,

Sådan kan du bruge ChatGPT

Sådan kan du bruge ChatGPT

ChatGPT: 100 millioner brugere på to måneder

Sådan kan du bruge ChatGPT

Akademikerbladet.dk har et nyhedsbrev, der specifikt handler om AI, og de sendte i dag et link til denne miniguide, som de ganske vist skriver er til brug i arbejdslivet, men man kan sagtens bruge den, selv om man er uden for arbejdsmarkedet!

Indledning

Mini-ordliste

AI Artificial Intelligence

Kunstig intelligens fx via ChatGPT

VBA VBA står for Visual Basic for Applications og er et programmerings – og makrosprog, der ofte bruges til applikationer. Det bruges blandt andet i Microsoft Office applikationer og anvendes især i Excel.
Excel Microsofts fantastiske regneark med uanede muligheder
Prompt Prompts er ord eller sætninger, der bruges til at udløse et svar eller handling fra et AI-system – herunder GPT. Det kan være et spørgsmål, en kommando eller en forespørgsel, der er designet til at få et AI-system til at udføre en bestemt handling eller give et svar.

Kunstig intelligens (AI) kan noget! Fra at automatisere rutineopgaver i Excel til at give dig et dybere indblik i din slægtsforskning eller andre store datamængder, er AI’s potentiale enormt. Men hvordan begynder man at bruge det i praksis?

I denne ultrakorte guide deler jeg mine egne erfaringer med AI og giver dig nogle tips til, hvordan du kan komme i gang.

Der skyder massevis af reklamer op, som stammer fra firmaer, der tilbyder “kurser” i at bruge ChatGPT. Det er det rene fup og profitmageri.

Hvis man skal på “kursus” for at bruge ChatGPT, burde man hellere sælge sin computer og gå en tur i skoven, for det er nemmere end at søge med Google. Og det har du vel heller ikke taget et kursus i …

ChatGPT er ganske gratis. Vil du have de nyeste landvindinger med, kan du tegne abonnement på version 4. Det koster $20 (ca. 180 kr.) pr. måned, men det er på ingen måde nødvendigt.

AI rummer data til og med 2021, så du kan ikke spørge til fx krigen i Ukraine.

Min anbefaling er også, at du ikke spørger til holdningsprægede emner, da ingen rigtig ved, hvor data stammer fra, og hvordan de er bearbejdet. Selv spørger jeg til forskelligt “tech-relateret” som fx VBA-kode i Excel. Det fungerer fantastisk og rummer ikke holdninger til alverdens ufred.

Det er AI, og derfor skal du bruge det

AI refererer til maskiner eller software, der kan udføre opgaver, som normalt ville kræve menneskelig intelligens. Med AI kan du automatisere opgaver, analysere store datamængder og meget mere.

Noget, der er fascinerende, er, at AI kan forstå og aflæse billeder. Send robotten et billede, hvis du har svært ved at forklare en problemstilling. På et sekund forstår den et billede bedre end mange ord. Jeg forstår ikke, hvordan det lader sig gøre, når det netop er en “sprogmodel” og sprog er lig med ord, men ikke desto mindre er det muligt. Jeg har virkelig gode erfaringer med det.

Personalisering

Hvis du vil bruge AI til at inspirere til artikler på din hjemmeside, er det en god idé at starte med at fortælle om din sædvanlige skrivestil. Det gør du ved fx at kopiere noget tekst ind, du tidligere har skrevet på egen hånd. Så forstår robotten din stil og afpasser sine svar efter det.

Der er flere muligheder for, at I kan lære hinanden at kende.

Sådan kan du bruge ChatGPT

Sådan kan du bruge ChatGPT

Start med at klikke på “Custom instructions”. Så spørger den (på engelsk – men du svarer bare på dansk):

 1. Hvor du bor?
 2. Hvad du laver?
 3. Om dine hobbyer og interesser?
 4. Hvad du kan tale om i timevis?
 5. Om du har nogle mål?
 6. Om du vil tiltales afslappet eller formelt?
 7. Om svarene helst skal være korte, eller om du kan overskue længere svar?
 8. Om ChatGPT må have holdninger, eller om du foretrækker, at robotten er neutral?

Mit liv ligger alligevel på nettet, så jeg har ingen problemer med at fortælle, at jeg har to psykiatriske diagnoser. Når/hvis du selv vil lege lidt med “Custom instructions”, skal du overveje, hvad du virkelig ønsker at dele. Det er trods alt en robot, så den inkluderer alt i fremtidige versioner – også det du fortæller om dig selv.

Det er næppe nogen overraskelse, at jeg svarede følgende:

Jeg bor i Danmark Europa

Cand.jur. i 1990.

Arbejdet 30 år med økonomistyring i staten. Nu pensionist, så jeg har tid til at dyrker mine hobbyer. Og ChatGPT har inspireret mig til at prøve at lære at skrive VBA-kode.

