Kuk i funktioner på hjemmesiden

Posten drejer sig om flere former for optimering af hjemmesiden.

Den første sommertids-søndag (og det meste af lørdag aften) gik med at forsøge at udrede nogle af trådene ud: Hvorfor kunne Eric ikke gemme sine kommentarer? Hvorfor gemte hans browser ikke informationer om navn, e-mail-adresse osv., selvom han satte flueben i boksen adskillige gange? Hvorfor var der ikke orden i cookiefunktionen? Hvorfor blev han ikke husket? Hvorfor kom der pludselig engelske fejlmeddelelser? Osv.

Eric og jeg har så tit skrevet sammen om, at man aldrig keder sig, når man har en hjemmeside. Der er altid noget, der kan forbedres, og det er jo egentlig herligt. Jeg må alligevel ikke gå udenfor en dør i dag, da jeg var til Covid-podning i morges, og skal til ECT i morgen tidlig. Så er det godt at have en trængende hjemmeside.

Kort proces – noget om cookies

Efter maser af undersøgelser besluttede jeg at gøre kort proces mht. cookiefunktionen. Jeg slettede den ganske enkelt- dog efter at have gemt en kopi af forklaringerne til hver cookie, som jeg har brugt lang tid på at finde frem til.

Nu skal jeg så have fundet en anden løsning mht. cookies, for jeg har ikke mod på ikke at være ‘compliant’, som er det fine ord for at overholde EU’s Databeskyttelsesforordning – GDPR. Min skabelon til hjemmesiden har nogle indbyggede muligheder, jeg vil prøve som noget af det første. Det er bare bøvlet, for det indebærer oversættelse igen.

Efterskrift: det er lykkedes at skrue en cookie- og privatlivspolitik sammen, og jeg vil mene, jeg nu overholder 95 pct. af lovkravene. Bedre bliver det ikke.

At gemme i browseren

Skabelonen til hjemmesiden stod for funktionen med at gemme informationer i browseren til kommentatorens næste besøg. Det virkede som sagt bare ikke (altid). Det viste sig, at WordPress, som er det program, hjemmesiden er bygget i, selv har en tilsvarende mulighed, så nu prøver vi den.

Eric har sendt en testkommentar, og den er på mirakuløs vis blevet vist, helt som den skal. Og jeg kunne endda besvare den. Nu står lidt af kommentatorens navn bare til venstre for linket. Man kan dog først se det, hvis man holder musen henover. Jeg synes ikke, jeg har foretaget mig noget, der berettiger hverken WordPress eller Enfold (det er navnet på skabelonen, af nogle kaldet et “theme”) til at vise det sådan. Jeg skal nok få det til at forsvinde!

Det er lidt underligt, at det kun er Eric, der har haft disse sære problemer. Det kan dog godt være, han bare er den eneste, der har orket at rapportere om det gang på gang. Tak for hjælpen Eric!

Optimering

Optimering har båret frugt Optimering har båret frugt

Jeg går meget op i en masse ‘usynlige’ ting på hjemmesiden – fx sikkerhed og hastighed. Google kan så godt lide hurtige sider, og det kan jeg også. Hvem gider sidde og kigge på en side, der først er læst ind, når man har hentet kaffen?

Arbejdet med hastighed kaldes for optimering af loadtider.

Der findes mange forskellige sider, hvor man kan måle hastigheden på hjemmesiden, og se om arbejdet har båret frugt – og det har det. Det er næsten perfekt nu i hvert fald, når jeg måler et par gange med GTmetrix. De forskellige værktøjer kommer med meget forskellige anbefalinger og målinger. Fx mener Pingdom stadig, jeg skal komprimere billederne med GZIP, men det har jeg altså gjort allerede. Nu har jeg valgt at rette mig efter GTmetrix og så være tilfreds med det.

Det har været lærerigt – og enormt spændende. Heldigvis startede jeg med en backup, for på et tidspunkt var Enfold helt forsvundet, og siden lignede noget fra dengang jeg sad og skrev html-koder i Notesblok. Det er godt nok mange år siden, og hvor er alting dog blevet meget nemmere. Det er helt rart, at man nu kan koncentrere sig om indhold i stedet for koder.

I morgen venter strømmen…