, ,

Julehjælp

Af og til kan man finde noget interessant på Facebook og YouTube: Bag dette link gemmer sig en seks minutter og seks sekunder lang video om, at 7.000 flere familier end sidste år må søge julehjælp. Mange begrunder ansøgningen med kontanthjælpsloftet. Sidste år søgte ca. 32.000 familier hos en eller flere af de 18 private hjælpeorganisationer. Nu viser det seneste tal fra Socialministeriet, at vi vil lande på ca. 39.000.

Videoen er primært et interview med Bente Danholt fra Røde Kors, Odense. På mig virker hun yderst kompetent og vidende, og man kan mærke, at hun været i “gamet” i mange år.

Hvert år kommer diskussionen om, hvorvidt muslimerne også skal kunne søge julehjælp, når de nu ikke holder jul. Jeg talte lidt med min præst om det, og hun kom med en god formulering “Vi hjælper, fordi vi er kristne”.

Det trækker følelser. For tre år siden stod følgende i Kristeligt Dagblad:

Hvorfor må fattige kristne børn undvære juletræ eller julegaver, mens muslimske familier, der ikke engang holder jul, kan få julehjælp?

Jeg har prøvet at lede lidt efter hvor stor en andel af ansøgerne til julehjælpen, der er muslimer, og som altså ikke holder jul. Jeg fandt andele på alt mellem 10 og 90 afhængig af, hvem der udtalte sig, så det fik jeg ikke meget ud af.

Problemstillingen er simpel og handler ikke om tro. Den handler om, at der er alt for mange, der har alt for lidt.

18 Svar
 1. Madonna
  Madonna siger:

  Jeg var på Tisvilde Højskole julen 2015 med en veninde, og der kostede et enkeltværelse 4.800 kr. med håndvask og bad og toilet på gangen for 3 dage, men med fuld forplejning og rigtig god mad og underholdning.

  Der er vist ikke mange af de ældre højskoler, der holder jul, som har bad og toilet ide på værelset.

  Men der var fuldt booked…….

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Madonna

   Ja jeg tror sådan set, at højskolerne ved juletid kan tage alt det de vil. Har man ikke noget andet i ærmet, kan man jo blive panisk nærmest ved tanken om det.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Mange muslimske familier i Danmark holder en slags jul. Jesus er en af deres store profeter, og mange vil desuden gerne passe ind i den kultur, de er kommet til. Hvis man nægter en trængende familie hjælp med henvisning til deres religion, synes jeg det er lidt ligesom “ingen arme, ingen småkager”.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Ja du har ret i, at mange muslimske familier holder en slags jul. Jeg var faktisk også godt klare over det med Jesus som en af deres store profeter – jeg glemte bare at få det med.

   Tænk jeg havde aldrig hørt det med småkagerne før. Men jeg er enig. Og derfor kan jeg godt lide Mettes …Vi hjælper, fordi vi er kristne

   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Anette

    Ja det Vallekilde Højskole skriver ser i hvert fald rigtig dejligt ud. Det eneste aber dabei er prisen: Jeg vil have eneværelse og mit eget bad. Gad vide hvordan de rent teknisk sørger for, at man får sit eget bad? Slæber de rundt på en bruseniche og installerer den de rette steder? 🙂

    Præcis: Usikkerhed er noget skidt!

    Indkvartering på deleværelse: 4.100 kr.
    Indkvartering på eneværelse: 4.625 kr.
    Privat bad kan tilkøbes for 525 kr. per deltager.

     • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Anette

      Ja det kan da godt være, men det er jo ikke det, de viser på hjemmesiden.
      Ja jeg er for gammel til at skule dele værelse og bad.

 3. Charlotte Frandsen
  Charlotte Frandsen siger:

  Julehjælp er fantastisk.
  Jeg har selv fået julehjælp et par år da mine børn var under 18 år.
  Hvilket jeg var/er dybt taknemmelig for.
  Men da jeg stod i køen for at modtaget gaverne, oplevede jeg modtagere som kom kørende i store biler og som stod og pralede med både, at modtage julehjælp, deres ny indkøbte biler og alle deres ferier i udlandet.
  Jeg blev og er noget forarget over, at man giver julehjælp til disse mennesker, som åbenbart godt kan klare sig selv.
  Så derfor er min holdning, at man skal give hjælpen til dem som virkelig har behov for det.
  Og det betyder desværre nok også, at der skal være en del mere kontrol med, hvem der har behov for det.
  Jeg ønsker alle en glædelig jul.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Charlotte

   Det er så godt, at julehjælpen findes, men det er trist, at den er nødvendig og det endda til et stigende antal mennesker. Alle de ansøgningsskemaer, jeg har set, fordrer dokumentation for indtægter.

 4. Anette
  Anette siger:

  Det enormt trist behovet er der.
  tildelt kan jeg forstå undren over hjælp til dem der alligevel ikke fejre jul, men bare fordi de ikke fejre det gør det jo ikke deres situation bedre, desuden er der en del ikke kristne som også holder noget ekstra hygge i juledagene. Så jeg har det fint med at de søger og får.
  hvad jeg IKKE har det ok med er dem der søger flere steder, og får flere steder… søge flere ok, men får du sted A så lad andre få fra B og C. Det dårlig stil.
  og undres endnu mere når en der ligner en Hellerup frue kommer i BMW for at hente hjælp….

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Nemlig. Vi hjælper, fordi vi er kristne.

   Er det noget, du positivt ved eller har set, at der kommer tilsyneladende rige mennesker for at hente hjælpen? eller er det bare en vandrehistorie?

   • Anette
    Anette siger:

    Har hørt det fra nogle der arbejdede med det i tv….men de kunne jo havde mistet næsten alt og kun havde tøj og bil… og så har de jo behov hvis de på kontanthjælp.
    så nej jeg kender ikke personligt til det, arbejder ikke med det…. tvivler på det et problem hvor jeg bor….
    faktisk tror jeg begge senarirer er sjældne, men som sagt bare hørt det fra en der arbejdede med det i aftensol (eller lign)

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Anette

     Ja det er vel ikke så svært at finde ud af indtægterne. Alle de ansøgningsskemaer, jeg har set, fordrer dokumentation for indtægter.

     • Anette
      Anette siger:

      De fleste gør, har set nogle der ikke gjorde, da jeg lage info om det til forældre til mine elever, og læst i lokal avisen.
      men skemaerne kræver vel aldrig at man siger om man søger andre steder.. eller? Og hvad hvis ens egennindtægt er 0/kontanthjælp men ens ægtefælle er rig? Tænker det nok er sket når de fra foreninger siger det i nyheder…
      men mon ikke de fleste er ærlige og har behov… det vælger jeg at tro på (og stadig blive pissed på evt snydere)

     • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Anette

      På Hvidovre Kirkes blanket til julehjælp er ægtefællens indtægt også et krævet felt.

      Selvfølgelig er stort alle bundærlige. Jeg har ikke grund til at tro andet.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.