,

Kontanthjælp til unge med psykiske lidelser

Kontanthjælp til unge med psykiske lidelser

Indsats over ydelse

Kontanthjælp til unge med psykiske lidelser

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen fortalte glad i TV Avisen kl. 7:00, at regeringen nu i al sin visdom har besluttet at reducere kontanthjælpen til unge (under 30 år) med psykiske lidelser med 4.000 kr. om måneden fra sommeren 2025. Jeg kunne ikke lige få plads på billedet, men der vil også være en overgangsydelse på 2.000 kr.

Hendes begejstring syntes at bunde i, at de har besluttet sig for et princip, de kalder “Indsats over ydelse”, og det lyder jo fint. Alle de penge de sparer på kontanthjælpen, vil de lave indsatser for. Jeg siger bare, at jeg er glad for at fylde 60 år (på mandag), og ikke som min søde nabo at være ung, nyuddannet, kæmpe for at få det første job og have skizotypi.

TV Avisen interviewede en ung kvinde, der havde skizofreni. Når hun mister 4.000 kr. om måneden, vil hun ikke længere kunne gå i den behandling hos ? (jeg kan ikke lige huske, hvilken type terapeut, det var), der hjælper hende med forskellige mestringsstrategier, så hun har bare noget, der minder om et liv. Skizofreni er en alvorlig psykisk lidelse og ikke noget at gøre grin med.

Mange, der har skizofreni, hører stemmer. Det må være rædsomt – jeg holdt højst 14 dage. Forestil dig at du konstant havde en stemme inde i hovedet, der fx talte nedsættende til dig eller opfordrede dig til at begå selvmord. Jeg har mødt mange stemmehørere, som har fortalt om det, fordi jeg simpelthen har spurgt, og jeg forstår slet ikke, hvordan de klarer det.

De skal “motiveres” til at tage en uddannelse og et arbejde

Hvordan kan nogen tro, at man bliver “rask” af at få fjernet livsgrundlaget? Hvordan forestiller man sig, at alvorligt syge mennesker pludselig skal få et “incitament” til at “tage et arbejde”? Hvis du fx har en psykoselidelse, har du måske hallucinationer, og så kan du ikke arbejde.

Jeg havde for en del år siden snerten af en psykose – det kaldtes en nærpsykose, fordi jeg var psykosenær – med hallucinationer. Jeg var næsten sikker på, at naboerne spillede salonmusik fra 1920’erne, så jeg gik langs væggene for at be- eller afkræfte det. Det var ikke sjovt; faktisk var jeg meget bange. Det var heller ikke sjovt at gå på indkøb med fornemmelsen af at svæve 20 cm over gulvet nede i Brugsen. Der kunne jeg (heller) ikke arbejde.

Når jeg har talt med medpatienter, har jeg stort set aldrig mødt nogen, der ikke gerne ville arbejde, fordi der er meget, man mangler, når man er ung og udenfor arbejdsmarkedet. Det er noget andet, når man er en gammel kone som mig, men jeg kan bestemt også savne fællesskabet om opgaveløsningen og kollegerne. Men de unge kan ikke finde en arbejdsgiver, uanset hvor meget de prøver. For arbejdsgiverne er ikke villige til at tage risikoen for fx at lære en medarbejder op som kort efter holder op i virksomheden.

Virksomheder med indsigt

Jeg kender kun to virksomheder, der ved, hvordan man inkluderer unge med psykiske lidelser. Den ene er den socialøkonomiske virksomhed Specialisterne og den anden er mine venner hos GladTeknik A/S. De har en ung stifter og direktør på 30 år, Mathias Emil Nielsen, som forstår at udnytte alle ressourcer hos unge – typisk autister. 80 pct. af virksomhedens ansatte har en eller flere diagnoser, som Mathias kalder #Superkræfter. Selv har han Aspergers syndrom og ADHD.

Og det er ikke fordi, de nusser rundt og aer hinanden på kind og ryg. De laver forretning, faktisk så godt at de netop har modtaget Børsens Gazellepris. For at få den skal man have fordoblet sit regnskabsresultat fra det ene år til det andet.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

2 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  (sarkasme), Jamen Hanne, et hvert barn ved jo, at psykiske lidelser bedst kureres gennem udsultning, idet deres basis er dovenskab. (/sarkasme)
  Desværre er ovennævnte også en fremtrædende holdning blandt størstedelen af befolkningen. Ellers ville den slags politik ikke have gang på jord. Ja, man skal være glad for, at man ikke er ung og belemret med en psykisk lidelse eller en anden baggrund end leverpostejdansk.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det er dejligt, du oplyser, at det er sarkasme – jeg tager jo alting ret bogstaveligt. Så tak!

   Den regering … De er simpelthen ikke rigtig kloge. Jeg forstår ikke, hvordan de kan få den slags idéer. De ved absolut intet om psykiske lidelser. Ministeren sagde, at de baserede sig på en af de utallige kommissioner. Det var muligvis “Robousthedskommissionen”, men det er jeg lidt i tvivl om.

   Du har fuldkommen ret i, at at der findes mange mennesker, der tror, at psykiatribrugere bare er dovne, for ellers kunne noget sådant ikke finde sted. Jeg er lidt rystet. Endelig er det skønt at være en gammel dame på førtidspension. Når jeg ser psykologen igen, vil jeg spørge hende, hvad dette vil betyde for hendes “kundetilstrømning”. Og jeg er også enig med dig i det med leverpostejen …

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *