Glæden ved at prøve at gøre det rigtigt

Slægtsforskning og webdesign har i hvert fald mindst én ting til fælles, og det er, at det er godt at være perfektionist og pedant på én gang.

Har du af og til set, de små mærker her over og overvejet, hvad de betyder?

Mærkerne fortæller, at her har du en webside, hvor designeren/udgiveren har gjort sig umage med at overholde de regler, der gælder for, hvordan en hjemmeside skal laves, når den skal være sat korrekt op rent teknisk. Noget andet er så om den er til at holde ud at se på, om den er let at bruge osv. Det er W3C (W3-konsortiet), der sætter standarden for, hvad der er rigtigt og forkert i den verden. Som den, der laver hjemmesiden, har man en kæmpefordel, hvis man prøver at leve op til standarderne, og det er, at uanset hvilken browser (fx er Internet Explorer og Firefox browsere) gæsten på hjemmesiden bruger, så ser siderne ud, som designeren har tænkt sig. Jeg glemmer aldrig, da jeg første gang så min første hjemmeside i Firefox. Jøsses hvor så det ud…

  • Det første mærke: Designeren har lavet korrekte regler for, hvordan hjemmesiden skal se ud. Når man laver hjemmesider vil man typisk have en lille fil med et sæt af regler for sidens udseende – det kaldes også et stylesheet eller et stilark. Jeg synes også, at man kunne kalde det et typografi-ark, for så ligner det jo det, vi kender fra Word, simpelthen regler for udseende.
  • Det andet mærke: Designeren har gjort sig umage med at opmærke sin side korrekt. Herunder: der er tænkt på, at siden skal kun læses op for blinde, der er tænkt på, at hvis brugeren har en lille modemforbindelse/en satellitforbindelse, skal der med det samme tegnes en kasse, der hvor et billede skal stå, og så kan billedet læses ind uden at forstyrre læsningen af teksten, mens man venter på billedet, siden har en titel, der kan læses af en søgemaskine osv osv.
  • Det tredie mærke: Ses meget sjældent. Men TIDY er meget skrap, og fortæller om advarsler, som ikke er det samme som fejl. Hvis du ser en side, der både er korrekt efter W3C og efter TIDY, så er det en side, hvor designeren virkelig har gjort sig umage. Hvis du bruger Firefox, kan du hente udvidelsen Html Validator (Funktioner > Tilføjelser) og installere den som en del af din Firefox. Når du surfer på nettet, vil du se, at det er ufatteligt få sider, der får et grønt mærke af Tidy. Det er det bestemt heller ikke alle mine sider, der gør, men på 98 pct. af siderne er det lykkedes. Jeg synes altid, det er svært, hvis man henter et program fra nettet og bruger det – hvor pokker er det så lige, man skal rette. Jeg undrer mig altid over, at den designer ikke har tænkt over det af sig selv!

For kort tid siden traf jeg Erik Brejll i Viborg. Han ville gerne validere sine sider i henhold til W3C-standarderne. Det har været en kæmpe fornøjelse for mig at hjælpe lidt på vej med det. Herudover har det inspireret mig selv til at validere mit eget typografi-ark, og rent faktisk også til at gå i gang med at læse, afprøve og lære af Jørgen Farum Jensens seneste bog “Webdesign med stylesheets”.

Jeg synes nemlig stadig, CSS/stylesheet er svært – men herregud, det var resten jo også i starten, og her er det som med gotiske bogstaver og slægtsforskning i øvrigt: Øvelse gør mester.

Jeg er klar over, at der er mange, der mener, at dette med validering er spild af tid og temmelig pjattet. Det er OK for mig, men jeg kan kun se fordele ved at prøve at gøre tingene korrekt i det fantastiske medie, Internettet er – til gavn og glæde for alle web-brugere.