Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark

Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark

Vi har nu kong Frederik den 10.

Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark

Jeg kan godt lide kongens valgsprog “Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark”.

(Det er desværre for langt, til at min forside er pæn, som jeg ellers går meget op i. Jeg bruger altid lang tid på at finde titler, der kan være på en linje. Men der er ikke jo ikke rigtig noget at gøre ved det. Jeg kan jo ikke sådan lave om på kongens valgsprog.)

Måske fordi jeg er sprogrøgter og detaljerytter af natur, har flere spurgt, hvorfor pluralis og singularis er blandet sammen. Jeg tror, det hænger sådan sammen:

 1. “Forbundne” i pluralis fordi folket og kongen er “forbundne”.
 2. “forpligtet” i singularis, fordi kongen selv er forpligtet.
 3. Flot ordspil med “for-” der leder til “for Kongeriget Danmark”.

Det vildeste jeg har oplevet

Jeg fældede op til flere tårer, for det var helt fantastisk. Et gribende farvel til dronning Margrethe som vores regent gennem 52 år – folk elsker hende – og en helt vild modtagelse af kong Frederik den 10. og dronning Mary. En sand folkefest i København. Der må have været 100.000 fremmødte. Adskillige mennesker blev sendt hjem igen, fordi der simpelthen ikke var flere pladser. Jeg har aldrig set noget lignende, og jeg glemmer det aldrig.

I formiddag slukkede jeg ganske vist, da tomgangssnakken nåede dronningens kollegieværelse i Aarhus engang i 1960’erne. Åh nej, det havde de nu ikke behøvet at tale om.

Da hun blev udråbt til dronning den 15. januar 1972 sendte Statsradiofonien en halv times tid, for der skulle blandt andet være plads til styrtløb fra Kitzbühl og tipsfodbold bagefter. I morges startede løjerne (og en del tomgangssnak) kl. 7:00, og jeg har ikke haft mod til at se efter hvor længe, de/det bliver ved.

Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark

Jeg tændte igen, da dronning Margrethe kørte mod statsrådet i kareten gennem min by gennem lige knap 44 år. Folk var ellevilde. Det viser noget om hendes popularitet. Der er ikke noget at sige til, at hun vinkede og vinkede.

Selve statsrådet kl. 14:00

Vi fik ca. otte minutter inde billederne derfra. Koreografien er der helt sikkert tænkt længe over!

 • Dronningen underskriver abdikationen i op til flere eksemplarer.
 • Giver dem til Mette Frederiksen.
 • Rejser sig fra stolen.
 • Viger pladsen, og træder også fysisk faktisk et skridt tilbage.
 • Kronprins Christian giver sin farmor stokken.
 • Kong Frederik den 10. sætter sig efter at dronning Margrethe har “anvist” ham den nu ledige plads med en inviterende håndbevægelse.
 • Kronprins Christian tager plads og er nu rykket en tak opad i hierarkiet.
 • Dronning Margrethe siger “Gud bevare kongen”.
 • Dronning Margrethe forlader statsrådet.

Sådan sluttede 52 år som regent oven på en klog beslutning om at træde tilbage.

Herunder har jeg samlet otte billeder, jeg synes beskriver en spændende og rørerende dag i Kongeriget Danmarks historie:


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

5 Svar
 1. Charlotte
  Charlotte siger:

  Fint skrevet. Jeg og gemalen er helt enige i din udlægning af kongens valgsprog.

  Men for en gangs skyld begår du en af mine ortografiske yndlingsbrølere: Konge, dronning osv. skal i hvert fald ikke med stort som titel foran et navn og vist nok kun i forbindelser som H.M. Dronningen.

  Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *