724 var det et tysk sogn i Østpreussen.
Jeg havde en ældgammel note, hvor der stod “Fødested fundet på IGI. Kan det verificeres? Faderens navn stemmer i forbindelse med hendes vielse med Christoph Heninrich”. Det har nærmest taget mig en uge at få styr på det med hendes dåbsindførsel, at lave et opslag på forum, der var præcist nok til, at de kunne hjælpe mig, at finde fra “Tilsit, Østpreussen” til “Tilsit, , Kaliningradskaya Oblast’, Russia”.
Jeg synes, tysk historie er utrolig vanskelig herunder at finde ud af hvilke områder, der hører til Tyskland i de forskellige tidsperioder. Jeg synes, man skal prøve at være knivskarp, når man stiller spørgsmålene i forum, så hjælperne ved præcis, hvad det er, man ønsker hjælp til.
Det kunne altså verificeres. Jeg ville foretrække at finde dåben på Archion.de, fordi jeg foretrækker konsistens i kildeangivelserne. Hendes dåbsinførsel skal da ligne alle de andre tyskeres, men det er simpelthen ikke muligt, da der lige præcis er “hul” fra 1716 til 1734. Hvordan FamilySearch så kan have materiale fra 1724, forstår jeg ikke.
Jeg har et princip om, at jeg vil se alting selv i de originale kilder. Det er en af grundene til, at jeg begyndte at rydde op i databasen. Kildeangivelserne skal blive konsistente og fejlene skal blive mine egne.
Maria Barbara er interessant, fordi:
- hun er en ane
- hun i 1746 gifter sig med en Stegmüller i Kaunas, Litauen.
Jeg ved ikke, om Kaunas i 1746 er tysk, men jeg tror det ikke, så jeg kommer næppe meget videre. Om vielsen har jeg i september 2006 skrevet:
den 3. October wurden ordentlich getraut nach zweimaliger Aufbietung, ein Leinenweber aus Culmbach im Bayreuthischen gebürtig, Christoph Heinrich Stegmüller mit Jungfrau Maria Barbara Schultzin, eines Tuchgerbers, Adam Schultz genannt, eheliche Tochter, welche 6 Jahre bey unserem Cantor im Dienste gestanden.
Det betyder nok nærmest, jfr. DeepL:
“Den 3. oktober blev en linnedvæver fra Culmbach i Bayreuth, Christoph Heinrich Stegmüller, behørigt gift med Maria Barbara Schultzin, den ægtefødte datter af en garver ved navn Adam Schultz, som havde været i tjeneste hos vores kantor i 6 år.” Så de er altså ikke helt Hr. og fru-hvemsomhelst, når hun har tjent hos kantoren siden sit 16. år.
Der går ikke mange Steg(e)müller på literen, så dette ægtepar er vanvittigt interessant for mig. Vielsen stammer fra en original kilde, Kaunas Heiratsregister, som jeg købte mig adgang til i 2006. Alligevel ville det være rarest at se det selv.
Når man endelig finder det, kan man ikke læse det
Et er at finde noget, et andet er at læse det. Maria Barbara Schultzins dåbsindførsel ser sådan ud:
Jeg foretrækker at kunne læse kilderne selv, men jeg elsker, at der er et sted at få hjælp, når jeg ikke kan.
Selv efter flere forsøg måtte jeg overgive mig og spørge om hjælp i forum tilhørende foreningen Danske Slægtsforskere. Jeg fik simpelthen ikke noget fornuftigt ud af det. Jeg indsender altid det, jeg selv er kommet frem til, så de kan se, jeg har forsøgt. Jeg ved faktisk ikke, om det interesserer dem.
To af de allerskarpeste tydere kom i forening frem til følgende:
d. 18 April
68. Pat. Adam Schult. ? TukerM. Mat. Dorothea, Filia Maria Barbara
Pahten Mr. Heinrich Preuß Mr Felgenhauer Fl….
Mr. Fr. Arent. Fr. Christian Preußin Fr Schwartin F. Barb(ara?)
Preußin
(Mande-)Tegnet foran datoen, er planettegnet for tirsdag – og også det astrologiske tegn for Mars – og “Felgenhauer” betyder måske hjul- og vognmager.
Resten af dagen skal gå med
Hvis jeg ikke kan få adgang til arkiver i Litauen, tror jeg, jeg vil prøve, om jeg kan finde noget i Culmbach. Det kunne da være dejligt, hvis her lå lidt nyt og gemte sig der. Og mon ikke Christoph Heinrich Stegmüller også er født sådan ca. 1724?
Der er altså noget over aner.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Tillykke!
Et vigtigt element i slægtsforskning er at være udstyret med en vis portion stædighed. Aldrig at give op, men stædigt fortsætte og samle op bid for bid.
Du fik desuden hendes forældre med – endnu et slægtsled.
@ Mia
Mange tak.
Du har helt ret: Stædighed er en vigtig kompetence i slægtsforskning. De små bidder, man samler op hist og pist, bliver pludselig til en person, uden at man helt ved, hvordan det skete.
Og af og til skal man bare lade det ligge sådan en 20 års tid 🙂
Jeg kendte forældrenes navne fra way back – og dem er jeg desværre ikke blevet klogere på, men det kan være, det kommer.