, , ,

kriminalhistorie.dk

Vi er allerede i gang med den næste historie til kriminalhistorie.dk.

“Arkivskaber: Kommission af 21.02 og 20.03 1868 til at pådømme sagen om mord på husmand Mads Hansen, Stubdrup mark. Arkivserier: Forhørsprotokol m.m. 1868-1868”. Det er en vældig sag om et mord på Stubdrup Mark i Harte Sogn, Vejle Amt. Der blev nedsat en kommissionsdomstol fordi, der er mange implicerede. En kommissionsdomstol kan anses for at være datidens rejsehold, og den havde dømmende magt, som navnet siger.

Historien er, at Mads Hansen bliver skudt den 3. december 1867. Gerningsmanden er Peder Pedersen Skjødte. Motivet er endnu uklart. Mads er gift med den 20 år yngre Ane Pedersen, der imidlertid har set sig varm på Hans Christian Hansen, der i retten udtaler, at han slet ikke vidste, at Ane og Mads var gift. Ane har nemlig fortalt ham, at hun kun er bundet til Mads ved en slags testamente udfærdiget af hendes fader.

Skjødte bliver dømt til døden for Mordet, for tre brandstiftelser og for krænkelse af gravfreden. Sidstnævnte skyldes, at Skjødte vil have fat i en udgave af “Cyprianus” som en afdød har taget med sig i graven. Han graver liget op, men finder ingen bog.

Peder Pedersen Skjødte bliver som nævnt dømt til døden, men dommen bliver formildet ved kongeligt rescript til livsvarigt tugthus og senere bliver han benådet mod at rejse til Amerika. Det er slet ikke så få af vores kriminelle, der får en enkeltbillet til Amerika, der åbenbart har været datidens måde at skille sig af med uønskede eksistenser på.

Her er en foreløbig grafisk oversigt over de implicerede, og antallet vil nok vokse efterhånden, som vi kommer længere ind i sagen. Grafikken er lavet med “yEd Graph Editor”, der er det samme program, jeg brugte til at lave nogle af procesdiagrammerne. Programmet er gratis og sjovt at arbejde med.

sa

4 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Tak. Jeg tror, det bliver en rigtig god historie, der er i hvert fald meget kød på den.

 1. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Smart at bruge grafik, når forholdene er så komplicerede som i den historie, I har gang i lige nu. Bliver interessant at læse hele historien. Han var da vist en skidt karl ham Peder Pedersen Skjødte?! Og så har jeg ikke lige fattet, hvorfor han skulle myrde ægtemanden til en kvinde, som en anden mand var forelsket i? Men det er måske netop det, der er det mest spændende/mærkelige ved denne historie?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja billeder siger mere end tusind ord. Oprindeligt lavede jeg en lille tegning på et stykke papir for at holde rede på de implicerede, men så kom jeg i tanke op, at jeg jo havde yEd.

   Peder Pedersen er ganske rigtigt en skidt karl, og alt ondt i sagen udgår fra ham, og det viser tegningen jo egentlig også meget godt.

   Jeg har heller ikke helt forstået, hvor det er Skjødte, der skyder Mads Hansen, det burde da næsten hellere være Hans Christian Hansen, når det nu er ham, der er forelsket i Ane Pedersen. Det kan dog være, at vi får en forklaring, når vi kommer længere ind i sagen.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.