,

Et sammentræf og et webpoliti nu!

For et stykke tid siden fik jeg en mail fra Svend, der var meget overrasket over at fundet sine forældre på hjemmeside. Jeg var faldet over dem, fordi Svends mor hed Baunsgaard, (og det hedder jeg også selv) så når jeg falder over nogle Baunsgaard i det vestjyske, noterer jeg dem altid ud fra den tanke, at de på en eller anden måde må hænge sammen med min morfars side. Efterhånden har jeg fået samlet en del Baunsgaard, men Svends mor og hendes forældre kunne jeg ikke hæfte på min Hans Christian Thomsen fra Baunsgaard i Give sogn i Nørvang Herred.

Svend oplyste, at nu ville han bidrage med så meget han kunne, og han holdt ord; pludselig forleden dag kom der en mail med et langt fint dokument med alt det, han havde samlet sammen. Og der var så løsningen! Mette Baunsgaards far hed Andreas Hansen Thomsen Baunsgaard, og han var en søn af Hans Christian Thomsen AKA Hans Christian Baunsgaard, som jeg bare ikke havde drømt om fik børn i Trællund i Filskov.

Pludselig rullede det. Og det blev slet ikke mere kedeligt af, at Svends bror havde været gift med Krestens tvillingesøster. Kresten er også slægtsforsker og har en fin hjemmeside med mange Baunsgaard på – og så er det Kresten, der kender forskel på en aflægger og en selvbinder… Bemærk at Kresten hedder Skjærlund som det lille sted i Brande sogn, han er født, og på kirkegården i Skjærlund ligger Hans Christian Baunsgaard, min morfar var født i Skjærlund, og jeg har foreviget kirkegården. Jøsses – verden er lille, når man absolut vil se sammenhængen i den.

Nu vil jeg have et webpoliti der kan holde øje med webtyvene!

I ugens løb har jeg haft den meget underlige oplevelse at få to af mine egne billeder tilsendt… med forespørgsel om jeg kunne identificere dem, der var på billederne! Jo det skulle jeg nu nok mene, eftersom det er billeder, jeg dels har haft lånt af min mor og fået scannet af hendes fætter. Det ene er fra før 1894, for Lisbeth Nielsen, der er på billedet, døde nemlig det år, og for det er det ældste billede jeg har af et slægtsmedlem.

Jeg er fuldt ud klar over, at når man lægger ting på nettet og især gamle billeder, er der også andre, der bruger dem. Og det er OK med mig, bare jeg bliver spurgt først. Men lige frem at skrive til mig og spørge, om jeg kender visse personer og så vedlægge et par af mine egne billeder. Der er min grænse overskredet.

Afsenderen forsøgte sig med, at det skulle være tydeligt for mig, hvilke billeder der blev spurgt til. For mig lyder det mest af alt som en søgt undskyldning; han kunne jo have sendt et link, og havde han haft interesse i at bruge billedet selv, kunne han have spurgt, om han måtte bruge det i sin slægtsforskning. Jeg må sige, at jeg finder, at denne omsiggribende kopieren fra andre menneskers hjemmesider er noget, der klæder visse danske slægtsforskere meget dårligt!

Jeg kunne selvfølgelig lave en hemmelig hjemmeside og sætte adgangskode på osv., men nej, jeg nægter.

Moralen er: finder du noget hos mig, du kunne tænke dig at bruge/få/låne, får du sikkert lov, hvis du spørger inden du gør det.