,

Geografi & hundetavler

Geografi og kort er spændende, og der er en grund til, at Peter Korsgaard hurtigt har udsolgt 1. oplag af sin bog “Kort som kilde”. Hvem griber ikke tit et vejkort for at se, hvor langt forfædrene egl. gik eller kørte med heste for at komme til kirke, når børnene skulle døbes og barselskonen introduceres? – eller for at se se, hvor langt der var når de skulle flytte?

Jeg sidder og roder med efterkommerne af min kære Morten Toustrup sammen med Bill i New Jersey. Ja – OK det er nok mest mig der “gør noget” for han kan jo ikke læse, hvad vi skriver Mortens efterkommere kom ikke så langt – på billedet er Morten selv markeret med det blå flag og hans efterkommere sådan 2-3 generationer frem er markeret med de små gule pins. Der er selvfølgelig undtagelser, men sådan den store koncentration, og set i helikopterperspektivet så bliver de i Hammerum Herred og lidt vest derfor. Nok var stavnsbåndet ophævet, men det betød ikke, at mobiliteten var indført. Det er et moderne fænomen. Det gør vi nu, fordi vi kan!

Det er nu så fint at de bliver der… for Arne Feldborg har jo lagt usandsynligt mange nyere kirkebøger ud til fri afbenyttelse og Leif og Knud har stået op mange mange dage i Viborg for at tage billederne. Til jer en varm tak for at det nu også er muligt at forske i den nyere tid hjemmefra, når det drejer sig om Hammerum Herred.

Inspirationen til arbejdet med Mortens Efterkommere kommer dels fra Bill i USA, men også fra Otto som engang i efteråret lånte mig en gl. slægtsbog – og det er den jeg nu endelig er gået i gang med at verificere. Det er lidt sjovt med den slags, for den mindste husmand bliver pludselig “gårdejer”, og en margarinearbejder (uff – sikke et job, bare ordet) er pludselig “kærnemester”. Jeg sidder også og undrer mig over, at firmaet ikke har samlet de oplagte guldkorn op, og taget de billige point (for de billige er da lige så gode som de dyre). Et ex: Johanne Jensen her, afgår ved døden i 1942 i Herning, og kirkebogsføreren er god, for han skriver, hvem hun var gift med både 1. og 2. gang og hvornår de to herrer døde. Men det har firmaet ikke medtaget. Det forstår jeg ikke, men måske har de ikke set efter i kirkebogen? I slægtsbogen har hun i øvrigt også fået en forkert far og mor, og den forkerte far er “forfremmet” fra husmand til landmand, og der er altså ikke noget at tage fejl af, i en kirkebog fra 1942 – nå ja, og så er der den detaille, at slægtsbogen gør hende et år ældre, end hun egl. er.

Hundetavler:
Hundetavler er den slags slægts-websites hvor der er lige så mange oplysninger om slægtens liv, gøren og laden, oplevelser, tanker og følelser, som man ville kunne bringe om det kære kræ. Jeg har altid selv syntes, at den slags var kedelige! Og jeg har gerne villet skabe et site, der var anderledes end alle andres. Men som konsekvens af den omfattende kopiering fra mit site bliver min side indtil videre ca. lige så kedelig som en hundetavle. Det ærgrer mig noget, men det har desværre vist sig at være nødvendigt. Men du kan jo altid droppe mig en mail, hvis du vil høre nærmere om specifikke personer. Måske kan jeg hjælpe.