Høje Tåstrup Station er et inferno af lyd

Høje Tåstrup Station er et inferno af lyd

Aspergers: ikke godt i Høje Tåstrup

Høje Tåstrup Station er et inferno af lyd

Jeg har i dag været i Holbæk. Selvom vejafstanden kun er 49 km., skal jeg altid beregne to timer med DSB m.v. for at være sikker på ikke at komme for sent. Jeg er vist aldrig kommet for sent i hele mit lange liv og ønsker heller ikke at prøve det.

Jeg bor i Hvidovre, så rejsen er firdelt:

 1. Til Hvidovre Station
 2. Til Høje Tåstrup Station
 3. Til Holbæk Station
 4. Til Stenhusvej enten til fods eller et stop med lokalbanen mod Nykøbing. Det er som oftest hurtigst at gå.

Problemet er Høje Tåstrup Station – især på en kold vinterdag. Der er høj lyd i form af musik overalt, hvor man kunne få varmen i den halve time, man venter på toget, fordi der p.t. ikke er så mange spor på Københavns Hovedbanegård, og der derfor kører færre tog …

Derfor har de musik

Der er musik i banegårdshallen. Før i tiden var det opera (“obra”, jfr. næste sprogpost), men det har de dog erstattet af noget andet. De har musik for at skræmme forskellige mennesker væk, fx narkomaner, der lige ville tage et fix, eller hjemløse, der prøver at få varmen.

Jeg gik ind i Seven Eleven efter kaffe og mælk (psykologen har kun et pulver “whitener”, der gør kaffen hvid, men intet har med mælk at gøre. Ringe “service” 🙂 ). Kaffen skulle være med til at bringe kropstemperaturen bare lidt op.

Butikken var fyldt med høj musik og unge (søde) ekspedienter med tatoveringer på de bare over- og underarme. Jeg er snart den eneste dansker uden tatoveringer.

Altså var det eneste sted, jeg kunne holde ud at være, nede på selve perronen. Det var en noget kold oplevelse.

Det der sker i en Asperger-hjerne

Mange med Aspergers syndrom har det svært med støj og alle mulige andre udefrakommende sanseindtryk.

Jeg ved ikke, hvordan det er for andre, men for mig sker der følgende: Lyd og andre sanseindtryk placerer sig nærmest midt i min hjerne (sådan føles det i hvert fald) og optager ca. 50 pct. af kapaciteten. Jeg kan ikke bruge de resterende 50 pct. til noget. Det er helt vildt anstrengende, og det kan tage lang tid at komme over det. Med alderen og øvelsen kan jeg nå at restituere i toget til Holbæk, hvis jeg kan finde en plads i stille-kupéen.

For snart et år siden fik jeg faktisk udarbejdet en sanseprofil i Distriktspsykiatrien; den viste, at jeg havde “udfordringer”. Det vidste jeg godt; det var jo derfor, jeg kom. Jeg kom for at få at vide, hvad jeg kunne gøre ved det. Men så havde medarbejderen meget travlt, og nu er han holdt op – og ingen kender til hans resultater. Så nu begynder vi forfra. (Til tider forstår jeg psykiatriens dårlige økonomi. Der er for mange “håndholdte processer”).


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

6 Svar
 1. Charlotte
  Charlotte siger:

  Uh, hvor er jeg glad for at jeg ikke bor i Høje Taastrup eller omegn – ‘mine’ stationer (Helsinge og HIllerød) har begrænset menneskefjendskeden til at fjerne alle bænkene.

  Hvad gør du med indkøb. Jeg synes for eksempel at Nettos nye ‘sorte’ koncept med muzak er rædsomt – jeg kan ikke tænke i den støjsuppe – og jeg overvejer om jeg burde investere i et par lyttebøffer (undskyld udtrykket) med stilhed i 😉
  Som jeg skrev på min blog: “Dem der gerne vil høre musik mens de køber ind, har deres egne playlister med i lommen og deres earpods solidt plantet i øregangen. Vi andre, der gerne vil slippe for den grumme muzak … vi kan altså ikke få en liste med ‘Stilhed tilsat de normale lyde i et supermarked’.”

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Charlotte

   Fjernet alle bænkene … de må være vanvittige.

   Indkøb er også et problem. Jeg prøver at lægge dem på de tidspunkter, hvor der erfaringsmæssigt er færrest kunder. Den skod-Coop, hvor jeg er nødt til at handle, har dog nu indført enormt høj musik i grøntafdelingen, uden at jeg ved, hvad det skal gøre godt for. Det er virkelig hæsligt.

   Jeg købte et par meget fine (og dyre) hovedtelefoner fra Bose. Jeg troede, jeg ville få stilhed, og at det var det, der var idéen med dem. Først bagefter fortalte ergoterapeuten (ham der først havde travlt og senere holdt op) i Distriktspsykiatrien mig, at idéen med dem er, at man skal høre musik i dem for at lukke anden lyd ude. Blot til din orientering så du ikke også spilder en formue.

   Jeg kan godt lide formuleringen fra din blog!

   Svar
   • Charlotte
    Charlotte siger:

    Tak for orienteringen, så vil jeg ikke forsøge mig den vej.
    For mig er det ikke ret meget andre menneskers støj, der generer, men næsten udelukkende den der muzak, butikkerne fyrer af 😉 Jeg har prøvet t skrive til dem, men det er ikke til nogen nytte.

    Svar
    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Charlotte

     Det var da så lidt. Det er jo mange penge at spilde …

     Jeg er helt enig i det med muzakken. Mennesker støjer jo ikke (bortset fra de stakkels børn der trækkes med i butikker, når de er sultne og trætte). Jeg har en fornemmelse af, at der fyres op under muzak, for at kunderne ikke kan tænke og derfor køber en masse, de ikke har behov for.

     Svar
 2. Lone
  Lone siger:

  Har du overvejet at bestille pladsbillet til toget? Måske man ikke kan det over så kort en strækning. Den koster godt nok 30 kr., men måske det er værd at prøve.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lone

   Næh, det har jeg godt nok ikke. Jeg prøvede lige at finde ud af, om det kan lade sig gøre, men jeg fandt ikke svaret.

   Psykologen og jeg plejer at aftale tider, der bevirker, at jeg ikke behøver at rejse i myldretiderne, og det lykkes som oftest.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *