,

Elforbrug

Så kom den årlige måleraflæsning.

Det er på en eller anden måde meget motiverende at være gået i “save-mode” på el-fronten.

Man skal have det lys man skal have, der skal være ordentligt varmt osv.; jeg gider ikke sidde indendørs med tællelys og pandelampe og tænke på 70’ernes oliekriser eller på dengang jeg boede hjemme og der altid var problemer med olie til fyret (bemærk det var ikke problemer med oliefyret).

Jeg bruger det, jeg skal bruge, basta, men jeg sender klimaet mange gode tanker og prøver at være en bevidst forbruger. Da jeg købte ny computer og skærm, var noget af det jeg lagde vægt på faktisk, at der skulle være en bevidst “strømpolitik”; jeg tænkte godt nok, at det på bundlinjen alligevel ikke ville kunne ses, men skade kunne det vel ikke.

Nu er måleren så årsaflæst for første gang, siden den nye computer kom ind i huset, og det har faktisk givet sig udslag i et fald på 52 kWh eller ca. 5 pct. Jeg er ret sikker på, at det er computeren, der kan tage æren, for jeg synes ikke, jeg på andre punkter har ændret mit energiforbrug. Hvis det globale energiforbrug faldt fem pct. var det virkelig noget, der kunne mærkes – nu er det bare mit forbrug og derfor betyder det samlet set intet. Jeg kan bare glæde mig over at ligge væsentligt under gennemsnittet for min husstandstype.

4 Svar
 1. Ellen
  Ellen siger:

  Respekt! Du bruger jo ingenting! I hvert fald ikke sammenlignet med os, som bruger meget mere – også relativt meget mere, selv om man regner ind, at vi er to.
  Jeg gætter på, at du ikke har opvaskemaskine eller tørretumbler? Hvad med vaskemaskine? Fælles? Disse udgør sikkert en meget stor post hos de fleste.
  Vi kunne virkelig mærke, da vi droppede vandsengen og 450-liter akvariet 🙂
  Vi (læs: mest jeg) tænker meget over strømforbruget i hverdagen, men vi har godt nok svært ved at komme længere ned, end vi er nu.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen – tak for det!

   Du har ret i, at jeg hverken har opvaskemaskine eller tørretumbler, men jeg har vaskemaskine og ovnen kører ofte, da jeg bager en del. Til gengæld har jeg faktisk slukket for fryseren, da det gik op for mig, at jeg ikke behøvede den. Det er selvfølgelig irriterende ikke lige at kunne smide et eller andet i den, på den anden side er mit behov for at fryse ned så lille, at det reducerede elforbrug langt opvejer den lille ulempe.

   Ja en vandseng må kræve enormt meget strøm med alle de liter vand, der hele tiden skal være opvarmet – det er egentlig ærgerligt, for det må da være en vidunderlig ting at have. Tænk at krybe ned i en opvarmet seng hver aften; men mit energisparegen ville til enhver tid forbyde mig at købe sådan en.

   Hvis man vil langt ned i forbrug kræver det nok at man tænker langsigtet ved investeringer i nye ting, for de gamle bruger mere, sådan er det bare.

   • Ellen
    Ellen siger:

    Man kan købe elektriske varmetæpper til sengen – det kunne vi slet ikke leve uden i Sverige, hvor sengetøjet er mere end koldt, når vi kommer om vinteren. De lægges under lagenet og varmer både madras og dyne perfekt igennem.
    Jeg kan også finde på at ‘tænde for sengen’ herhjemme… vores soveværelse har stort set udendørstemperatur, for vi kan godt lide at sove meget køligt, men sengen må gerne være dejlig varm 🙂
    Tæpperne har et meget lille strømforbrug – og de er kun tændt et par timer, indtil man kravler til køjs.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Ellen

     Det lyder som en drøm med de elektriske varmetæpper – og som en nødvendighed i Sverige. Når jeg engang får en 4-værelses lejlighed vil jeg også udnævne et af værelserne til udelukkende at være til at sove i, og så må der gerne være køligt, for sådan sover man nu bedst. Og mon så ikke jeg kunne unde mig selv et elektrisk varmetæppe? 🙂

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.