Indfødsretsprøven

Bare for sjov

Danmarks Radio linker til den nye indfødsretsprøve, og på linket, kan du teste dig selv. Jeg snød og prøvede i to omgange. Første gang fik jeg 33 rigtige ud af 40. Anden gang var 38 rigtige. Jeg bestod altså, og så bliver jeg her 🙂

Man kan let snyde ved at prøve en gang til. Dem, det egentlig handler om, de rigtige ansøgere, har imidlertid kun ét skud i bøssen bortset fra, at de selvfølgelig kan prøve igen om seks måneder. Inger Støjberg er meget begejstret over, at det kun er halvdelen, der har bestået prøven. Det skal nemlig være svært at blive dansk statsborger og få et tilhørende pas.

Historieløshed eller ligebehandling

På den ene side er jeg enig med hende (for første gang). Det er i orden at stille krav. På den anden side set så er der temmelig mange af spørgsmålene, der omhandler 1800-tallet, oplysningstiden, renæssancen, reformationen, andelsbevægelsen mv. Jeg er interesseret i historie, så jeg kom vist forholdsvist let igennem dem, men jeg tror, der er mange etniske danskere, der vil have svært ved dem. Man kan også spørge: Hvilken relevans har sådanne spørgsmål for et daglig liv i Danmark? Hvorfor kan vi etniske danskere få lov at gå rundt i historieløsheden, mens ansøgerne skal være top tunede på dette område? Burde der ikke være en eller anden form for ligebehandling?

 

 

13 Svar
  1. Anette
    Anette siger:

    Bestod med nød og næppe… 32 rigtige.
    kan se grunden til spørgsmål om kriminel lavalder m.m…..
    men dem om Karen Blixen, eller reformationen ovs. De altså ret ligegyldige, eller vil regeringen også tage past fra alle dansker der ikke kan det… (så får de travlt)
    Er helt med på at der er krav, men kravene skal ikke blive absurd og testene skal kunne bestås med relativ lethed af en herfødt dansker som ikke har anden uddannelse end en halv god folkeskole eksamen……
    selvfølgelig kan man læse op til den, men hvordan? Med det brede emne den dækker kunne der være tale om et fuldtids studie i et år… eller en lille folder der fokusere på årets test….
    så langt heler testen var om reelt danske forhold som vil betyde noget i deres liv og kontakt til samfundet.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Anette

      Lige netop – tag passet fra alle de etniske danskere, der ikke består… Nej vel. Det forekommer absurd. Jeg bestod da også kun med nød og næppe i første runde med 33 rigtige, og jeg har altså tjek på historien.

      Jeg tror, vi er helt enige om det med at stille krav, og at der er for mange spørgsmål, der er helt irrelevante. Selvfølgelig skal man forberede sig, selvfølgelig skal man “ville Danmark”, og det er et privilegium at få dansk statsborgerskab og dansk pas. Men når mange etniske danskere formentlig vil dumpe, og halvdelen af ansøgerne dumpede, så er der et eller andet galt.

      • Anette
        Anette siger:

        Netop det absurd, og forkert sammen sat… + det Henny skriver med dansk… det kan ikke passe vi kræver de bedre end hvad vi kræver af elever der slutter folkeskolen, altså må viden og sprog krav være som en lige akurat bestået 9.klasse.

        Ja jeg kan også min historie… røg på noget teknisk ang politik… regeringssammensætning og folketingsformand bla.
        også troede jeg ikke man skulle for en dommer inden for 24 timer…. der kan jo gå længere tid før man ser en læge 😕 Og har før hørt 48 timer, men måske det var i en amerikansk serie

        • Stegemüller
          Stegemüller siger:

          @ Anette

          Det er rigtig, at man i følge grundlovens § 71, stk. 3 skal fremstilles indenfor 24 timer, hvis man er varetægtsfængslet http://echr.dk/udlaendinges-krav-paa-domstolsproevelse/:

          “Grundlovens § 71, stk. 3, fastslår, at frihedsberøvede inden for strafferetsplejen skal fremstilles for retten inden 24 timer efter frihedsberøvelsens iværksættelse – det såkaldte grundlovsforhør. Frihedsberøvelse uden for strafferetsplejen – såkaldt administrativ frihedsberøvelse – skal i henhold til § 71, stk. 6, forelægges domstolene ved begæring. Nærmere bestemmelse herom er fastsat i retsplejelovens kapitel 43 a. Bestemmelsen undtager specifikt udlændinge, hvorefter udlændinge, der frihedsberøves i henhold til udlændingelovens bestemmelser, ikke er omfattet af domstolsprøvelsen efter grundlovens § 71, stk. 6.”

          Udlændinge har dårligere rettigheder end etniske danskere:

          “Det fremgår udlændingelovens § 37, stk. 1, at udlændinge, der frihedsberøves med henblik på afvisning, udvisning eller udsendelse, inden 3 døgn skal fremstilles for retten, der tager stilling til frihedsberøvelsens lovlighed.”

  2. Jørgen
    Jørgen siger:

    Denne prøve har jeg ikke tidligere prøvet. Ansporet af ovenstående tog jeg testen. 38 af 40 svar var rigtige. Usikkerheden knyttede sig til hvornår vi vedtog ikke at ville bruge atomkraft som energikilde og spørgsmålet om Holberg.
    Jeg forstår det er megasejt – med hvilket begreb i rygsækken jeg åbenbart er berettiget til at være dansk statsborger. I denne henseende.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      Du er “megasej”. Selv kom jeg først op på 38 i andet forsøg.Jeg var ret sikker på nyere politiske emner, men jeg jeg synes, at det med renæssancen og oplysningstiden var svært.

      Du er så velkommen til at forblive hertillands! Test eller ej…

  3. Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Dertil kommer, at denne prøve er den mindst krævende del af betingelserne for at kunne få statsborgerskab. Man kan trods alt lære det meste af dette stof udenad efter ministeriets læremateriale, men Prøve i Dansk 3, som også kræves, er hundesvær. Rigtig mange danskere skriver/tænker slet ikke på det niveau, der kræves her.

    Når man så tænker på, at alle dem, der “kun” er i stand til at tage Prøve i Dansk 1 (for analfabeter) eller Prøve i Dansk 2 (for folk med kort til middellang skolegang), men som i mange tilfælde må slide lige så hårdt eller hårdere i det end “3 erne”, men alligevel aldrig kan få statsborgerskab, så bliver det for alvor urimeligt.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henny

      Jeg var faktisk slet ikke klar over, at der var flere forskellige prøver. Det er da egl. mærkeligt, at der ikke er fokus på de yderligere prøver. Men allerede denne basisprøve er der rigtig mange etniske danskere, der ikke vil kunne bestå.

      Der er et eller andet galt i dette prøvesystem! Hvordan kan vi stille krav til udenlandske medborgere, som end ikke etniske danskere kan bestå. Jeg syntes faktisk, det var ret svært. Nuvel jeg har ikke læst op på lektien, men alligevel…

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.