Lær at cykle igen

Pedalhingsten er sat fuldstændig i stand

For et par år eller flere siden gik det helt galt med min balancesans, så jeg ikke kunne cykle. Herudover blev jeg påkørt bagfra af en anden cyklist, så bagskærmen krøllede helt sammen. Siden da har cyklen stået i mit kælderrum. Jeg har ikke turdet bruge den. Paradoksalt nok efter at have kørt på cykel i Købehavn i 40 år kunne jeg pludselig ikke

Nu er min – i øvrigt meget fine – cykel sat fuldstændig i stand med vask, nye dæk, slanger, ny krans (otte), ny klinge, ny kæde, nye reflekser, nyt alting… Det blev da også 2.098 kr., men så har jeg også cykel resten af mit liv. Gearingen er blevet meget bedre end den gamle. I det hele taget har cykelsmeden gjort et pokkers godt stykke arbejde. Jeg er meget tilfreds.

Ergoterapeutens råd

Afsnit 808 har en sød og dygtig ergoterapeut tilknyttet, så jeg drøftede balanceproblemet med hende for snart længe siden. Jeg vil nemlig gerne cykle og have min frihed igen. Jeg er træt af offentlige transportmidler, men jeg har ikke fået gjort noget ved det. Jeg turde vist ikke. Hun sagde jeg skulle trække cyklen til den nærmeste park og på vejen dertil holde forskellige steder på styret for at få en fornemmelse af tyngde mv. Herefter træne ved at køre på græsset så jeg ved rullefald ikke slog mig så pokkers meget. Jeg kunne jo også tage en gammel slidt jakke på.

I praksis

Mit problem er ikke, at jeg ikke kan køre på cykel, for det kan jeg altså godt. Problemet er at komme op på sadlen efter lyskryds mv. og at få svinget benet over bagagebæreren (det er en herreramme), hvilket jeg synes er svært. I gamle dage var det aldrig et problem. Pludselig føles rammen for stor; som skulle den være vokset de år nede kælderen?

Så i eftermiddag har jeg altså cyklet rundt på en græsplæne i Vigerslevparken 🙂 Op og ned og op og ned ad sadlen. Det blev langsomt bedre. Jeg følte mig som en idiot, men har tillid til ergoterapeutens ord, så når hun siger det, er det formentlig rigtigt. Det gik faktisk ret godt omend usikkert, så jeg belønnede mig selv med en tur omkring Damhussøen med pitstop ved den lille café, hvor de passende sælger belgiske vafler og cafe latte. Ved store kryds valgte jeg krystervejen nemlig at trække over.

Turen blev bare på ni kilometer og det er ingenting, men jeg er glad og tilfreds, for nu har jeg fået hul på problemet. Nu drejer det sig blot om at træne og blive sikker igen. Det vil nok tage sin tid, men jeg skal ikke nå noget. I morgen har jeg en aftale i Valby, og jeg overvejer, om jeg tør cykle dertil. Et er, at jeg kan være til fare for mig selv, et andet er, at jeg kan være til fare for mine medtrafikanter, og det har jeg selvfølgelig ikke lyst til.

Drømmemaskinen er allerede i gang. Kan jeg komme til at køre langt igen?

4 Svar
 1. Deborah
  Deborah siger:

  Det glæder mig da, at du helt bogstaveligt kom op på hesten igen. Dog undrer jeg mig lidt. Hvorfor ikke have investeret i en damemodel, så du slap for problemet med at skulle svinge benet? Og så kunne du Overveje en elcykel. Jeg endte som du ser med at købe en, og er hysterisk glad for den. Den har så tillige endnu lavere indstigning end min gamle cykel som pludselig var blevet 9 år gammel og stod også overfor nogle reparationer. Den tog de så i bytte. Jeg har det helt som dig, og vil hellere cykle end tage toget, men er ikke vild med at cykle i centrum. Uanset, så håber jeg, du får mange gode cykelture.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Deborah

   En herreramme er bare en meget bedre cykel og typisk også lettere. Men du er ikke den eneste, der undrer dig, men nu har jeg jo den cykel jeg har, og den er meget fin, og jeg er meget glad for den, så den skal sørme ikke skiftes ud, før jeg ikke kan tygge smør mere 🙂

   Jeg har læst dit indlæg om din elcykel. Den ser skøn ud, og jeg kan godt forstå, du er glad for den. Du har også gjort en god handel. Selv vil jeg dog helst cykle med egne ben så at sige, men jeg kan godt mærke, at jeg er lidt langt fra storformen p.t.

 2. Eric
  Eric siger:

  Fedt! Her kan man virkelig sige: “Op på hesten igen!”
  Hæng i, det er lækkert at cykle, om end den årstid, der står for døren, ikke er den bedste.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg vidste, du ville kunne lide dette indlæg.

   Det er nemlig lækkert at cykle, og så er det meget hurtigere. Jeg skal besøge en veninde ved Vigerslev St. i dag. Med det offentlige ville det tage 30 minutter, på cykel 10 minutter.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.