Struktur på forbrydere

Min meget gode ven Leif Sepstrup og jeg arbejder pt. samme om et større projekt, hvor vi kigger på i alt 14 sager fra Horsens Tugthus, hvor de dømte har fået minimum 16 år eller livstid. Vi har fundet to dødsdomme, der ikke dog ikke bliver eksekveret, da fangerne bliver benådet ca. en måned efter dødsdommen, men ellers skulle deres hals “at være sætte på en stage”.I lyset af vore dages tanker om kriminelles straftid, er det interessant, at end ikke i gamle dage, sad man tiden ud.

Meget få, af dem vi kigger på, har siddet tiden ud. Det ser indtil videre ud til, at det kun er dem med Tugthusarbejde eller Fæstningsarbejde, der sidder tiden ud. Det er bemærkelsesværdigt, at de slippes ud præcis for årsdagen efter dommene.

Vores intention er at finde alt materiale om de dømte lige fra den lokale ret til Højesteret og deres personlige data om dåb, konfirmation, vielse og begravelse og de relevante folketællinger. Vi vil lave en hjemmeside, der skal hedde ‘kriminalhistorie.dk’ og siden vil bestå af den samlede historie om alle de dømte. Hver person vil blive vist i en database, som vi viser via TNG.

Vi jonglerer med rigtig mange filer (heriblandt mange hundrede billeder af arkivalier) og det er vigtigt at have en god struktur på de mange filer, for ellers ender det i kaos. Heldigvis er vi enige om, at det er vigtigt at holde en skarp struktur, så vi har oprettet rigtig mange mapper i Dropbox – vi tænker begge to (heldigvis) meget i struktur. Måske kunne man synes, at de mange mapper var med til at give forvirring, men indtil videre har vi kun haft god glæde af dem.

I morgen skal jeg på Rigsarkivet for at kigge på dommen vedrørende Vrenstedbanden den 25. Juni 1851. Jeg er meget spændt på, om der er lagt bilag til sagen. Jeg har set andre sager fra den pågældende tid, hvor der lå rigtig mange bilag – måske kan vi også være heldige. Nummer et vil selvfølgelig være billeder af forbryderne, men vi er nok så langt tilbage, at fotografiet nok ikke var opfundet på den tid.

Det er et superspændende projekt og hvert arkivbesøg bringer mange nye oplysninger med sig. Lige p.t.sidder jeg og arbejder på en afskrift af Departementstidende fra 1851 nr. 44, hvor dommen over Vrenstedbanden oprulles og det er spændende at læse et overblik over alle de detaljer, vi allerede har samlet sammen.

24 Svar
    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Søren

      Mange tak for linket. Der var lidt om Horsens Tugthus, som jeg ikke vidste. Vi vil nu ikke grave i denne sag, for den er sikkert allerede belyst i alle ender og kanter.

  1. Donald Axel
    Donald Axel siger:

    Jeg har ikke brugt dropbox endnu – overvejede at gøre det, men kunne ikke finde grund til at bruge dropbox i stedet for Google, en weblog eller egen server, så kan man dele filer meget bredt.

    RUC havde et godt system for group-sharing, som var rimeligt godt, Basic Support for Cooperative Work (BSCW) hvor man kunne dele både til mange – men egentlig var det ikke så forskelligt fra Google-Drive (og formentlig heller ikke fra DropBox).

    Jeg må prøve DropBox- det bør jeg vide hvad er for noget 🙂

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Donald

      Jeg ved ikke hvorfor din kommentar pludselig skulle godkende, men det er hermed gjort.

      Jeg undersøgte – efter råd fra Eric – også Google Drev/Drive, men for mig så det ud som om, at man først skulle downloade filerne og så uploade dem igen, når man var færdig med dem, og det kan vi ikke bruge i vores projekt. Vi har brug for at kunne skrive direkte i filerne til hinanden.

      Jeg bruger også mit webhotel til backup af mine allervigtigste filer. Fx tager jeg jævnligt backup af mine mails. Nu er jeg begyndt at lægge dem to steder, både i Dropbox og på webhotellet.

      Du må klart undersøge Dropbox. Det er genialt – især hvis man har behov for at dele filerne.

  2. Pia
    Pia siger:

    Næh, jeg har arvet alle min fars skillingsviser, som jeg har haft lånt ud til en person i Odenses-universitets-et-eller-andet, som arbejdede på at indsamle alle landets skillingsviser, for at få det foreviget for fremtiden på et arkiv i Kbh. Måske rigsarkivet? og så har jeg købt nogle skillingsvisebøger samme sted.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Pia

      Du har da godt nok været heldig at arve skillingsviser! Vi ved, at der er en i Vrenstedbanden, der skrev eller fik udgivet en skillingsvise, og det ville være skønt at få fat i den.

  3. Pia
    Pia siger:

    Hvor er det dejligt at der er sådan nogle som jer. Her i vores ‘gamle’ kommune har der i mange, mange år været en lille gruppe der kalder sig støvmidderne. De skriver en masse bøger som vi andre kan have glæde af. Lokalt har vi en Handskemagerbande der huserede fra 1840 til 1850. De slap fri indtil de i marts 1851 begik et firedobbelt mord samt en mordbrand i marts 1851. Der er også skrevet skillingsvise om dem på hele 13 vers. Jeg har ikke fundet nogen forbindelse til disse banditter 😉

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Pia

      Og vi gør det, fordi vi synes det er hammer-sjovt. Hvis andre så kan bruge vores resultater er det helt fint med os. Vi har fat i historier, der har krav på at blive fortalt, inden de helt går i glemmebogen.

      Handskemagerbanden lyder spændende! I vores sag er der også skrevet en Skillingsvise, som det kunne være spændende at få fat i, men jeg ved ikke, hvor man søger efter dem. Ved du det?

  4. Jørgen
    Jørgen siger:

    Det lyder sandelig spændende og jeg håber at høre mere undervejs. Det blive spændende at høre om afkortningen af straffe medførte at forbryderne holdt sig på den rigtige side af loven. I har vel anskaffet domænet, som ikke kan findes endnu.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      Du skal bestemt nok komme til at høre nærmere, jeg kan slet ikke lade være at fortælle på historien, men vi skal være ret sikre førend . Vi vil selvfølgelig også undersøge, hvordan det går dem efter at de bliver lukket ud af henholdsvis Viborg og Horsens Tugthus. En ting, der kunne være fantastisk kunne være at finde nogle efterkommere, som vi kunne fortælle at deres Oldefar måske slet ikke var så pletfri, som de troede.

      Vi er på vej til at reserve domænet, så vi er sikre på at kommen først. Der vil nok gå noget tid, før vi er sikre på at have materiale til at lægge op på sitet.

      Vi holder en konference i Januar, hvor vi sporer os ind på, hvordan hjemmesiden skal bygges op, så den giver det bedst mulige overblik.

      Superfedt projekt!

  5. Pollyanna
    Pollyanna siger:

    Det lyder bare som et rigtigt spændende projekt. To af min mands forfædre var involveret i speciesagen på Lolland, der er en beskrivelse på en hjemmeside, men jeg håber jeg engang får tid til at dykke ned i sagen selv. Jeg savner slægtsforskningen, desværre synes jeg jobbet tager alt for mange af mine vågne timer…

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Pollyanna

      Det er superspændende og der er masser af materiale at finde. Jeg har været på Rigsarkivet i dag og har fundet en kæmpe sag om de domfældte i Vrenstedsagen. Der er så mange sider, at jeg ikke ved, hvor jeg skal ende og begynde.

      Jobbet kommer selvfølgelig først 🙂

  6. Ellen
    Ellen siger:

    Det lyder som en spændende opgave, I har givet jer selv der 🙂
    Fotografiet var opfundet – det blev det i slutningen af 1820’erne, og jeg har en del fotos af min slægt tilbage fra 1840’erne, men hvornår man begyndte at fotografere forbrydere, skal jeg ikke kunne sige.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Ellen

      Det er en superopgave, vi har givet os selv, men den er også omfattende, for ambitionsniveauet er ret højt.

      Tænk at fotografiet blev opfundet så tidligt, det vidste jeg slet ikke. Hvor er du heldig, at du har så gamle billeder af din slægt – bare det var mig.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.