Var amtmanden kriminel?

Det er ikke kun i dag vi af og til kan læse om drab i familien (de fleste ulykker sker i hjemmet). Jeg fandt dette i Jørlunde kirkebog 1789:

Jørlunde, 1-201-2, kort 4 af 7, fol. 217 nederst og fortsættelse fol. 218 øverst:
Løverdagen d 13 December blev Huusm. Anders Olsen af Hiörlund,
Som havde dræbt sin Kone og hængt sig selv, efter
udført, efter Amtmandens Ordre, af Natmand=
den til Raagaarde Backke. Gl 48 Aar.

Næste indførsel:
Dom. 3. Adv. den 14. Dec. jordet Anders Olsens
ihielslagne Kone Maren Pedersd. i Kirkegaarden efter Amt=
mandens Kiendelse. Gl. 49 Aar.

Velbekomme!

Først havde jeg læst det sådan, at drabet og selvmordet blev udført efter amtmandens ordre, men Niels Okkels bragte på plads, at det var amtmanden, der besluttede, at den ene skulle begraves på kirkegården, den anden ikke. Der er dog en vis forskel.

Nu har ArkivalierOnline været nede hele weekenden, så jeg har glædet mig over mit mikrokortapparat og diverse kirkebøger i mit eje. I går havde vi heldagsregn (lige til slægtsforskning) og det bragte mig gennem store dele af Uvelse kirkebog. Jeg har fået kontrolleret alt det, jeg har fra andre, og så er det lykkedes at finde et dødsfald på min tip-7-oldefar Rasmus Pedersen i 1708, og det er der vist ikke andre, der har.

Jeg undrer mig over, at jeg ikke kan finde Rasmus Pedersens og hans hustru Margrethe Hansdatters fødsel/dåb, for Uvelse kirkebog midt i 1600-tallet er overraskende let læselig. Midt i 1700-tallet er der en periode med rystende gammelmandsskift, hvor det hele er gnidret sammen og det kan jeg stort set ikke få noget fornuftigt ud af, men ellers er det faktisk en fin kirkebog, der starter allerede i 1637.

Næste kirkebog, der står til ‘storvask’ er Ølstykke, hvor jeg også langt tilbage i tid har flere direkte aner.

Vil du købe et eksemplar af ‘Find din slægt og gør den levende’ af Jytte Skaaning og Bente Klercke Rasmussen? Det er 2. udgaven fra 2006. Du skal få den mod at betale portoen og efterkravsgebyret. Den er ubrugt, men har en dedikation. Den går til den, der først sender en mail.