,

Wilfa Juicemaster sj-150A

Sundt

Det føles godt at være lidt sundere end i mange år. Jeg øver mig, på alle områder, i at komme tilbage til før mit liv gik i stå for fire år siden.

Lige så længe har jeg slet ikke brudt mig om min morgenmad. Rugbrød med ost ville kræve, at jeg igen kom i gang med at bage mine egne rugbrød, da jeg ikke kan lide de færdigkøbte. Yoghurten “lugtede” på en eller anden måde grimt. Havregryn er kedelige, og jeg kan ikke lide, når de bliver bløde efter at have sejlet rundt i mælken.

Nu har jeg endelig fundet Irmas Livø grødblanding, der udelukkende består af gamle kornsorter, dyrket på Livø. Alle produkter fra øen er 100 pct. økologiske:

En stor mulighed for Livø

Livø drives af Naturstyrelsen med Karsten Kærgård som bestyrer af øens eneste landbrug, Livø Avlsgård, og han er meget stolt over aftalen med Irma.

– Vi er meget glade for dette samarbejde, og vi kunne ikke forestille os en bedre samarbejdspartner end Irma. Med aftalen får vi nu mulighed for at afsætte kvalitetsprodukter til kvalitetsbevidste forbrugere, siger Karsten Kjærgaard, der skal levere kød fra Anguskvæg, mel og melblandinger, grødblandinger og müesli.

Livø blev fredet i 1977. Siden 1991 er alle fødevarer på øen blevet produceret økologisk.

Kilde: http://www.organictoday.dk/irma-kober-alt-fra-livo/

Det er morgenmad, der er interessant og tillokkende. Det tager godt nok 25 minutter at koge grøden, men jeg skal jo ikke nå noget og er alligevel tidligt oppe.

Juice

Aarstiderne har også en juicekasse, der ser vældig indbydende ud. Jeg kunne godt tænke mig at supplere den fine grød med et glas juice hver morgen.

Jeg har bare ikke en »juicer«, som det åbenbart hedder. Aarstiderne sælger en til 1.500 kr… Så er den da vist også betalt!

Jeg har kigget mig lidt for med Pricerunner, og der fås den samme model adskillige steder til 785 kr. Nu har jeg simpelthen skrevet til Aarstiderne og spurgt, hvorfor de skal have noget nær det dobbelte?

Aarstiderne svarer: »Kære Hanne. Tak for din mail. Prisen på denne juicer sælges mange steder til mange forskellige priser. Men prisen på vores hjemmeside er inkl en bog, og prisen kan jeg desværre ikke gøre så meget ved« Det er godt nok en dyr bog… Her er en (sur) smiley undtagelsesvist på sin plads 🙁

Juiceren er en såkaldt slowjuicer – og testvinder hos Politiken i 2015:

»Denne 150 W slowjuicer giver dine juicer en skånsom behandling, der fastholder vitaminerne i juicen i stedet for at ødelægge dem. Det klarer maskinen ved at køre med langt færre omdrejninger per minut. Faktisk kun 75 omdrejninger i minuttet, i modsætning til de 12-14.000 omdrejninger, som en såkaldt centrifugaljuicer kører med..«

Der er en fin lille video her i bunden af billedet.

To typer

Der er grundlæggende to typer af juicere: slowjuiceren og den centrifugebaserede. Begge har fordele og ulemper:

Fordele ved slowjuicer
 • den udnytter frugten bedre – dvs. man får mere juice for pengene,
 • juicen er renere,
 • frugten ender i juicen og ikke i køkkenvasken, og
 • da den kværner, og ikke slynger, kan den klare flere typer frugt, grøntsager osv. fx mandler, ingefær og andre hårde varer.
Ulemper ved slowjuicer:
 • den arbejder langsomt,
 • at den koster mange penge, og
 • at den typisk også fylder meget på bordet.

Kilde: https://www.livingsmarttv.dk/juicepresser-forskel-slow-juicer-juicemaskine/

8 Svar
 1. Jørgen
  Jørgen siger:

  Mod det er en god ide at hælde 12 pressede appelsiner ned i systemet i et snuptag? Måske kommer organerne på overarbejde. De kan måske bedre lide en enkelt appelsin ad gangen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Hvis man bruger 12 appelsiner, tror jeg, man har juice til nogle dage. Jeg spiser aldrig rigtig frugt, jeg husker det simpelthen ikke, og mon ikke de kværnede er bedre end ingen? Så vidt jeg husker, havde jeg for mange år siden en juicepresser, men den blev stort set aldrig brugt. Men når jeg brugte den, kunne jeg godt lide kombinationen af ananas og rødbede.

 2. Eric
  Eric siger:

  Hm, man kan sørme købe meget (økologisk, dyr – you name it) juice for det, en juicer koster, og frugten skal man også købe. Hvorfor skulle vitaminer blive ødelagt af høj hastighed? Bliver de køresyge? 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja det har du ret i! Men har du ikke hygge-kvalitets-egenomsorgselementerne med i dine overvejelser.

   Nej de bliver ikke køresyge – men analogien er sjov 🙂 Jeg har fundet denne beskrivelse af, hvorfor en slowjuicer kan være bedre:

   “Rent teknisk, så arbejder en slowjuicer med en slags valse eller snegl udformet som en spiral, som kværner fibrene i frugt og grøntsager og maser dem ud gennem en ultrafin si, som skiller juice fra pulpen. Denne skånsomme bearbejdning betyder, at der bevares mange flere fibre, enzymer, vitaminer og mineraler i den færdige juice. Frugten og grøntsagerne udnyttes også væsentlig bedre end i en centrifugal juicer, hvilket resulterer i op til 20% mere juice og en pulp, som er meget mere tør.”

   Kilde: http://slowjuiceren.dk/valg-af-juicer/

   • Eric
    Eric siger:

    Det minder mig om Nikos og George’s Restaurant på Telendos.
    En gæst bestiller friskpresset appelsinjuice. Nikos går ind i minimarkedet ved siden af, kommer tilbage med et net appelsiner og gæsten får sin juice.
    Kort tid efter spørger en ny gæst, om de har friskpresset appelsinjuice. “Of course”, svarer Nikos.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Eric

     Måske ved du det ikke, men jeg har ingen humor, så jeg forstår ikke, hvad du mener, uanset hvor meget jeg elsker Telendos. Jeg kunne faktisk vældig godt tænke mig at komme derned igen. Det er det bedste sted, jeg har været, i Grækenland.

     • Eric
      Eric siger:

      Humor bør aldrig forklares, så fordamper det morsomme, men her er det forskellen i Nikos’ reaktion. Første gang skal han lige tjekke, om han kan købe appelsiner, og anden gang lader han næsten fornærmet som om, at det er en selvfølge, at de serverer friskpresset app.juice.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.