Backup

Om at sikre sig

Min gode veninde Jytte i Odense vågnede op til, at hendes computer ikke ville starte; det var som om Windows ikke vil loade. Hun prøvede flere gang at slukke og tænde igen, men lige meget hjalp det, og hun ringede til mig for at få hjælp. Jeg kunne desværre ikke hjælpe. Måske kunne det hjælpe at sætte windows cd-rommen i og køre en fejlretningskørsel, men hun havde ikke en sådan cd-rom. Hun var i tvivl om hun havde backup af vigtige filer og dokumenter herunder 25 (!) års slægtsforskning! Hun tager jævnligt backup af slægtsfilen, men hvad hjælper det, når backuppen ligger på pc’en.

Pludselig sidst på aftenen kom der liv i computeren, og hun ringede glad til mig. Via TeamViewer fik vi lagt vigtige filer og dokumenter over i Dropbox, så de er sikrede. Faren er drevet over for denne gang, men det er ikke et sundhedstegn, at Windows ikke vil starte, og man kan bare vente på, at det vil gå galt igen. Man skal være indstillet på at computere går ned og sikre sig imod det.

Nu vil jeg skrive hende en vejledning om, hvordan hun jævnligt kan overføre sine filer til Dropbox. Hun er 81, og så kan det altså være svært at jonglere rundt med filer. Hun er en god bruger, men de mere administrative ting har hun svært ved.

Alt dette har fået mig til at tænke på, om jeg selv har styr på mine ting – og det tror jeg, men jeg har ikke overblik over, hvilke drev backups bliver lagt på, og de tages med ujævne mellemrum, så jeg kan sikre mig bedre. Jeg skal med andre ord have lavet en backupstrategi – en tabel over hyppighed og destinationer mv. For så vidt angår alle vigtige dokumenter og drev bruger jeg Genie Timeline, der konstant overvåger ændringer af filer, og den er altid opdateret, og filerne lægges på et særskilt drev. Windows tages der backup af hver søndag kl. 19, så den skulle også være sikret. Databaser tager jeg backup af med højst ujævne mellemrum, nærmest når jeg husker det, og det er ikke godt nok. E-mails er også når jeg husker det og det er heller ikke godt nok. Jeg må i gang med at danne overblik.

En anden ting er, at jeg heller ikke har prøvet at restore ved hjælp af mine backups, så jeg ved rent faktisk ikke om de virker. Det er heller ikke godt nok.

Har du styr på dine backups?

12 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Det er godt at høre, og jeg gætter på, at det kæreste du har på din pc er dine – sikkert mange tusinde – billeder.

 1. Annette (Holland)
  Annette (Holland) siger:

  Jo, her bliver der skam taget back-up, ikke på faste tidspunkter, men jævnligt. Det ville være rædselsfuldt og ganske katastrofalt, at miste 22 års slægtforskningsarbejde samt mange års billeder, så derfor.
  Selv om det desværre ikke er lykkedes for dig at komme i job, så er det mit absolutte indtryk, at du ikke sidder med hænderne i skødet, men er aktiv både hvad ansøgninger og fritidsbeskæftigelse angår. Jeg har med stor interesse nydt historierne fra kriminalitetens verden.
  En rigtig god søndag til dig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Annette (Holland)

   Godt I tager backup. Det eneste, I vel egentlig kan gøre bedre, er at få det ind i en fast plan, så I ved med 100 pct. sikkerhed, hvor gammel den seneste backup er.

   Jeg er meget aktiv både med ansøgninger og med de kriminelle, det ene dog med større glæde end det andet. Der er ikke så frygtelig længe til vi barsler med den næste historie på http://www.kriminalhistorie.dk, og den skal du glæde dig til, for den er meget spændende.

   Også en rigtig god søndag til dig.

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det var bedre da kirkebøger blev håndskrevet!
  Jeg er ikke helt systematisk til at tage backup og det er ikke så godt, men endnu har jeg aldrig mødt problemer med at maskineriet ikke vil starte.
  Ku’ være man skulle tage sig sammen og systematisere. Jeg lærte omkring 2008 at have en mappe på skrivebordet der hedder det pågældende årstal og i denne mappe har jeg det der foregår i det givne år, incl. den mappe, der blev brugt året før. Dette burde jo være en slags sikkerhedsmulighed, hvis jeg sørger for at kopier det op i skyen eller hvor jeg nu synes det skal være.
  Ser frem til at læse mere om din strategi.
  Fungerer dictus i øvrigt stadig for dig? Jeg tænkte i dag, at det snart må blive løsningen for mig.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja på en måde har du ret med de håndskrevne kirkebøger, men problemet var, at de ofte brændte, derfor er der så meget historie, der er gået tabt. En konge – huske ikke hvilken – fik heldigvis den idé, at der skulle føres to bøger med samme indhold, hovedbogen og kontrabogen, og de to bøger måtte ikke findes samme steder om natten. Det var den tids backup.

   At du endnu ikke haft problemer med at maskineriet ikke ville starte er dejligt, men på et eller andet tidspunkt vil det ske, det er så sikkert som amen i kirken, og det er den situation, du skal sikre dig imod. Forestil dig, at i morgen kan du ikke starte din computer hvad så?

   Din løsning med mapperne, som du kopierer op i skyen er fin nok, og vil kunne redde dig langt hen ad vejen, tror jeg, så længe du vel at mærke kopierer med faste korte mellemrum.

   Mht. strategien vil jeg lave en tabel i word, hvor forspalten skal være hvilke data, og herefter skal der være en kolonne til frekvens, medie og hvad jeg ellers kan se, og så skal tabellen ellers fyldes ud med informationer for alle mine data. Når jeg bliver færdig med tabellen, bringer jeg den her på siden.

   Dictus fungerer fremragende og jeg er meget tilfreds med det. Jeg kan varmt anbefale det.

 3. Pia
  Pia siger:

  På arbejdet har det i mange år været sådan, at dagens arbejde opdateres automatisk i skyen, og ikke som før i tiden, hvor man hver dag skulle huske at lave en backeup og altid have de sidste 3 liggende, just in case…
  Herhjemme er der ikke nogen fast sikkerhedskopering, men en ekstra harddisk og nogle nøgler, andet på cd.
  Da vi var på Kos valgte den barbare at strejke aftenen før vi skulle hjem. Der var kun blå skærm og vi kunne ikke komme videre, uanset hvad vi gjorde. Da vi kom hjem blev der kørt en restore og alt vendte tilbage, som intet var hændt. Skulle vi have startet forfra, ville der intet gå tabt, da vi ikke har noget vigtigt på den pc, der ikke ligger noget andet sted, når vi ser bort fra det blogindlæg, jeg lige havde skrevet og ikke kunne udgive.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeres løsning på arbejdet med lave backup til skyen er ideel. Jeg tror mere og mere på skyen.

   Hvad gør I hjemme, hvis den ekstra harddisk står af? Jeg havde en ekstra harddisk og troede mig sikker med den, lige til den en dag ikke ville starte. Nu er den lige til at smide ud. Hvor tit laver i backup til den eksterne?

   Godt at I fik reddet den bærbare. Blå skærm er aldrig godt, men det værste er BSD (Blue Screen of Death), som jeg har haft en gang. Der måtte min ven Per komme og hjælpe mig, for det kunne jeg ikke selv redde mig ud af.

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Det mener du da vel ikke – du skal bare have styr på det, især når du nu lever af at arbejde fra din computer.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.