Nordic Waste er banditter i habitter

Nordic Waste er banditter i habitter

Jura, etik og moral

Nordic Waste er banditter i habitter

Nordic Waste er banditter i habitterHvor er det altså synd, at Nordic Waste nu har erklæret sig konkurs og slet ikke har råd til at betale for det miljøsvineri, man står bag. Men teksten “Vi giver jorden nyt liv” til logoet er jo helt korrekt …

Da der var overskud på bundlinjen, havde man ingen problemer med at trække overskuddet ud af virksomheden og sætte det ind på ejerens private konto. Det har været medvirkende til at gøre Torben Østergaard-Nielsen til landets sjette rigeste person. Han er god for ca. 40 mia. kr.

Nu har selskabet altså erklæret sig konkurs, så den juridiske person bag miljøsvineriet findes ikke længere. Og umiddelbart har hverken Randers Kommune eller staten et sted at gøre sit krav gældende. Juraen er for så vidt klar nok. Det svarer lidt til, at jeg heller ikke hæfter for naboens gæld, (hvis de har en sådan).

Men etikken og moralen kan der i høj grad stilles spørgsmål til. Kan det virkelig være sandt, at man i årevis scorer kassen, men når der opstår problemer, lukker man bare butikken? Jeg er forarget.

Jordskreddet bevæger sig lige nu med 7,2 meter om dagen. 100 mennesker og 80 lastbiler har siden den 19. december 2023 arbejdet i døgndrift med at køre den forurenede jord væk, så den ikke lander i Alling Å eller oversvømmer landsbyen Ølst.

Nu får vi snart tøvejr. Tøvejret betyder mere væde, og så vil jordskreddet bevæge sig endnu hurtigere. Vi står med en miljøkatastrofe, der minder om den Grindstedværket efterlod sig. Miljøstyrelsen og Cowi anslår i fællesskab, at det vil kunne tage flere år at rydde op. Og at det vil koste milliarder af kroner.

Pressemødet med miljøministeren og justitsministeren

Kl. 13:30 viste DR pressemødet med de to ministre. De var også forargede, og det var forståeligt. Regeringen er på hælene og vil gøre alt, hvad man kan, for at sikre det velkendte princip i miljøretten, der kaldes “Forureneren betaler”. Der er nok også et par stemmer i det. Senere på dagen vil de orientere samtlige Folketingets partier.

Peter Hummelgaard oplyste, at man med lup læser aktieselskabsloven, konkursloven og et tredje regelsæt. Det er selvfølgelig fint, men skal der ændringer til, vil de vel først gælde for fremtiden? Vi bruger jo heldigvis ikke bebyrdende lovgivning med tilbagevirkende kraft. (Som en parentes vi ikke kan være stolte af: retsopgøret efter besættelsen …). Det gælder i hvert fald i straffeloven, og nogle mener, at man kan slutte analogt derfra til anden lovgivning. Det har jeg ikke forstand på. Det forekommer mig bare at være mest rigtigt, at begår man en lovovertrædelse af en eller anden art, skal man være klar over, at det er det, man gør, og at man kan pådrage sig en sanktion. Det modsatte hører til i bananrepublikker!

Havde Nordic Waste ikke en forsikring?

For miljøforurenende virksomheder som Nordic Waste, burde der være en lovpligtig forsikringsordning (jeg ved ikke, om en sådan allerede eksisterer). Og som noget helt centralt burde forsikringsdækningen også gælde efter virksomhedens konkurs eller anden form for lukning. Ellers kan det jo være ligegyldigt. Svineriet og dets virkning viser sig jo ofte først flere år efter virksomhedernes lukning.

Hvem husker ikke både Grindstedværket og Cheminova, der anlagde et affaldsdepot på høfde 42? Jeg kan sagtens huske det, og der er af og til røster om nye sygdomme, som de ellers loyale arbejdere nu mener måske stammer fra giften. Det drejer sig både om forskellige former for cancer og vist nok også ALS.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *