, ,

At kende sine lus på gangen

At kende sine lus på gangen

Med Aspergers syndrom kan idiomer være svære

At kende sine lus på gangen

Et idiom er et fast billedligt udtryk bestående af to eller flere ord, der tilsammen udtrykker en mening, som ikke direkte kan udledes af de enkelte ord, fx at stille træskoene “at dø” eller at jokke i spinaten “at dumme sig”. Mange med Aspergers syndrom har svært ved idiomerne, fordi det er helt almindeligt,  at vi tager tingene (og ordene) bogstaveligt og for pålydende.

Da jeg var barn, havde jeg svært ved disse udtryk. Og da jeg troede, jeg forstod dem, kom jeg ikke i tvivl og spurgte derfor ingen voksne.

Mit favoriteksempel er at kende sine lus på gangen, som jeg troede betød noget i retning af “at kende sit utøj i korridoren”. Jeg undrede mig, eftersom vi vist ikke var plaget af utøj, men okay når de nu sagde det …

Det er ikke overfor det autistiske menneske, du skal finde alle dine metaforer frem. Den skønne Louise i DR-serien “De skjulte talenter” kommer med nogle gode eksempler, som jeg godt kan smile ad men til fulde forstår, at hun har haft bøvlet med:

 • “At stikke en finger i jorden”. Louises bemærkning: Det er da noget mærkeligt noget, og i øvrigt befinder vi os på 1. sal.
 • “At tygge på noget…”. Det tog hende tid at finde ud af, at det betyder at overveje noget grundigt.
 • “At tabe ansigt”. Louise troede, det var et led i en smertefuld proces, men det betyder bare at miste andres respekt.

Når man udreder for autisme, ser man efter tre ting

 1. Sociale kompetencer
 2. Forestillingsevne
 3. Kommunikationsevner

Det at have vanskeligt ved idiomerne må vel høre under forestillingsevne, og der ligger mine evner på et meget lavt niveau. Da jeg var hos reumatologen i Kongens Lyngby og hun sagde, at jeg skulle lave en øvelse som en edderkop, samtidig med at hun bevægede armen i vejret, anede jeg ikke, hvad hun talte om. Jeg følte mig som en idiot, da jeg måtte spørge, hvad det havde med en edderkop at gøre?

Kyndelmisse, Mariæ renselsesdag eller missa candelarum

Kyndelmisse eller Mariæ renselsesdag er en gammel, kristen helligdag, der falder hvert år den 2. februar. På latin hedder dagen missa candelarum, altså en lysmesse, hvor vi fejrer, at vinteren er halvvejs omme, og at lyset er på vej tilbage til os.

Det fik Gretelise Holm til skrive følgende på sin Facebookprofil: “Som barn troede jeg i årevis, at Kjørme var naboen, og at det var hans søn, Knud, som kom forbi derude i de vrimlende sneflokke”. En anden troede, det var købmandens bud, Knud.

Jeg elsker den type eksempler. Og jeg tænker på, hvad børn af i dag misforstår. Jeg lever næppe længe nok til at få deres eksempler og forklaringer.

Jeg sidder og ler højt. Det må du også gerne:

Følgende eksempler stammer fra Gretelise Holms tråd:

 • En mand skrev: Da jeg, som barn, skulle vaccineres med Calmette, græd jeg inderligt. Jeg ville ikke kaldes Mette.
 • En skrev: og jeg troede, at Anna, der ingen ro havde, når vi gik rundt om træets høje top, havde fået “fire alen mer’ endnu” til en vinterfrakke.
 • Gretelise Holm skiver om tiden, fra før hun lærte engelsk: Da jeg som 12-13 årig første gang hørte Bill Haleys: “Rock, rock around the clock”, troede jeg længe, at sangen skildrede, hvordan de dansede rundt omkring et bornholmerur.
 • En skriver om:
  • dress-koden “i kimono til julefest” efterfulgt af “det kimer for den høje gæst”.
  • “atten konger uden maver skulle fødes på vor jord”. Det tog mig lidt tid at finde ud af at den oprindelige ordlyd er “at en konge uden mage skulle fødes på vor jord” og at det stammer fra “Dejlig er den himmel blå”.
 • Gretelise Holm igen, denne gang om sin lillebror: “Nu sneglen med hus, paryk og vanter”.
 • En skriver om sin svigersøn: … idet han ifølge læreren den ene dag spurgte, hvem Hr. Hid var.
 • Dette faldt jeg selv lige over på Facebook: … hvor hun efter signe skulle have været …

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *