Sikkerhed

40 pct. gør det ikke

40 pct. (!) af brugerne tager ikke backup. Min veninde i Odense har fx ikke taget backup i fem år …

Om jeg begriber det. Man skal bare forestille sig, hvordan det er, hvis man en morgen står op, trykker på knappen og der så ikke ske noget som helst. Det har jeg selv prøvet en enkelt gang, og det var meget ubehageligt, siden da har jeg været helt hysterisk med backup. Jeg vil ikke miste 12 års slægtsforskning og 1.500 gamle billeder mv., så jeg tager backup og lægger dem gerne mere end et sted. Så kan det ikke gå helt galt. Jeg har lavet et worddokument med alle backup-emner, kilder, destinationer og frekvens. Så er det bare at følge skemaet.

En anden ting, der kan ske, er, at man vågner op til Blue Screen of Death; hvis det sker for mig aner jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Det er noget med at genstarte i fejlsikret tilstand, og så ændre noget i BIOS – suk jeg forstår intet af det. Jeg vil søge hjælp i den Facebookgruppe, der hedder “Support PC og andet”, hvor der sidder en hel masse søde og dygtige sikkert unge mennesker, som hjælper med alskens problemer med primært computere og telefoner. En af styrkerne i den gruppe er, at man aldrig føler sig dum med sine spørgsmål. De forstår at aflæse hver enkelt og svare på det rigtige niveau. Tove på 72 skal have nogle andre instruktioner end Kim på 22. Jeg tager nu over og hjælper min fynske veninde sidst på måneden.

Der kan ske så meget med computeren, og en af de største trusler er faktisk det, man selv kommer til at klikke på eller svare på. Der er så meget skrammel i cyberspace, og der er meget at være på vagt overfor. Det kan være nogen, der vil have en kopi af ens NemID-koder eller sender en virusbefængt vedhæftet fil i en mail. Hvornår lærer folk, at de ikke skal klikke på den slags? De fleste fup-mails er skrevet på så dårligt dansk, at man bør kunne gennemskue det. Andre gange er afsenderen Microsoft eller SKAT og begge dele er forsynet med det rigtige logo … Herre Gud, sådan en mail med logo kan enhver fremstille på fem minutter, det er såmænd bare noget med højreklik. Der er bare det, at hverken SKAT eller Microsoft nogensinde vil skrive en mail til os. Vil de os noget, sender de et link til deres hjemmesider.

For små tre uger siden hittede Tove på 72 hos alle, fordi hun kunne få svindlere til at hænge i telefonrøret i en time og 16 minutter, hvilket var hendes personlige rekord. Jeg synes, hun er sej. DR skriver sådan: “Fup-opkaldene kaldes også ‘Phone Phishing’ og er kendetegnet ved at svindlere forsøger at franarre almindelige mennesker deres bankoplysninger.” Jeg håber sådan, de ringer til mig en dag, så vil jeg også spille fuldstændig uvidende om en PC og fx sige, at maskinen ikke har fx en CTRL-tast. Det kunne nu være sjovt at prøve at overgå Toves personlige rekord, men hun har vist øvet sig længe …

Det jeg p.t. har en del respekt for er det, der hedder ransomware-angreb, som Gribskov og Nordfyns Kommuner blev ramt af midt i januar.  Det betyder, at kommunale filer blev krypteret, og at hackerne krævede løsesum for at låse filerne op igen. I begge kommuner havde medarbejdere klikket på vedhæftede filer. Moralen er klik aldrig på vedhæftede filer fra nogen, du ikke kender. Så vidt jeg har kunnet se i den omtalte Facebookgruppe er der ofte kun en løsning, og det er at betale. Problemet er bare, at man ikke kan være sikker på, at filerne rent faktisk bliver dekrypteret, og er man på herrens mark, hvis man ikke har en backup.

Pas nu på jer selv og jeres kære maskiner ude i Cyberspace. God søndag.

Oversigt over backups

Rev.: 8. februar 2015

Emne og backupværktøj Destination Frekvens
C-drev og D-drev med Acronis I: Hver mandag automatisk
Kontrolpanel\System og sikkerhed\Sikkerhedskopiering og gendannelse I: Den første i hver måned
Opret en systemafbildning I: Den første mandag i hver måned
Legacydata for HBS D:\Dropbox\Backups\Backup af LegacyAutobackup Ved enhver ændring
Legacydata for www.kriminalhistorie.dk D:\Dropbox\Projekt\Legacyfiler Ikke en backup. Kildefilerne gemmes bare her
Blog 1.       /data/home/stegemue/public_html/blog/wp-content/uploads/ithemes-security/backups2.       E-mail: D:\Dropbox\Backups\Backup af WordPress Hver 3. dag
Andre databaser med SQL-dumper https://stegemueller.dk/mysqldumper/work/backup Efter væsentlige ændringer
Blog (hente filer ned fra webhotellet) D:\stegemueller.dk\blog Den første mandag i hver måned
Billeder D:\Dropbox\Superbackup af billeder – husk at vælge ”undlad at kopiere”, hvis filerne ikke er nyere, da det ellers tager en evighed for Dropbox at synkronisere til MSI U 200 Første mandag i hver måned
Dokumenter D:\Dropbox\Superbackup af dokumenter på D – husk at vælge ”undlad at kopiere”, hvis filerne ikke er nyere, da det ellers tager en evighed for Dropbox at synkronisere til MSI U 200 Første mandag i hver måned
E-mails med MozBackup D:\Dropbox\Backups\Backup af mails Hver søndag kl. 19:00
Firefox med MozBackup D:\Dropbox\Backups\Backup af Firefox Hver søndag kl. 19:00
iPhone med internt iTunes system C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup Første mandag i hver måned
iPhone med internt iTunes system C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup Første mandag i hver måned
Password Safe D:\Dropbox\Backups\Backup af Password Safe Ved enhver ændring

17 Svar
 1. Kisser
  Kisser siger:

  Hanne, jeg sætter stor pris på sådan et indlæg – tak for reminderen.
  Jeg tager nu kun back-up til den eksterne harddisk af mine billeder og de dokumenter jeg arbejder på pt.
  Burde jo også tage en back-up af min blog. Gør du det? af din egen altså 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Det glæder mig, at du kan lide denne post.

   Jeg er altid ekstra påpasselig med min blog – det ville være frygteligt for mig at miste den. Faktisk tager jeg backup af den hver 3. dag (jeg ved det er overkill), men det sker ganske automatisk, så der er ingen grund til ikke at gøre det. Og faktisk lægger jeg den både i Dropbox og på webhotellet.

   Såvidt jeg kan se på din webadresse http://kifi-hexen.blogspot.dk/ er det blogspot, der hoster din blog. Tilbyder de ikke nogle forskellige muligheder for backup og det gerne pr. automatik? Jeg vil gerne hjælpe dig med at sætte det op, hvis det driller, for det er jo flere års skriverier, der er i farezonen uden backup.

 2. Ellen
  Ellen siger:

  Du godeste – det ligner jo en funktionsbeskrivelse for en it-afdeling i en mellemstor virksomhed 🙂
  Jeg kopierer bare alle mine filer over på den eksterne harddisk en gang imellem – både hjemme og i Sverige. Det vigtigste er, at jeg ikke mister mine billeder og mine dokumenter – resten er lidt ligemeget.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Skøn kommentar – jeg grinede 🙂

   Som skrevet er jeg “hysterisk” fra fra den gang jeg vågnede op til en PC, der var stendød, og hvor jeg mistede mange data. Det, jeg keerer mig mest om, er min slægtsforskning og mine billeder. Jeg tror ikke, jeg ville orke at genskabe det.

 3. Donald
  Donald siger:

  Jeg gør som Eric men er et skridt længere: Jeg kører en backup til den externe harddisk hver dag.

  Men det ærgrer mig, at jeg også tager backup af en masse megabyte cache af browser-data og den slags, så jeg har forsøgt at skille tingene ad, så jeg en dag kun behøver at tage backup af “desktop”, men jeg er ikke kommet så langt endnu.

  Jeg har tre externe harddisks, og burde nok bruge dem mere på skift. Den ene er på 2000 GB og det er godt nok en underlig følelse.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Daglig backup – hold da op, endelig en, der er mere hysterisk end mig 🙂

   2.000 MB – det er sørme ikke så lidt. Det må føles som uanede mængder af plads. Jeg synes, jeg er ret kørende med min 1,36 TB. Jeg gør også lidt ud af at lægge resultatfilerne forskellige steder, så hvis fx den eksterne bryder sammen har jeg også et eksemplar i Dropbox, med det er kun for det allervigtigste.

   • Donald
    Donald siger:

    Det er såmænd ikke så farligt at tage backup hver dag – jeg glemte at skrive at det er en incremental backup (og det tager 2-3 minutter). 2000 GB skrev jeg, det er 2 TB (lidt mindre fordi der går en del fra til disk-struktur).
    Jeg brugte Google Drive som backup af mine skriverier! Men det er længe siden at jeg har gjort det. Jeg må hellere lave en frisk 🙂

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Donald

     Man skal aldrig gå ud for friske backups 🙂

     Måske kan du forklare mig noget? Jeg er lidt i tvivl om, hvad inkrementel backup er, hvad er forskellen til en differentiel og jeg har prøvet Google. Er det rigtig forstået, at en inkrementel backup er en backup af alt det, der er sket siden sidste fulde backup? Jeg har fundet denne meget grundige side på eksperten.dk: http://www.eksperten.dk/spm/757650, men måske er jeg lidt dum, for jeg forstår ikke helt, hvad forskellen på inkrementel og differentiel er.

     Jeg prøvede så – for at forstå – at kigge på egenskaber for en fil, jeg dannede for flere år siden og som ikke har været rørt siden. Den har “flag” i “Filen er klar til arkivering”, jamen i henhold til beskrivelsen burde flaget så ikke være væk, når den fulde backup har kørt?

 4. Jørgen
  Jørgen siger:

  Overleveren skriver det er ret smart at tage backup. Det er vel ikke helt det samme som at det er usmart ikke at tage backup.
  Jeg tager backup, men ikke helt systematisk.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Lidt backup er bedre ingen, men jeg tror, det er godt at få det ind i en fast rutine, så man aldrig vil blive udsat for ubehagelige overraskelser.

 5. overleveren
  overleveren siger:

  MD5 er knækket for længst.. og software til formålet ligger tilgængeligt på nettet… lette pws i MD5 er hurtige… tunge tager lidt længere tid.. men op til 95% kan knækkes. Og sikkerheden i dropbox er ikke den bedste. Der er eksempelvis ikke automatisk totrins-bekræftelse og brugernavn er (oftest) en email-adresse.. har du aktiveret din totrinsbekræftelse på dropbox? Så det eneste der skal til er at “gætte” pw.

  Min hat er hvid så jeg er ufarlig… fortæller dig bare at det kan lade sig gøre. En sort hat ville bare gøre det og drille dig vildt bagefter. Husk at dette indlæg er indekseret i søgemaskinerne.

  De services kan googles 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overleveren

   Jeg har faktisk totrins-bekræftelse på min Dropbox-konto.

   Jeg har såmænd – naturligvis – prøvet at søge med Google…

 6. overleveren
  overleveren siger:

  Det er altså ret smart at tage en backup. Det er ret smart at have en procedure for det. Men jeg forstår ikke behovet for at selv at lave en procedure, for der er findes glimrende backupløsninger ude i skyen som passer det selv.

  Til gengæld er det ikke smart at smække en passwordliste ind i dropbox. Knæk din dropbox og der er adgang til det meste.
  Til gengæld er det ikke smart at du ligefrem viser et skattekort frem på en offentlig blog om hvor du har dine ting (og at du faktisk har en passwordliste)…

  Når det så er sagt ruller jeg osse med øjnene når jeg hører om stakler der har fået stjålet deres “eneste” bærbare computer med alle billederne/dokumenterne/tabellerne på.. og jeg har svært ved at synes det er ekstra synd for dem af denne grund. Tænker hvis noget er så vigtigt så laver man vel en backup…. ?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Overleveren

   Vil du evt. lægge et link til “selv at lave en procedure, for der er findes glimrende backupløsninger ude i skyen”? Dem er jeg nemlig aldrig stødt på. Jeg så lidt på Cobian, er det noget i den retning?

   Jeg er nu ikke bekymret for Password Safe, for der er kodeordet MD5-krypterede og ligner noget a la dette: uNfla8yssISM.
   Du har nok ret i, at det ikke er nogen god idé at vise dokumentet frem. Jeg vil overveje at fjerne det igen.

   Hvis det er vigtigt, lave man netop backup!

 7. Eric
  Eric siger:

  Du har ret, backup er nødvendig. Min er lidt la-la. Jeg har en del “skiver” med fotos, og meget andet gemmer jeg på andre medier, men uden systematik. Jeg overvejer en kæmpestor ekstern harddisk, men har ikke fået gjort noget ved det endnu. Skidt med programmer – de skal alligevel reinstalleres, nej det er fotos, videoer, dokumenter, regneark, databaser o.l., der er vigtige.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   En kæmpestor ekstern HD lyder som en rigtig god idé. Selv har jeg en på 1 TB, som er dedikeret til backups og intet andet, og den kombinerer jeg så med Dropbox, så ekstremt vigtige emner nu ligger to steder – den eksterne kan jo bryde sammen – men jeg går også med livrem og seler.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.