Min far havde et liv før min mor

Min far havde et liv før min mor

Hold da op – en søndag forsvandt sporløst

Min far havde et liv før min mor

Inge Theil Larsen

Jeg ved virkelig ikke, hvorfor jeg ikke for årevis siden har undersøgt, hvad min far foretog sig, før han giftede sig med min mor i oktober 1955. Allerede i et af mine første jobs (ca. 1990) fortalte en ven til en kontorchef i Arbejdsskadestyrelsen, at han havde kendt min fars første kone, Inge Theil Larsen, som han på en eller anden måde var i familie med. Det var noget med hans svigermors et eller andet.

Jeg havde altså navnet og var klar over, at hun var fra Lundtofte. Så er intet mere naturligt end at slå op i Lundtofte Kirkebog, der jo så bekvemt er at finde på Statens Arkivers hjemmeside – sammen med alle de andre, der er scannet op til 1969 med mindre der er tale om døde, så er det vist 10 år mere, der er tilgængelige. Min far var fra Brede og døbt i Lundtofte Kirke. Og der stod de så pænt viede den 22. marts 1951. Han var 28 år og hun var 23 år:

Nr. 5. Ugift apreturmester Jørgen Stegemüller, født 17. maj 1922 i Lyngby Sogn, boende i Randers, søn af apreturmester Felix Rudolph Reinholdt Stegemüller og hustru Karen Sørensen. Ugift ex___ Inge Theil Larsen, født i Lyngby sogn 4. april 1927, boende i Lundtofte Sogn, datter af bogholder Ernst Michael Larsen og hustru Carla Theil, født Andersen. a) Lundtofte Kirke b) Just Nielsen c) Fædrene.

Ægteskabet holdt ikke ret længe. Allerede den 22. august 1953 har han adresse i Brande (som er i Vestjylland), og jeg er helt sikker på, at hun ikke flyttede med ham tilbage til Jylland. Det har altså været noget af en fuser. Andet ved jeg desværre ikke, men nysgerrigheden er naturligvis stor.

Inge Theil Larsen får (mindst) en bror “Bjørn Ernst Theil Larsen” (1929 – 2018), som har været særdeles aktiv i bestyrelser og som direktør for virksomheder, der har med tømmerhandler at gøre. Han dør i Nykøbing Sjælland, Ods Herred.

Jeg har selvfølgelig ikke kunnet lade være at kigge efter, hvad hun kom af

  • Hun var datter af kontorist/beregner/bogholder Ernst Michael Larsen, der var født på Christianshavn. Hans far var høker på Christianshavn Lars  Larsen.
  • Hendes mor var “Karla Thejl”, det er i hvert fald, hvad der står i kirkebogen ved fødslen i april 1903. Det er alt, hvad jeg ved indtil videre, da alt andet virker mystisk (skønt – så er der noget at opklare). Karla Thejl er “uægte” datter: “Nr. 94. Udenfor Ægteskab. 19. April 1903. Slyngborggade, Randers. Karla Thejl. Datter af Pige Ane Christine Thejl og udl. Bf. Hotelejer Carl Ludvig Lundgren i Kolding. 20 Aar. Døbt 11 August 1912 i Sct. Jacobs Kirke i København af Provst Rasmussen. Faddere: Mekaniker Sophus Petersen og Hustru Anna, Hedemannsgade 8, Fru Anna Eriksen, Jægersborggade 32. Moderens ang. Opholdssted 10 Mdrsdagen før Nedkomsten er Randers.” Det virker helt absurd, at hun er født i 1903 og døbt i 1912, og jeg har da heller ikke fundet hende døbt i Sankt Jacobs i 1912.
  • Carl Ludvig Lundgren: Hotelejer af “Hotel Kolding” er jo vældig fint. I øvrigt er han altså mere end 20 år, faktisk nærmere 29 eller 30. Men han er ikke så fin i kanten, for mens Ane Christine venter på at føde i april 1903, gifter han sig i maj samme år med Abelone Petrea Thrane. De bliver i øvrigt forældre til en berømt postkorttegner: Erik Vilhelm Thrane Lundgren (1904 – 1990).

Ungdomskæresten Birthe Hanne Jensen

Da jeg, som en slags forpjusket fugleunge, forlod reden på Bornholm i 1980 og flyttede ind i værelset mod baggården på Nørrebro, kom jeg rigtig meget hos Hanne og Vagn Rasmussen i Kongens Lyngby. Hanne og min far var ungdomskærester, før hun giftede sig med Vagn i 1948. De tog sig umådeligt godt af mig. Når jeg tænker tilbage, har der faktisk været mange mennesker, der i kortere eller længere perioder har taget mig under deres vinger. Dejligt – og nødvendigt!

Hanne og Vagn har to sønner Per og Jens-Bo.

Jens-Bo har jeg fundet i kirkebogen, han er fra 1959, født på Virum Fødeklinik, og nu praktiserende speciallæge. Det passer fint med, at han allerede dengang læste medicin. Han var vist flyttet hjemmefra i 1980, for i hvert fald har jeg sovet mange gange i hans seng i det hyggelige værelse på 1. sal på Kornagervej (vist nr. 28) i Kongens Lyngby. Jeg husker det som om, Jens-Bo var meget ældre end mig, men i realiteten er der kun fire år mellem os. Det må være en erindringsforskydning.

Per er gift med Dorthe, og jeg skal nok finde dem. Men Lyngby kirkebog er stor, og det samme gælder Virum. Så det tager sin tid. Jeg har fået indsnævret tidspunktet for Pers fødsel lidt, for min far skriver i et brev fra 5. februar 1954 om Per. Så har jeg lidt at gå ud fra. Jeg undrer mig over, om Hanne og Vagn mon mistede et barn, for to knejter på 11 år på den tid er meget få børn.

Det er de mærkeligste ting, hjernen kan arbejde med helt autonomt: pludselig kunne jeg huske, at Hanne havde fødselsdag den 30. januar, at de da vist også havde boet i Virum, at der var noget med, at man ikke kendte hendes far, og at hendes mor hed Petra (vi kaldte hende “Olde Petra”). Og det er faktisk rigtigt, at Hannes far ikke er nævnt nogen steder. Der er nogle slægtsforskere, der angiver en far, men hvor de får ham fra, ved jeg ikke. Han står i hvert fald ikke i kirkebøgerne ved hverken fødsel, dåb eller vielse.

Klasseforskellene fornægter sig ikke

Der er sørme forskel på at læse kirkebøger fra jyske landsogne og så Kongens Lyngby, Virum og Lundtofte. I sidstnævnte støder jeg på tidligere kolleger, kendte mennesker, Mogens Glistrup, kendte jurister, departementschefer, radioværter og andet godtfolk.

Min far beskrev det sådan i et brev til Hanne og Vagn fra 27. maj 1954, skrevet i Brande:

Om 5 uger er det sommerferie. Det skal nu blive dejligt at komme til København igen og se og høre nogen der kan sige andet end “a” og “do”. Det er en værre samling bønder herovre, men man kan vel ikke forvente andet.

Det er noget sat på spidsen, men han var Københavner med stort K.

2 Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Weekends med udsigt til en baggård på Nørrebro uden varme kan være lange, så der var jeg hos Hanne og Vagn. Min brugte blå cykel bragte mig til Kongens Lyngby. Vi gik lange ture i Dyrehaven, tog til […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.