,

Ferie og feriepenge

Baggrundsviden

Da jeg var på sygedagpenge, optjente jeg feriepenge, og de stod så og snorksov på min konto hos AAK (Akademikernes A-kasse), da man jo ikke både kan være syg og holde ferie på en gang, og det er jo helt rimeligt. Jeg kunne med egne øjne se de 25 dage på “min konto” eller hvad det nu hed hos AAK.

På anbefaling fra Hvidovre Kommune meldte jeg mig ud af A-kassen, da jeg fik bevilget fleksjobbet. Jeg kommer aldrig til at stå fuldt ud til rådighed for arbejdsmarkedet, og det betyder selvfølgelig, at jeg ikke er berettiget til ydelser derfra. Det er naturligt nok, og de 500 kr. om måneden kan jeg godt bruge til noget andet.

Og så til nyere fakta

Ferieåret 2016/2017 kom jeg aldrig til at holde ferie, for “systemet” havde på en eller anden måde spist de 25 dage, jeg ellers havde optjent. Jeg spurgte min fleksjobkonsulent om det kunne have sin rigtighed? “Ja” svarede han “sådan er reglerne”. Nuvel jeg arbejder tre dage om ugen og har fri fire dage, så selvfølgelig er behovet for ferie jo ikke nær så stort som i gamle dage – men det kunne da være rart med en lille bustur til Harzen 😎 Sune var dog så sød at give mig lov til at holde fri fem dage i sammenhæng, og det var dejligt.

Fremtiden: ferieåret 2017/2018

Et eller andet sted på E-boks, Borger.dk  eller hvor det nu var (jeg kan simpelthen ikke finde det igen), jeg har alligevel fundet det, så jeg, at jeg har ca. 14,56 feriedage til gode. Når det ikke er 25 dage, skyldes det, at jeg først fik en rigtig kontrakt den 20. maj 2016, selvom jeg arbejdede fra 13. januar.

15 dage er selvfølgelig en voldsom forbedring i forhold til nul dage. Jeg har talt med en mægtig sød kvinde i kommunen, der forklarede en hel masse om deres bidrag og om en ny måde at beregne det på, som måske gør, at jeg alligevel kan holde 25 dage. Hvis jeg skal holde de 10 dage på ledighedsydelse – som er på kontanthjælpsniveau – så nøjes jeg med de 15 dage!

Ferieåret 2018/2019

Når man har et fleksjob, optjener man kun feriepenge af de timer, man får løn hos en arbejdsgiver. Da FKN nu kun betaler mig en time pr. uge, bliver det en noget mager ferie hvis overhovedet nogen.

Den søde kvinde i kommunen forklarede også her en hel masse, men jeg fik ikke fat i det hele. Jeg tror nok, konklusionen blev, at hun ville finde ud af et eller andet, da situationen er håbløst uholdbar og absurd. Hun inviterede mig sågar ned for at lave beregningerne sammen med hende, så det var lettere at forså, for hun kan ikke lige skrive det ned, hvilket er forståeligt nok. Jeg tror, jeg tager i mod tilbuddet om en kop kaffe og lidt anskuelighedsundervisning.

Konklusion

Jeg synes, det er meget indviklet, og jeg har svært ved at gennemskue det. Og så har jeg derudover følelsen af at være blevet snydt – men alting er jo sikkert i orden, og alle passer deres daglige dont så godt som muligt.

Jeg glæder mig over, at feriebehovet ikke længere er så udtalt.

6 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Uafladeligt er der ting og sager man skal forholde sig til. Håber der kommer orden på det, penge i kassen og måske en smuttur til Harzen ved lejlighed.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Det er slet ikke så simpelt med de der feriedage. Den søde dame i kommunen ringede mig op og henviste til A-kassen. Dem har jeg så ringet til. Jeg fik et svar, men jeg forstod det ikke rigtig. Nu har jeg så skrevet til dem, så jeg kan få svaret på skrift.

   De store Asien-rejser er nok slut, og man kan også sige, at det har jeg jo prøvet. Så en tur til Harzen, hvor der er kønt og man spiser godt, ville ikke være af vejen.

 2. Inge
  Inge siger:

  Hmmm det undrer mig meget, at man bare kan miste sine feriepenge.. Det synes jeg du skal dykke lidt mere ned i.. Selv om du ikke arbejder fuld tid, har du jo de samme behov og ønsker om at holde ferie og måske komme lidt væk fra dagligdagen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Se mit svar til Jørgen. Jeg er ved at prøve, at dykke ned i det, men forstår ikke helt de svar jeg får. Måske bliver det bedre på skrift.

   Du har ret, bare lidt væk fra den vante gænge. Ikke fordi den ikke er fin nok, men luftforandring har vi – som du skriver – alle brug for.

 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det er jo nok for sent nu, men når man er syg, kan man få sine feriepenge udbetalt alligevel. Man skal bare skrive under på, at man er “ferieforhindret”. Jeg fik mine penge udbetalt, og de blev ikke modregnet i andre ydelser. Under alle omstændigheder ville jeg ikke lade en god månedsløn tilfalde statskassen, så jeg havde fået dem udbetalt, uanset om der skulle modregnes. Der var jeg så så heldig, at der ikke skulle.

  Selv om du har fri hver anden dag, kommer der helt sikkert et tidspunkt, hvor du kunne tænke dig en ferie i nogle andre omgivelser, så det er da godt, at du er begyndt at tælle feriedage op igen!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Du siger da noget: feriehindring… ja da selvfølgelig. Jeg har fluks skrevet til de rare mennesker i kommunen, og spurgt om der ikke var en feriehindring? Om kravet er forældet? og om der skal modregnes? Tak for at du gjorde mig opmærksom på det. Umiddelbart vil jeg tro, der skal modregnes, da det vel er ligne med personlig indkomst. Men det skal da prøves.

   Ja – som skrevet bare en bustur til Harzen ned til en Wienerschnitzel mit alles og en god øl til. De store rejser er det nok slut med, men lidt luftforandring kunne på et eller andet tidspunkt nok gøre godt. Man har brug for af og til at se noget andet.

Der er lukket for kommentarer.