Lærerigt VBA-kursus hos Proximo
Jeg elsker læreprocesser
Lærerigt VBA-kursus hos Proximo
Efter at have brugt mange timer “i selskab med” ChatGPT fik jeg endnu en gang lyst til at dykke ned i VBA’s mysterier, fordi jeg gerne vil kunne selv, og fordi jeg gerne vil kunne gennemskue bare lidt af det, ChatGPT spytter ud. Nu til dags er tilgang til viden ikke et enten/eller men et både/og.
Jeg har tidligere opgivet megen programmering, fordi min hjerne “lissom” ikke egner sig, nu var jeg bare inspireret til at prøve igen. Men hvad skal man vælge, og hvad er et rimeligt prisniveau?
Jeg kiggede på Proximos hjemmeside om VBA Masterclass for at finde ud af:
- Om jeg havde de rette forudsætninger?
- Om det var det rette kursus for mig – eller om jeg skulle sigte lavere, når jeg starter fra bunden?
- Om prisen var rimelig?
Siden gav ikke svarene, men firmaet er et af de få, man kan ringe til, så jeg ringede og fik en snak med Kasper Langmann selv. For fem år siden forsøgte jeg mig også med VBA. Det kan du læse om her. Der er løbet meget vand i stranden siden da. Heldigvis.
Kasper kunne – i modsætning til mig – huske, at jeg allerede da havde købt en livsvarig licens til VBA Masterclass, så han sendte da lige login-oplysningerne igen …
Det havde han jo slet ikke behøvet. Han kunne sagtens have solgt den samme vare en gang mere. Det kalder jeg kundeservice!
Det er VBA velegnet til
Det er utrolig spændende, og det er et fint kursus. Jeg er ikke nået længere end til at kunne kopiere nogle celler inkl. formatering og til at kunne farve dem røde(re) bagefter… alligevel føler jeg, at jeg har lært en masse, der vil kunne automatisere mange af de processer, jeg foretager gang på gang. Det er lige præcis det, VBA er velegnet til.
Fx laver jeg gang på gang en eksport af fx direkte aner fra Legacy og bearbejder data. En makro vil helt sikkert kunne hjælpe med det. Jeg har en VBA-kode, som ChatGPT har skrevet, så den kan jeg jo bare bruge, men når jeg er færdig med kurset, kan jeg forhåbentlig forstå lidt af, hvad den gør. og måske selv lave mindre ændringer.
Et andet eksempel er, at jeg, efter i mange år at have levet af at lave økonomistyring i statsinstitutioner, slet ikke kan leve uden at lave en månedlig budgetopfølgning. Det ligger i kalenderen til den 2. i måneden, men der kan ofte gå lang tid, før jeg får det lavet, fordi det er både kedeligt og besværligt at se, hvor pengene blev af. Det er ikke desto mindre vigtigt for næste års budget, der tager udgangspunkt i regnskabet. VBA vil sikkert også kunne hjælpe budgetopfølgningen på vej.
Det er også svært at huske alle de mange kommandoer, men herregud der var jo også engang jeg ikke kunne genvejstasterne i Officeprogrammerne. Det er bare så længe siden, jeg var begynder der. Nu har jeg glemt, at det var svært at huske CTRL + S , CTRL + O og lignende. Efter at have brugt genvejene en million gange, sidder de jo i fingrene.
Hjernens betydning for læreprocesserne
Kasper går meget op i, at man skal lære det ordentligt på hans kurser, og at man lærer ved at øve. Jeg kan jo ikke uden videre huske fx: Range(“c4”).PasteSpecial xlPasteValues.
I en af de første lektioner forklarer han dette billede:
Engang indtil 1960’erne troede man, at vi mennesker blev født med et vist antal hjerneceller, og at det var, hvad vi havde at gøre godt med livet igennem, Nyere hukommelsesforskning fra ca. 1990 og frem har heldigvis vist, at hjernen er i stand til at danne nye nerveceller langt op i voksenalderen. Kilde: “En bog om hukommelsen” af Thomas Thaulov Raab & Peter Lund Mdsen, 2013.
En “standardhjerne” består af ca. 100.000 neuroner.
Neuroner er de grundlæggende celler i nervesystemet, og de kommunikerer med hinanden via forbindelser kaldet synapser. Når man lærer noget nyt, som fx VBA-kode, sker der forandringer i netværket af neuroner og synapser i hjernen. Processen kaldes “plastiskhed” og gør, at hjernen kan tilpasse sig nye informationer.
Når man gentager en handling styrkes de synaptiske forbindelser mellem de relevante neuroner. Det bliver lettere for signalerne at passere, og informationen “lagres” således mere effektivt i hjernen. Dette er grundlaget for hukommelse og indlæring.
Så når man prøver at lære fx VBA, træner man specifikke neurale netværk til at genkende og udføre bestemte kodningsmønstre. Hukommelse er en central del af dette, fordi det er den mekanisme, der gør, at man kan trække på tidligere erfaringer for hurtigt at løse nye problemer.
Lidt populært kan man sige, at neuroner og synapser er hjernens hardware, mens indlæring og hukommelse er den software, der bliver bedre, jo mere man øver sig.
Jeg vil se, om jeg kan lære det denne gang, for jeg elsker jo læreprocesser.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Her er et link til foredraget om hjernen og andre spændende naturvidenskabelige foredrag, man gratis har kunnet se og høre mange steder i Danmark.
https://ofn.au.dk/
Der udbydes 5-6 nye foredrag om foråret og do om efteråret, og ofte om det nyeste indenfor forskningen.
@ Leo
Mange tak for også dette link.
Det ser jeg frem til at kaste mig over, da jeg er fascineret af hjernen og alt det, den kan. Og ikke mindst hvordan, man “vedligeholder” den. Et eksempel på nødvendig “vedligeholdelse” er god og tilstrækkelig søvn, da hjernen bliver “vasket”, når vi sover.
Hej Hanne, jeg mener at der er ca. 80.000.000.000 neuroner, men ingen kender antallet.
Det hørte jeg ved et spændende foredrag om hjernen forrige tirsdag.
På websiden: https://www.hjernesagen.dk/den-fantastiske-hjerne/den-foranderlige-hjerne/
står der dog et andet antal.
@ Leo
Tak for linket.
Jeg kan godt lide din kommentar. Det skyldes, at jeg også selv studsede noget over det meget lille tal. Så nu vil jeg (lidt senere) studere dit link.
Hej Hanne,
Endnu engang en fornøjelse at læse dine skriv.
Jeg er glad for du er kommet godt i gang med mit VBA Masterclass kursus og at du allerede har lært lidt – godt gået 👍🏼
Fortsat rigtig god fornøjelse🙌🏼😊
@ Kasper
Velkommen til. Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.
Ja jeg er kommet godt i gang, men jeg kæmper med Microsofts sikkerheds-cirkus. Jeg kan simpelthen ikke få det til at fungere. Nu har jeg skrevet til dem, https://answers.microsoft.com/da-dk/msoffice/forum/all/macrosikkerhed-i-excel/68116206-5b4d-4a59-af68-5c25f30732cb?messageId=0decb1b4-725a-45de-827e-f65288eb33f7 så må de hjælpe mig, for jeg kan ikke køre makroerne fra dine filer overhovedet.
Spændende. Det er fint med kurser, jeg var selv på et par stykker for mange år siden, men det er ved at bruge VBA, at man virkelig kommer videre. I takt med, at man får programmeret mere og mere, får man også kode, man kan genbruge. Vigtigt er også at forstå Excels objektmodel med alle de “nedarvede” egenskaber – så får man også forslag/hjælp, når man skriver i VBA-editoren.
Men det skal også holdes ved lige. Jeg har ikke programmeret i snart 5 år og kan mærke, at jeg glemmer mere og mere. God fornøjelse med læringen!
@ Eric
Ja, det er virkelig spændende! Jeg er helt vild 🙂
Men som nævnt synes jeg også, det er svært. Fx forsøgte jeg at lære om objects, properties og den sidste ting, som jeg ikke en gang kan huske navnet på. Den lektion tog jeg flere gange. Hvert modul afsluttes med en quiz og øvelser, og jeg øver undervejs for at prøve at få det lidt ind under huden. Ja, jeg har allerede set, at der er meget hjælp i VBA-editoren, men det kræver at man kan de første ord korrekt …
Da jeg efter en længere pause (sygdom) genoptog slægtsforskningen, skulle jeg bestemt også genopfriske det gotiske. Det skal også holdes vedlige – lige som programmering. Det sidder ikke kun på rygraden.
Tak skal du have! Jeg tænker jo altid på dig, der er så skrap til det.