Jeg interesserer mig for slægtsforskning, data i tabeller, WordPress, php, html, Excel, ordentlig behandling af det danske sprog og psykiatri. Jeg har Aspergers syndrom og bipolar affektiv sindslidelse.

Jeg kan tale i timevis om slægtsforskning, Excel og korrekt brug af det danske sprog

Mit mål er at bruge ChatGPT i stedet for Google. ChatGPT hjælper meget bedre, hvis man ikke er kendt med emnet.

Du kan bare være afslappet og uformel

Det betyder ikke noget, om svarene er lange eller korte

Det betyder ikke noget, hvordan du tiltaler mig

Du må gerne have meninger om forskellige emner

Tag AI ind i dit liv

Det er let at blive overvældet af AI, men det behøver ikke at være kompliceret. Tag små skridt. Prøv for eksempel at interagere med ChatGPT for at få en fornemmelse af, hvad AI kan gøre for dig.

Case 1: Automatisering i Excel

Som jeg har beskrevet i en tidligere artikel, var jeg på jagt efter en nemmere måde at opdele stamdata om mine direkte aner i Excel. ChatGPT genererede en VBA-makro på sekunder, der sparede mig for timevis af manuelt arbejde.

Case 2: Visualisering af data

AI kan hjælpe dig med at farvemarkere og visualisere dine data på en måde, der gør det nemmere at navigere i komplekse datamængder. Det gør det også nemmere at sortere data uden at miste overblikket.

AI leverede mig denne kode på et sekund, og jeg kan godt lide, at robotten inkluderer kommentarer til, hvad den gør, for det gør, at jeg lærer noget. En kommentar er fx: ‘ Sæt arbejdsark

Sub MatchAndHighlight()

Dim ws As Worksheet
Dim rngToSearch As Range, rngToMatch As Range
Dim cell As Range, matchCell As Range
Dim matchFound As Boolean
Dim lastRow As Long

‘ Sæt arbejdsark
Set ws = ThisWorkbook.Worksheets(“Ark1”)

‘ Definer områderne for matchning
Set rngToSearch = ws.Range(“H2:H” & ws.Cells(ws.Rows.Count, “H”).End(xlUp).Row)
Set rngToMatch = ws.Range(“B2:B” & ws.Cells(ws.Rows.Count, “B”).End(xlUp).Row)

‘ Nulstil farvning og “Ja”
lastRow = ws.Cells(ws.Rows.Count, “I”).End(xlUp).Row
ws.Range(“F2:I” & lastRow).Interior.Color = xlNone
ws.Range(“I2:I” & lastRow).Value = “”

‘ Loop igennem hver celle i rngToSearch for at finde match i rngToMatch
For Each cell In rngToSearch
matchFound = False
If cell.Value <> “” Then
For Each matchCell In rngToMatch
If cell.Value = matchCell.Value Then
ws.Range(“F” & cell.Row & “:I” & cell.Row).Interior.Color = vbYellow
ws.Cells(cell.Row, “I”).Value = “Ja”
ws.Cells(cell.Row, “F”).Value = ws.Cells(matchCell.Row, “C”).Value ‘ Kopier fornavn
ws.Cells(cell.Row, “G”).Value = ws.Cells(matchCell.Row, “D”).Value ‘ Kopier efternavn
matchFound = True
Exit For
End If
Next matchCell

If Not matchFound Then
ws.Cells(cell.Row, “I”).Value = “”
ws.Range(“F” & cell.Row & “:I” & cell.Row).Interior.Color = xlNone
End If
End If
Next cell

MsgBox “Matchning fuldført!”

End Sub

Sådan kommer du i gang

 1. Forskning: Læs artikler og se tutorials for at forstå, hvad AI kan tilbyde dig.
 2. Praktisk erfaring: Start med enkle projekter og eksperimentér med AI-værktøjer som fx ChatGPT.
 3. Søg hjælp: Hvis du støder på problemer eller har spørgsmål, er der masser af fora, hvor du kan søge hjælp. Eller du kan altid spørge ChatGPT!

Næste skridt

 • Opret en bruger på https://chat.openai.com/ og begynd at lege.
 • Begynd med små spørgsmål, der i denne verden kaldes “prompts”.
 • Sidder du med et eller andet, du ikke kan finde ud af, så spørg ChatGPT.
 • Vurdér svaret, tilpas det lidt og smid det ud, du ikke bryder dig om. Som i alle andre forhold i livet kommer du ikke langt uden kildekritik!
 • Start med små projekter. Du kan altid vende tilbage til din prompt og uddybe den. Dine promts bliver gemt. Det er utrolig praktisk.

Afslutning

AI er her for at blive, og det tilbyder fantastiske muligheder for at gøre livet lettere og mere effektivt. I stedet for at frygte det, lad os omfavne det og udforske, hvad denne fascinerende teknologi har at byde på.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *