, ,

Webdesign og læsbarhed

I disse dage er jeg på alle fronter optaget af læsbarhed på hjemmesider og i brugervejledninger – det gælder både i FKN og herhjemme, hvor jeg endnu engang hjælper dem i Facebookgruppen med nyt design og fornyet opsætning af de guides, jeg skrev i april. Den unge mand, der startede gruppen for nogle år siden, vil meget gerne have et design, der gør, at siden også kan ses på telefoner og tablets. Det er i og for sig et rimeligt ønske.

Disse sider er stort set færdige:

Læsbarhed er en af mine store kæpheste, og jeg har i mange år ladet mig inspirere af Niels Gamborg og Jacob Nielsen, der er guruer inden for den branche. Her er en af Niels Gamborgs artikler, der er god at blive klogere af. For mig er det meget vigtigere, at layoutet er roligt – tjah måske en anelse kedeligt – og at indholdet er i orden på alle måder, så læseren kan bevare fokus på indholdet, end at det ser smart ud. Hvis de vil have min hjælp, vil jeg også have lov at stille nogle krav.

Jeg prøver på: En læsevenlig opsætning, passende med nøgleord, afsnitsoverskrifter, mange små afsnit, instruktive billeder osv. De unge mennesker fra Facebookgruppen, synes vidst nok, at jeg er temmelig kedelig, men det må de selv om 🙂 Jeg synes, jeg har belæg for det, jeg gør. Det kan naturligvis altid blive bedre, men jeg prøver da i det mindste.

Jeg har lige installeret det plugin til min egen blog, der hedder Yoast SEO (fås i en glimrende gratis version). Det kan analysere teksterne på alle mulige ledder og kanter. Der er en del om Google AdWords, som aldrig har interesseret mig (måske fordi jeg ikke rigtig forstår det), men der er også to meget enkle ikoner til højre for hver blogpost:

 • Readability
 • SEO

Her får man “karakterer”, mens man skriver. Det er ret smart. En ting, jeg hele tiden får at vide, er, at mine sætninger er for lange, og at der mangler underafsnit med overskrifter Det er jo let at øve sig på at ændre. I bunden af vinduet kan man hele tiden se en analyse af læsbarheden.

Det er med tiden blevet en konvention, at noget med streg under er et link. Indtil i dag havde mine links bare en anden farve. Det letter læsbarheden, hvis der er en streg under, så det har jeg så fået sat ind ved den lille stump kode herunder. Det lykkedes sørme. Men er der kommet for mange streger nu? Hvad synes du?

a, a:link, a:visited {
    text-decoration: underline;
}
a:hover, a:active {
    text-decoration: underline;
}
10 Svar
 1. LS ☆
  LS ☆ siger:

  Åh og jeg som har rost dig for den gode læsevenlighed på bloggen. Hørte du slet ikke det? Vi kan selvfølgelig altid forbedre os (undtaget mig naturligvis – jeg er jo perfekt, hahahahaha). Men altså, du søde, jeg synes allerede at du har rigtig godt styr på det. Bare så du ved det.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ LS

   Jow jow jeg hørte dig også og blev rigtig glad – jeg syntes bare ikke, at jeg sådan ville føre mig frem. Og tak endnu engang.

   Jeg tænker dog også, at det er et felt, hvor jeg altid kan forbedre mig og lære mere. Det lille program “Yoast SEO” er vældig lærerigt. Jeg har aldrig gået så meget op i SEO, men den del de har om “readability” er ret interessant.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Donald

   Du har helt ret i, at det er en blanding. Jeg kan helt sikkert selv forbedre nogle ting, og det vil jeg bestræbe mig på.
   Det glæder mig, at du kan lide indlægget.

   Hav en god dag.

 2. Eric
  Eric siger:

  Læsbarhed er et punkt, hvor de fleste af os nok sjusker i iveren efter at få det ud. Men det starter, ganske som du påpeger, med at være bevidst om, hvordan det burde være og så indarbejde det som vaner.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du sjusker i hvert fald ikke med læsbarheden! Jeg har tænkt mig at aflure lidt tricks ovre hos dig.

   Jeg har faktisk fået en del ud af at læse Niels Gamborgs artikler. Han gør det soleklart, hvad det er, man skal gøre, og hvad man skal holde sig fra.

 3. kisser
  kisser siger:

  Jeg har det som Inge, jeg er også ligeglad med stregen under, derimod skal teksten have en anden farve hvis det er et link.
  Lictallet har også betydning for læsbarheden – og forståelsen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Mange tak for dit input. Min lille brugerundersøgelse med indtil videre to respondenter viser, at stregerne skal væk som default, men at stregen skal vises, når man holder musen over (hover). Selvfølgelig skal linkteksten have en anden farve, ellers kan man jo ikke se, at der er et link 🙂 Men måske skulle jeg overveje, at give links en anden farve, så de skiller sig tydeligere ud fra resten af teksten?

   Her en rigtig god artikel om lixtal mv. af Niels Gamborg: http://www.nielsgamborg.dk/wordpress/brugervenlighed/lix_lixtal_laesbarhed.htm Mit lixtal ligger typisk mellem 31 og 35, og det er OK, da det rammer kategorien “25-34 Let for øvede læsere, f.eks. ugebladslitteratur og skønlitteratur for voksne.” Det er jeg egentlig tilfreds med.

 4. Inge
  Inge siger:

  Jeg er enig, det er så vigtigt at en tekst er nem at læse, både på pc/skærm og på mobile enheder. Jeg synes dog ikke der behøver at være en streg under links. Normalt dukker stregen op v. mouse over, det synes jeg er fint.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Mange tak for dit input. Den stump kode, jeg har sat ind, skal bare modificeres en lille smule for at jeg får den effekt, du efterlyser, nemlig streg ved hover.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.