,

Blog-amok og 4.000 personer

Musen herover skriver glad noget, som han vil lægge i Wiki på nettet og han er med i dag af i dag af tre årsager:

1. Jeg har fundet det herligste sted med billeder, man helt lovligt have lov at må bruge som illustrationer, og det sted på nettet, vil jeg gerne dele med dig.

2. Jeg er gået blog-amok, og har oprettet endnu et blog, denne gang hos wordpress.com og det var bare så nemt. Det ekstra blog bruger jeg til emne, der slet ikke handler om slægtsforskning, men tanker om alt mellem himmel og jord. Du er velkommen til at kigge og at give dit besyv med.

Inspirationen til at blogge og at lave hjemmeside kommer fra dig kære læser. Du er min trofaste kunde, og det at der af og til kommer en mail med “Jeg kan lide din side” inspirerer mere, end du aner. Jeg har ikke selv en (levende) familie, som kunder til min slægtsforskning, så jeg har forlængst indset, at mine ‘kunder’, skal findes på nettet. I er nu også langt mere kvalificerede brugere og kritikere, end min familie ville have været. Min hjemmeside er hjemmelavet, og har slet ikke det professionelle præg, som mange andre sider har. Men den har sit særpræg og jeg har lavet det selv.

3. Han er da sød?


I ugens løb har jeg konsulteret Ølstykke og Uggeløse kirkebøger – og det er da utroligt, hvad man finder, når man leder efter noget helt andet, se fx denne i 1726:

Uggeløse, 1709-1815, opslag 202, fol. 205 hø.
“En gammel qvinde af Badstrup, som blev in=
debrændt, først slaget ihjel af ugudelige
mennisker.
Begravet Die 17 December”

Og kom så ikke at sig, at volden er værre i dag!

Ny funktionalitet på Dansk KirkegårdsIndex (DKI):
Nu finder du i højre navigationsbar et punkt, der hedder ‘Søg status med dato’. Hvis du vælger at benytte omvendt sortering, kan du let få overblik over, hvad der senest er hændt på siden.

4.000 personer:
Det har aldrig været mit mål at opnå en eller anden kæmpestor database med rigtig mange personer, og jeg undres når jeg ser, at andre har fx 115.000 eller 37.000. Jeg begriber ikke, hvordan man kan være i familie med så mange mennesker. Men jeg har altså sneget mig op og er rundet de præcis 4.000 personer, men jeg synes også, jeg kender dem.

Det var Johan Fredriksen Gotz, der opnåede den tvivlsomme ære at få dette runde ID-nummer. Han gifter sig 26 februar 1841 i Ude Sundby Kirke med min 3. oldetante (dvs. hun er datter af en tip-3-oldefar ved navn Jens Bentsen og hans hustru Kirstine Sørendatter) Karen Jensdatter født maj 1802. Herefter forsvinder hun og hendes mange brødre fuldstændig fra Jordens overflade bortset fra at de er at finde i Lille Havelse i Ølsted sogn ved folketællingerne 1850 og 1860. En helt igennem irriterende familie, som jeg har investeret tre aftener i at lede efter

Metode til gennemgang af kirkebøger:
På det seneste har jeg gennemgået ganske mange kirkebøger i Frederiksborg Amt for at kontrollere, hvad jeg i sin tid høstede fra andre. Jeg har fundet en metode til at gøre det systematisk og forholdsvis hurtigt:

1. Har jeg selv kirkebogen på mikrokort laver jeg et ‘miniindeks’ ved at skrive registraturen og indholdet på det hvide omslag, fx. 1-217-1, kort 1 af 6, Vielser 1637-1733, fødte 1637-1650 (fol. 66 ff.) Eller efter 1814 bare fx ‘Fødte kvinder’. På den måde danner jeg et overblik over kirkebogen. Registraturen noterer jeg for ikke og skulle sidde forsøge at aflæse, hvad det er for et kort, der ligge inde i apparatet, når jeg skal notere kilden. Det første Legacy spørger om er nemlig kildespecifikationen, når man opretter ny dokumentation for en begivenhed.

2. I Legacy sætter jeg midlertidigt datoen til visning ÅÅÅÅ-MM-DD og eksporterer til en csv-fil alle døde, til en anden fil alle fødte og til en tredie fil alle vielser for det udvalgte sogn.

3. CSV-filerne henter jeg ind i excel og sorterer omvendt, så de nyeste data kommer øverst. Det gør jeg ud fra en eller anden idé (der bestemt ikke altid holder stik) om, at det er lettere at læse nyere indførsler end ældre. Jeg prøver mao. at hjælpe mig selv lidt.

4. Og så kontrollerer jeg fil for fil og person for person alle informationerne i Legacy.