,

300 år gamle detaljer i Odense

Så gik der tid med det…

Det er på ingen måde, fordi jeg keder mig. Faktisk har jeg været nødt til at lægge alle min projekter ind i en database, for ikke at gå glip af nogen af dem.

Jeg fik hul på et virkeligt ægte direkte anepar (tip fem oldeforældre i lige linje), der levede for ca. 300 år siden i Odense, og så gik der kirkebog i den. Det har været en herlig dag, hvor jeg har bragt dusinvis af detaljer på plads. Relationen er vist grafisk her. Det er Hans Pedersen Ærreboe og Wilhelmine Bertholin (det øverste par), der er de interessante.

Jeg har “kendt” dem i årevis, for de er nævnt i den slægtsbog, min morfar var med til at betale, og som jeg startede med at skrive af i 2003, men der var ingen detaljer med – kun navnene, og der var kun angivet et enkelt barn. Jeg har fundet sikre oplysninger om et til – Peder Hansen Bertholin og der er garanteret flere; alt andet ville være mærkeligt. Og det er sjusk.

Det har været udfordrende

At læse gotisk skal man holde vedlige, og da jeg har holdt pause en del år, er det som om, jeg skal løbes i gang igen. Men det skal nok komme. Vielsen mellem Hans Pedersen Ærreboe og hans 2. kone Bodil Jespersdatter Bolter var drilagtig. Og selv nu, hvor et af de dygtige medlemmer af Facebookgruppen, der hører til Danske Slægtsforskere, har transskriberet det meste for mig, synes jeg, man skal læse det et par gange, for at få det til at give mening.

De skrev lidt anderledes i 1738, men det er en af de indførsler, det er herligt at få fingre i.

Odense Amt, Odense, Odense – Sankt Hans, 1729-1756, EM, Fødte, Viede og Døde – opslag: 143 af 297 opslag

“No. 2. Copulerede d 1te Dec: 1738. Torsdagen den 23de Octobr. hafde hæderlige og velagtbare Mand Hans Pedersen hands Kongel. Maytets., Skoele Holder udi Hunderup Skoele Troelovelse med ærlige og Gudelskende Pige Bodil Jespersdatter Bolter. Forloverne vare for ham Jochim Henric Foss, og for hende Madz Jespersen Bolter. Og Vidner velbemeldte Forlovere, at indbemeldte mands tilstand for hands mange smaae og uopfødte Börn icke tillod ham længere at sid(d)e ugift.”

Der er heldigvis flere uløste mysterier til i morgen. Lige nu har jeg ikke hjerne til mere.

God nat!